Logo Bouwend Nederland

Aannemersbedrijf J.M Putter wil het veiligheidsbewustzijn vergroten

Donderdag 7 maart 2024

Voor Aannemersbedrijf J.M Putter is het dit jaar de eerste keer dat het bedrijf meedoet aan de Bewust Veilig Dag. Maar dat wil niet zeggen dat veiligheid een ondergeschoven kindje is bij het bouwbedrijf uit Uitgeest. “Absoluut niet!”, zegt directeur Arjan Putter. “Veiligheid is belangrijker dan tijd, zeg ik altijd.”

Aannemersbedrijf J.M Putter is actief in de utiliteitsbouw – met schoolgebouwen en politiebureau’s als specialiteit – en in de woningbouw, van appartementen en kleinschalige woningbouwprojecten tot en met luxe villa’s. De 25 medewerkers zijn momenteel verspreid over zeven verschillende bouwlocaties en dat maakt de organisatie van de Bewust Veilig Dag er niet makkelijker op. Is al het personeel op die dag op één of twee locaties aan het werk, dan is eenvoudiger om iedereen te bereiken. Ook voor zo’n eerste deelname is het even zoeken naar een passend programma. Maar de website www.bewustveilig.com bleek een goed hulpmiddel. “Een plezierige en toegankelijke website”, vindt Putter. “Er staan ondermeer verschillende toolboxen op waar je uit kunt kiezen. Wij hebben gekozen voor de toolbox ‘Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreken’. Het gaat er bij veiligheid op de bouwplaats toch vooral om dat iedereen zich bewust is van risico’s, gevaarlijke situaties en het eigen handelen. Daar sluit deze toolbox volgens ons heel goed op aan.”

Discussie op gang brengen

De vier projectleiders van het bedrijf, waar de directeur er zelf een van is, volgen de toolbox op kantoor en delen de inhoud vervolgens met de medewerkers. Putter wil daarnaast een week of twee voor de Bewust Veilig Dag een kleine enquête verspreiden onder het personeel. Daarin wordt ze gevraagd naar wat ze zelf nou gevaarlijke situaties op het werk vinden en wat volgens hen belangrijk zou zijn om extra aandacht aan te besteden. De projectleiders gaan op Bewust Veilig Dag langs alle bouwlocaties om de input op te halen. “De bedoeling is om er dan ook over in gesprek te gaan met de medewerkers. Natuurlijk hebben we afspraken over veilig werken, maar het kan altijd voorkomen dat iemand bijvoorbeeld vergeet de helm op te zetten. Door er samen over te praten en er op de 27e maart nadrukkelijk aandacht aan te besteden, willen we proberen dat veiligheidsbewustzijn bij de mensen te vergroten.” Een belangrijke boodschap die Putter het personeel daarbij wil meegeven, is dat hij veiligheid belangrijker vindt dan tijd. “Een veelgehoorde klacht is dat veiligheidsmaatregelen veel tijd kosten. Ik wil echter dat ons personeel weet dat we het belangrijker vinden dat ze elke dag veilig thuiskomen dan dat het werk wat eerder klaar is.”

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Woensdag 10 april 2024
ESPEQ viert met trots haar 40-jarig bestaan

Op donderdag 4 april vierde ESPEQ met trots haar 40-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1984 zijn er bij ESPEQ duizenden leerlingen opgeleid en begeleid naar een loopbaan in de bouw.