5 stappen naar een duurzame bouwlogistiek
Vrijdag 13 september 2024
De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.
Bouwlogistiek is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het logistieke verkeer in steden en draagt daarmee bij aan de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Zeker voor provincies met een grote (binnenstedelijke) woningbouwopgave, zoals Gelderland, is de noodzaak voor efficiënte en duurzame bouwlogistiek groter dan ooit. Daarom hebben zij de HAN onderzoek laten doen naar slimme oplossingen.
Interventies
Het rapport beschrijft diverse interventies, zoals het inzetten van logistieke bouwhubs, modulair bouwen en het gebruik van zero-emissie voertuigen. Het biedt ook gedetailleerde inzichten in de mogelijke voordelen en randvoorwaarden van elke interventie. Bijvoorbeeld, een bouwhub kan het aantal ritten naar een bouwplaats significant reduceren, wat niet alleen de CO2-uitstoot vermindert, maar ook de transportkosten verlaagt.
Duurzaamheidscriteria
Een belangrijk aspect van het rapport is de rol van gemeenten in het faciliteren van deze interventies. Gemeenten kunnen door strategische planning en het scheppen van de juiste randvoorwaarden een sleutelrol spelen in de verduurzaming van de bouwlogistiek. Dit kan onder andere door duurzaamheidscriteria op te nemen in aanbestedingen en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende stakeholders.
Gerelateerd nieuws
In maart opent er weer een nieuwe ronde voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Je goed voorbereiden doe je onder meer door het webinar van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te volgen. Het webinar is op dinsdag 4 februari tussen 10 en 11 uur.
2024 was een bewogen jaar, waarin jullie, onze leden, keihard hebben gewerkt aan de toekomst van Nederland.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.