1. Home
  2. Nieuws
  3. Dit is onze inzet voor het begrotingsdebat volkshuisvesting

Dit is onze inzet voor het begrotingsdebat volkshuisvesting

Dinsdag 22 oktober 2024

Dinsdag 22 oktober 2024 debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Dit is een belangrijke begroting die grote impact kan hebben op de bouw en infra. Waar zetten we op in?

Het kabinet heeft de ambitie heeft om 100.000 woningen per jaar te bouwen, maar die ambitie wordt bij lange na niet gehaald. Het woningtekort van ruim 400.000 woningen zal de komende jaren zelfs nog verder oplopen. We constateren dat het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen drastisch omhoog moet. In 2023 werden voor maar 55.000 woningen vergunningen afgegeven. Dat is veel te weinig. Tijdens de Woontop moeten afspraken worden gemaakt over voldoende vergunningen voor 100.000 nieuwe woningen in 2025.

Meer tempo is nodig

De procedures die voorafgaan aan de daadwerkelijke bouw van een huis moeten worden versneld. Er moet sneller uitspraak worden gedaan in woningbouwzaken. Als verschillende lagen van de overheid met elkaar in de clinch liggen of zelfs tegen elkaar procederen, moet de minister ingrijpen. De sector is gebaat bij snel knopen doorhakken.

Maak bouwen financieel mogelijk

We roepen de politiek op om bouwen financieel mogelijk te maken. De optelsom van variabelen zoals materiaalkostenstijgingen, focus op binnenstedelijke ontwikkeling, duurzaamheidseisen en het vereiste van twee derde betaalbare woningen, maakt het bijzonder ingewikkeld. De politiek moet een rem zetten op lokale bovenwettelijke eisen en ambities die nieuwe projecten nog duurder maken.

Uitdagingen om woningtekort aan te pakken

Het woningtekort wordt opgelost als we meer huizen bouwen. Dat kan alleen gebeuren als we extra infrastructuur aanleggen, de netcongestie aanpakken en stikstofruimte creëren. Al die uitdagingen vallen niet onder de begroting volkshuisvesting, maar zijn essentieel voor het oplossen van het woningtekort. 

Tenslotte pleiten we ervoor te blijven investeren in industrieel bouwen. Dit biedt een antwoord in de zoektocht naar versnelling, verduurzaming en verhoging van de arbeidsproductiviteit. Ook moet er beter worden gecommuniceerd naar gemeenten over de mogelijkheden die industrieel bouwen biedt, en hoe daar gebruik van kan worden gemaakt. 

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Harde afspraken over 100.000 vergunningen

Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.

Maandag 7 oktober 2024
Bouwend Nederland aan Tweede Kamer: investeer in de Nederlandse infrastructuur

Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Woensdag 25 september 2024
Watermanifest aangeboden aan Tweede Kamer

De Maatschappelijke Watercoalitie, bestaand uit bouw, bedrijfsleven, techniek, natuur, de drinkwatersector, woningcorporaties, huizenbezitters, projectontwikkelaars, boeren, kenniscentra, recreatie en gezondheidsfondsen heeft het Watermanifest aan leden van de Tweede Kamer overhandigd. Volgens de coalitie doet het Kabinet-Schoof onvoldoende om aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water te voldoen. Ze roept daarom de politiek op om meer urgentie te tonen en maatregelen te treffen om voldoende schoon water in de toekomst te garanderen.