Besluit provincie Noord-Brabant leidt tot extra onzekerheid rondom vergunningverlening; versnelling bouwopgave noodzakelijk
Donderdag 2 maart 2023
Het bericht van de provincie Noord-Brabant dat analyses de slechte staat van de natuur in Brabant bevestigen bevestigt de oproep van Bouwend Nederland om versneld de stikstofuitstoot te verminderen, zodat hiermee ruimte komt voor natuurversterking, PAS-melders en economische ontwikkelingen. Alleen dan kunnen we doorbouwen aan de grote maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, energietransitie, mobiliteit en het klimaatbestendig maken van ons land. Door het besluit kunnen projecten waarvoor extern gesaldeerd moet worden voorlopig niet vergund worden in Noord-Brabant.
Intern salderen nog mogelijk; infraprojecten nog moeilijker te realiseren
Het besluit van de provincie Noord-Brabant heeft gevolgen voor projecten waarbij een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) nodig is. Dat betekent dat projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van extern salderen voorlopig niet vergund (kunnen) worden. Extern salderen gebeurt regelmatig bij bijvoorbeeld realisatie of renovatie van infrastructuur. Deze projecten worden daarmee nog moeilijker te realiseren.
Zoals de provincie zelf ook aangeeft verandert er niets voor projecten die niet tot extra stikstofneerslag op Natura2000 gebieden leiden en waarvoor zodoende geen Wnb-vergunning nodig is. Projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van intern salderen kunnen ook gewoon doorgaan, omdat voor deze projecten volgens vaste rechtspraak geen Wnb-vergunning nodig is.
Zorg over voornemen om intern salderen vergunningplichtig te maken
Een groot punt van zorg is het voornemen van het Kabinet om intern salderen ook voor bouw- en infrastructuurprojecten wel Wnb-vergunningplichtig te maken. In dat geval is de kans reëel dat provincies ook projecten waarbij intern gesaldeerd wordt niet meer kunnen vergunnen. Het woningtekort zal daarmee de komende jaren alleen maar verder oplopen. Wij vragen het Kabinet daarom het standpunt over intern salderen voor bouw- en infrastructuurprojecten te heroverwegen en bijvoorbeeld te kiezen voor een uitzondering of verplichte centrale registratie van bouw- en infrastructuurprojecten waarbij gebruik wordt gemaakt van intern salderen.
Gerelateerd nieuws
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er liggen een paar grote uitdagingen voor de bouw en infra. Stikstof vormt een van de grootste uitdagingen voor de sector. Om de bouw van grote woonwijken en het aanleggen van nieuwe infrastructuur mogelijk te maken, is immers stikstofruimte nodig. Sinds minister Wiersma in september het Nationaal Programma Landelijk Gebied stopte, is het onduidelijk hoe Nederland de uitstoot van stikstof gaat verminderen en de natuur zal verbeteren. Stevige vermindering van stikstofuitstoot is geen luxe maar pure noodzaak om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructuur.
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.
Na jaren van juridische procedures gaf de Raad van State op 2 oktober goedkeuring voor de aanleg van de ViA15. De Raad van State acht hiermee aangetoond dat de aanleg van de weg niet leidt tot aantasting van nabijgelegen kwetsbare natuurgebieden. Met dit besluit bevestigt de Raad van State dat extern salderen een werkbare oplossing is om cruciale infrastructuurprojecten, zoals zeventien MIRT-projecten, te realiseren.