Logo Bouwend Nederland

Bouwvrouwen brainstormen en bbq-en op Muzenplein

Donderdag 21 september 2023

Reuze gezellig, bruisend van energie en uitermate zinvol was de Bouwvrouwen-barbecue bij het kantoor van Regio Randstad Noord, woensdag 20 september. Onder het genot van hapje en drankje bespraken de dames de mogelijkheden en wensen voor een RRN-bouwvrouwen-community.

Het idee voor de barbecue van 20 september ontstond een half jaar geleden, op 8 maart – Internationale Vrouwendag dus – tijdens een bouwvrouwenevenement van Regio Randstad Noord. De deelnemers gaven aan behoefte aan herhaling te hebben, op z’n minst in de vorm van een barbecue. Die vond dus 20 september plaats. Plaats van handeling was het kantoor van Regio Randstad Noord. Maar het ging op het Muzenplein in Amsterdam niet alleen om het hapje en drankje, de circa vijfentwintig deelnemers gingen ook met elkaar om de tafel om te bespreken of er wellicht iets van een RRN-bouwvrouwen-community geformeerd kan worden. 

Imago en diversiteit

De gezellige bijeenkomst, waarbij vanuit alle RRN-afdelingen bouwvrouwen aanwezig waren, begon met een korte uitleg over Bouwend Nederland, en wat de organisatie voor de leden doet. Communicatiespecialist Angelina van Weerdenburg gaf daarna een presentatie over het recente imago-onderzoek, en ook het diversiteitsonderzoek dat Bouwend Nederland heeft laten doen kwam aan bod, in een presentatie van Itzél Zuiker.

Kennis delen = kennis vermenigvuldigen

Na de presentaties was er een uitgebreide intervisie om helder te krijgen wat precies de wensen en ideeën zijn voor de toekomst. Er werden veel ervaringen uitgewisseld over hoe het is om als vrouw in de bouw te werken, waar je tegenaan loopt, wat goed is, wat beter kan en hoe je dat dan zou kunnen realiseren. Dat vertrouwenspersonen over het algemeen man zijn bijvoorbeeld en of het niet goed zou zijn om die functies meer buiten de organisaties te beleggen. Dat een simpele aanpassing in wervingstekens ervoor heeft gezorgd dat Dura Vermeer veel meer vrouwelijke reageerders heeft dan voorheen. Dat het fijn zou zijn als in de toiletten op de bouwplaats ook voor het urinoir een deur zit. Een breed spectrum dus.

Volop plannen en ideeën

Uit de brainstormsessie werd duidelijk dat de deelnemers het heel belangrijk vinden om de wegen te plaveien voor meer vrouwen in de bouw. Door kennis te delen willen ze de sector nog aantrekkelijker maken voor vrouwen waardoor nog meer vrouwen instromen. Daarnaast moet er ook goed gekeken worden naar hoe het behoud van vrouwen uit de bouw kan worden verbeterd. Ook werd het belang van rolmodellen richting scholen, netwerken en eigen organisaties benoemd. Kortom, ideeën genoeg van de bouwvrouwen van Regio Randstad Noord. Vooralsnog is het doel om 2 a 3 keer per jaar bijeen te komen en een LinkedIn-groep te starten zodat men elkaar ook buiten de bijeenkomsten kan vinden. Eerstvolgende keer dat het bouwvrouwengezelschap samenkomt is naar alle waarschijnlijkheid op 8 maart 2024, de volgende internationale Vrouwendag.

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 10 april 2024
ESPEQ viert met trots haar 40-jarig bestaan

Op donderdag 4 april vierde ESPEQ met trots haar 40-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1984 zijn er bij ESPEQ duizenden leerlingen opgeleid en begeleid naar een loopbaan in de bouw.

Dinsdag 2 april 2024
Generatietheater houdt Amsterdam een vrolijke spiegel voor

Heel leuk, heel herkenbaar, maar vooral heel nuttig vond afdeling Amsterdam de voorstelling van het Grote Generatietheater. Zo’n 30 deelnemers waren woensdag 27 maart naar het BIM-huis gekomen voor de onderhoudende middag.

Dinsdag 26 maart 2024
Meld je aan voor deze cursussen bij het Bouwlab in Haarlem

Vanuit BouwLab R&Do houden wij verschillende evenementen die ingaan op onderwerpen uit de bouw.