1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Rutte groep maakt circulair beton

Rutte Groep maakt circulair beton

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! Rutte Groep ontwikkelde een installatie om circulair beton te maken. Alle elementen van het betonpuin worden geschikt gemaakt voor hergebruik in betonblokken, prefab kademuren en putten voor ondergrondse afvalcontainers. De energie voor het proces wordt geleverd door een veld van zonnepanelen op het dak van de installatie. Daar is goed over nagedacht!

De grondstof voor cement is mergel. Van mergel wordt een poeder gemaakt, dat in de oven wordt omgezet naar cement. Dat proces verbruikt een hoop energie. Voor elke kilo aan cement heb je een kilo CO2 nodig. Daarnaast zijn zand en grind als grondstof aan het opraken. 

 

De levensduur van een betonnen object in Nederland is tussen de 30 en 40 jaar, daarna wordt het gesloopt. Tijdens de sloop verdwijnt circa 95% van het betonpuin gemengd met andere materialen als hout, baksteen, plastic etc. onder de weg. Het wordt gebruikt als landvulling. Een grote desinvestering als je kijkt naar de tijd en energie die het heeft gekost om beton te produceren.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen wil zeggen: ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke grondstoffen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Voor circulair bouwen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Maak gebruik van wat er al is: gebouwen, herbruikbare componenten en materialen afkomstig van sloopprojecten.
  • Zijn er geen herbruikbare materialen of componenten beschikbaar? Gebruik dan hernieuwbare, natuurlijke materialen.
  • Gebruik alleen nieuwe bouwmaterialen als het niet anders kan. Kies bouwmaterialen met zo min mogelijk impact en gebruik er zo weinig mogelijk van. Maak het ontwerp zo, dat de woning en alle componenten lang mee gaan.
  • Bouw de woning zo dat na de levensduur van een woning (of component) alle materialen en componenten geschikt zijn voor hergebruik of hoogwaardige recycling.

 

Meer over circulair bouwen vind je op de website van het Lente-akkoord.

Subsidies en fiscale voordelen

De overheid stimuleert circulair ondernemen met financiële ondersteuning in de vorm van subsidie, fiscaal voordeel en voordelige leningen. Veel regionale overheden investeren ook in circulaire economie. Bekijk via deze tool of jouw provincie of stad relevantie subsidies verstrekt.

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Rutte Groep heeft aanspraak gemaakt op de subsidie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Kansen voor West. Dit is een subsidieprogramma voor de Nederlandse Randstadprovincies Noord- en Zuid-Nederland, Utrecht en Flevoland, bedoeld voor mkb-ondernemers die zich inzetten voor een innovatieve en/of koolstofarme economie. Kansen voor West - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt!

Subsidie circulaire ketenprojecten

Maak je samen met andere mkb-ondernemers een product- of materiaalketen circulair? Vraag dan subsidie circulaire ketenprojecten aan. De subsidie vergoedt vijftig procent van de kosten die je maakt en de kosten voor een procesbegeleider. Je krijgt maximaal 20.000 euro per ondernemer en werkt met minimaal drie en maximaal zes ondernemers met verschillende rollen in de keten samen.

R-ladder voor circulaire bedrijfsstrategie

Merk je dat inkoopprijzen stijgen? Of dat bepaalde grondstoffen niet meer te krijgen zijn? Bereid je hier op tijd op voor met de R-ladder voor circulaire economie. De R-ladder heeft 6 tredes (R1 tot en met R6) die verschillende strategieën van circulariteit weergeven. Strategieën hoger op de ladder, besparen meer grondstoffen. Hoe hoger een strategie op de R-Ladder staat, hoe meer circulair de strategie is. Waarbij R1 de hoogste trede is. Lees verder op de website van de RVO

Tip voor andere ondernemers

Rick Rutte: "Als je innoveert uit passie ben je op tijd, als je innoveert uit urgentie ben je te laat".

Over Rutte Groep

Rutte Groep bestaat uit Rutte Transport (weg- en watertransport), Rutte Civiel (weg- en waterbouw) en Rutte Circulair (urban mining & circulaire materialen) en heeft zo’n 200 medewerkers. Het bedrijf voert de slogan 'Bouwers van een betere wereld' en dat hebben ze in de afgelopen 75 jaar ook laten zien met diverse duurzame innovaties.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.