1. Home
  2. Nieuws
  3. Glasbedrijven herstellen voor kwf kosteloos vernielde gedenkplaten

Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Maandag 15 april 2024

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Kun je jezelf en jullie organisatie kort voorstellen?

"Wij zijn een glasverwerkend bedrijf met focus op jachtbouw, monumentale beglazingen en hardglazen douchecabines, onze specialisatie is gebogen glas. We werken met ongeveer dertig collega's Europees breed. Het bedrijf is in 2000 ontstaan vanuit mijn hobby, het buigen van glas. We zijn echt een nichespeler. De beglazing van een jacht is telkens weer een hele puzzel, geen lijn is recht. Monumenten kennen hun eigen uitdagingen. Zo was ik pas in Antwerpen voor vier glazen ruitjes in een smeedijzeren deur."

Hoe ontstond het idee om bij te dragen aan het herstel van het KWF-monument?

"Een kennis en zijn vrouw hebben hun zoontje verloren aan deze vreselijke ziekte. Na de vernieling van de monumenten in het Wilhelminabos gaf hij in een LinkedInpost uiting aan zijn pijn. Degenen die de monumenten hebben vernield, hebben heel veel emotionele schade aangericht. Als je bedenkt dat er duizenden namen op de monumenten staan, met voor elke naam laten we zeggen tien relaties… Via deze kennis ben ik in contact gekomen met KWF en heb ik aangeboden om een bijdrage te leveren."

Speelt er ook een persoonlijke motivatie mee?

"Zeker. Mijn schoonzus is ons op 48-jarige leeftijd ontvallen, en een hartsvriend heeft de ziekte gelukkig overwonnen. Kanker is zo alomtegenwoordig dat volgens mij iedereen wel iemand kent die het heeft of heeft gehad, als je het niet zelf bent."

Kun je de werkzaamheden toelichten?

"Voor het vervangen van de glaspanelen is bewerkt materiaal nodig. Dat hebben we met korting bij de smelter AGC Glass gekregen. Wij snijden, slijpen en boren gaten in het glas, waarna de panelen naar collega Steinfort gaan. Zij hadden zich ook al gemeld bij KWF en verzorgen de bedrukking van de namen, het thermische voorspannen, het transport en de aflevering. De montage op locatie gebeurt door IJsselglas (onderdeel van de RoordaGroep), in samenwerking met vrijwilligers. Ook Ronald Roorda verloor een dierbare aan kanker."

Heb je nog een tip voor andere bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen?

"Volg je hart en laat je linkerhand niet weten wat de rechter geeft. Volgens mij hebben we allemaal naastenliefde in ons. Een ieder kiest voor zichzelf hoe hij of zij daar invulling aan wil geven."

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Vlakglas Recycling Nederland: de volgende stap in glasrecycling is circulair glas

Nederland is het enige land in de wereld met een zeer succesvol systeem van inzameling en recycling van vlakglasafval. Dit wordt uitgevoerd door Vlakglas Recycling Nederland (VRN). Sinds de oprichting is al meer dan 1.610.500.000 kilogram vlakglasafval ingezameld. Nu is het tijd om de volgende stap naar circulair glas te zetten.

Vrijdag 19 juli 2024
Duurzaam hergebruik vlakglas gewaarborgd door hogere bijdrage

Door teruglopende inkomsten en stijgende kosten heeft het bestuur van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland besloten de recyclingbijdrage op isolatieglas per 1 januari 2025 te verhogen naar € 0,40 per m2 isolatieglas. Deze verhoging is noodzakelijk door de stijgende kosten van glasinzameling en de afgenomen inkomsten door minder nieuwbouwprojecten sinds 2023. Door het doorvoeren van deze maatregel kan isolatieglas duurzaam en efficiënt gerecycled blijven worden.

Maandag 15 juli 2024
Werkgeverssubsidie voor extra begeleiding statushouders op werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.