1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Baanbrekende verandering door de straatrobot

Baanbrekende verandering door de straatrobot

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. De Krom ontwikkelde samen met DeJongCeba een heuse straatrobot. Met deze robot willen de initiatiefnemers het vak van stratenmaker aantrekkelijker maken. Het werk wordt fysiek veel minder zwaar én het is - zeker voor de jongere generatie – leuk om zo'n grote, op afstand bestuurbare robot te bedienen.

Dagelijks voeren bouw- en infrabedrijven duizenden handelingen uit. Het is dan ook niet makkelijk om te bepalen waar je moet beginnen met automatiseren en/of robotiseren. De ideale taak voor een robot is voor mensen saai, smerig, gevaarlijk en te duur om handmatig uit te voeren. Door op zoek te gaan naar zulke taken, komen de kansen naar voren.

Wij hebben andere brancheorganisaties recent voorgesteld om samen projectoverstijgende innovatie in de brede bouwsector te ondersteunen en aan te jagen. Bijvoorbeeld met een working lab. Dat is een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen samen ontwikkelen, testen en implementeren. RoboHouse biedt hiervoor de faciliteiten en heeft specifieke programma's voor het mkb. Zie ook dit artikel daarover.

Ondersteuning RoboHouse: MKBdoet

Het sectorbrede working lab is niet één-twee-drie gerealiseerd. Maar als mkb-ondernemer kan je ook nu al terecht bij diverse innovatiehubs. Ook RoboHouse is zo'n hub.

 

Met het programma MKBdoet geven ze bedrijven de kans om praktisch aan de slag te gaan. Hoe kun je robotica en technologie inzetten zonder vast te lopen in gepraat en gedenk? Dit doen ze met behulp van:

  • Demodagen. Demonstraties en verhalen van echte doeners die geslaagd en eigenhandig met technologie bezig zijn geweest.
  • Kennissprints. Groepen van ondernemers vergaren in korte tijd kennis over een thema, onderling en in workshops met theoretische experts en ondernemers uit de praktijk.
  • Actieplannen. Workshops over technologie, waarin engineers hulp bieden bij het vaststellen van problemen, keuze voor in te zetten technologie, conceptualiseren van oplossingen en toetsen op haalbaarheid.

Stage in de bouw

Je kan een innovatiehub opzoeken om te experimenteren en kennis op te doen, maar je kan ook een stagiair in huis halen.

Met een (afstudeer)stage geef je iemand de kans om tijdens zijn opleiding praktijkervaring op te doen binnen jouw bedrijf. Leerlingen van bijvoorbeeld een Technische Universiteit (TU), een hogeschool met een technische opleiding of een Regionaal Opleidingencentrum (ROC) kunnen op zoek zijn naar een stageplek. Andersom profiteer jij van de laatste nieuwe inzichten van deze leerlingen.

Een stage kan enkele weken tot een jaar duren. Het aantal uren dat een student stage loopt per week hangt ook af van het soort stage. Er bestaan veel verschillende soorten stages, zoals maatschappelijke stages, ervarings- of werkstages, afstudeerstages en leerwerkplekken.

Wil je leerlingen uit het vmbo, mbo, het voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs een stage bieden? Dan moet je bedrijf een erkend leerbedrijf zijn. Bij een stage voor een hbo- of wo-student hoeft dat niet.

Straatrobot vanaf 2024 seriematig geproduceerd

De huidige straatrobot van De Krom wordt in 2023 doorontwikkeld en vanaf komend jaar seriematig geproduceerd. Het ultieme doel is om in de toekomst al het zware repeterende werk volledig te automatiseren. Hoe meer infrabedrijven de robot gaan inzetten, hoe beter én goedkoper deze zal worden.

Tip voor andere ondernemers

Johan de Krom: "Ik begon met de gedachte 'als we rakketten naar Mars kunnen sturen, dan moet het ook mogelijk zijn om stenen automatisch te leggen'. Als je ergens in gelooft, zet dan door totdat het is gelukt."

Over De Krom

De Krom is opgericht in 1997 en houdt zich bezig met bestrating, specialistisch rioolwerk, duurzaam onderhoud en grondwerk. Doel van de broers Johan en Martijn de Krom is om stratenmaker te zijn en te blijven. Zij zijn óók eigenaar van Zijlstra infra, mede-eigenaar van Romfix (voegmiddelen) en een softwarebedrijf (Infrabox). Johan en Martijn zijn voor 50% aandeelhouder van StreetRobotics, de andere 50% is in handen van DeJongCeba.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.