1. Home
  2. Nieuws
  3. Arno visser op werkbezoek met minister keijzer laat stem woningzoekenden zwaarder wegen

Arno Visser op werkbezoek met minister Keijzer: laat stem woningzoekenden zwaarder wegen

Maandag 11 november 2024

Op landgoed Wickevoort in Cruquius wordt hard gewerkt om veel woningzoekenden aan een nieuw thuis te helpen. Snelheid en duurzaamheid zijn hier het adagium. We namen minister Keijzer mee naar een bouwplaats om te laten zien welke mogelijkheden we hebben om de woningbouw te versnellen. Onze voorzitter Arno Visser: "Een bezwaar van een enkel persoon mag niet het geluk van duizenden woningzoekenden in de weg staan. Het is tijd dat het recht op een dak boven je hoofd zwaarder gaat wegen dan het recht op uitzicht."

In de gemeente Haarlemmermeer worden ruim 800 nieuwe woningen gerealiseerd op het landgoed Wickevoort. Die zijn zeer welkom in een regio waar veel mensen zoeken naar een woning. We namen een kijkje in de eerste houten Flow-woning die werd gerealiseerd door BAM in opdracht van AM. De modulaire woning is duurzaam door het gebruik van hout, dat per woning 11.000 kilo CO2 opslaat. Doordat de woning in grote delen wordt geproduceerd in een fabriek en in één dag wordt geassembleerd gaat het ook nog eens ongekend snel! 

Voorzitter Arno Visser en minister Mona Keijzer ontmoetten in de Flow-woning het gelukkige koppel dat de actie 'Kom een jaar gratis wonen' won. BAM organiseerde deze wedstrijd om de ervaringen van wonen in hout te laten zien. Winnaars Pauline en Roland zullen het komende jaar hun woonervaringen uitgebreid online delen. De oplevering van de woning was een belangrijke mijlpaal voor BAM, die drie jaar lang onderzocht, ontwierp en innoveerde om snel, sneller, snelst duurzame huizen neer te zetten. Minister Keijzer: "De bewoners die ik ontmoette zijn enorm enthousiast. Het is een prachtige woning. Je ziet bijna geen verschil tussen de huizen die fabrieksmatig zijn gebouwd, en de huizen die traditioneel werden gebouwd. Het is glashelder dat fabrieksmatig bouwen een belangrijk deel van de oplossing is om 100.000 woningen per jaar te bouwen."

Jarenlange vertraging vanwege golfballen

De wandeling door het woningbouwproject leidde langs stadsboerderij, woningen in alle betaalbaarheidssegmenten, zorginstelling en vooral veel natuur. Ondanks het woningtekort en de geschiktheid van de locatie voor een nieuwe woonwijk, duurde het lang voor de eerste woningen werden gerealiseerd. Door bezwaarprocedure na bezwaarprocedure ontstond jarenlange vertraging. "Wie kent niet iemand die al jaren zoekt naar een huis? zegt minister Keijzer. "De tijd die nodig is om van allereerste ontwerp naar uiteindelijke oplevering te gaan moet worden versneld. Als je geen grond hebt voor bezwaar moet je je daarbij neerleggen. Dit motiveert mij echt om te kijken hoe we het proces kunnen versnellen.

Beroep- en bezwaarfase inkorten

Over hoe woningbouw kan worden versneld werd uitvoerig gesproken. Zo benadrukte Arno Visser dat de stem van woningzoekenden zwaarder moet wegen, bijvoorbeeld door de grondslagen voor beroep- en bezwaarfases te beperken. Alhoewel het recht op inspraak een groot goed is, bestaat er nu een onbalans in het systeem. Door niet het individueel belang, maar het individueel recht als toetsingsgrond te nemen wordt vertraging beperkt. Als iemand bij de vaststelling van het omgevingsplan zich op bepaalde gronden heeft beroepen (bijvoorbeeld stikstof of geluid) en de rechter het beroep afwijst, dan zou diegene diezelfde gronden niet moeten mogen aanvoeren bij vergunningverlening voor zover de vergunning past binnen het Omgevingsplan.

Vergunningverlening versnellen

Personeelstekorten bij gemeenten die leiden tot vertragingen en soms zelfs stilstand in de vergunningverlening kwam ook aan bod. Als mogelijke oplossing droeg onze voorzitter de herintroductie van het zogenaamde lex silencio positivo principe aan. Dit houdt in dat wanneer niet binnen de wettelijke termijn wordt besloten over vergunningverlening, de vergunning automatisch wordt toegekend. 

Regelgeving woningbouw overal gelijktrekken

Wetgeving met betrekking tot bouwvoorschriften moet kwalitatief ambitieus zijn, maar wel overal hetzelfde worden toegepast zo benadrukte onze voorzitter. Een lappendeken aan eisen en voorschriften zorgt ervoor dat soortgelijke huizen keer op keer opnieuw moeten worden ontworpen en aangepast. Bovendien zorgen de bovenwettelijke eisen van gemeenten en provincies ervoor dat woningen almaar duurder worden. Om de woningbouw te versnellen en betaalbaarder te maken moet regelgeving voor woningbouw in het hele land gelijk worden getrokken.  

Bouw een huis in één dag

Om echt snelheid te kunnen maken en het tekort van 400.000 woningen in te lopen, moeten fabrieken zoals die van BAM eigenlijk dag en nacht modulaire woningen produceren. Fabrieksmatig bouwen is namelijk een belangrijk deel van de oplossing voor het woningtekort. Ondanks dat voor een Flow-woning een eindig aantal variaties mogelijk is, moet elke woning keer op keer door de goedkeuringscyclus, in plaats van één keer voor het hele land. Dit neemt onnodig veel tijd in beslag. In plaats daarvan zou de modulaire woning eenmalig een nationale typegoedkeuring moeten krijgen, net zoals bijvoorbeeld het proces van CE-markering. Door zulke typegoedkeuring kan enorme versnelling worden geboekt. 

Foto's: Kick Smeets

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 15 november 2024
Dag van de Ondernemer: op bezoek bij Dijkxhoorn en Baas

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer! Wij zijn het als branchevereniging helemaal eens met initiatiefnemer MKB-Nederland dat ondernemers vandaag extra in het zonnetje gezet mogen worden. Daarom gingen we samen met politici op pad om hen het werk van onze leden te laten zien.

Donderdag 14 november 2024
Nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in Amsterdam

“In de stad Amsterdam alleen hebben we al voor de komende tweehonderd jaar werk aan de infrastructuur. Denk maar aan al die bruggen, wegen en kades die onderhouden, vervangen of gerenoveerd moeten worden.” Aan het woord is Ivo van Oosterhout, directeur Techniek en Technologie bij het ROC van Amsterdam. Hij is dan ook verheugd dat vanaf januari 2025 de nieuwe MBO-opleiding Grond- Weg- en Waterbouw start in de hoofdstad. “Dit is het resultaat van een goede publiek-private samenwerking. Alle betrokken partijen hebben de noodzaak gezien om goede vakmensen op te leiden in de stad.”

Woensdag 13 november 2024
VVD Gelderland gaat met bouwpraktijk om tafel: van problemen naar oplossingen

Op uitnodiging van de VVD-fractie in Gelderland kwamen verschillende provinciale en lokale politici samen met experts uit de praktijk om te praten over de knelpunten in de woningbouw. Speciale gasten waren Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder op onder andere het woningbouwdossier, en Friso de Zeeuw, ervaringsdeskundige op het gebied van onder meer gebiedsontwikkelingen vanuit diverse (bestuurlijke) functies.