Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jbn door de provincies meer leden kunnen profiteren van het leren van elkaar

JBN door de provincies: 'Meer leden kunnen profiteren van het leren van elkaar'

Woensdag 19 april 2023

Hoe kijkt de jongere generatie naar de bouw en infra? Wie is die jongere generatie eigenlijk? De komende maanden gaat onze JBN-verenigingsmanager Itzél Zuiker elke twee weken naar een andere provincie van ons land. Itzél praat met JBN-leden om te horen waarom ze lid zijn, wat hen drijft en over hun passies voor de sector. We starten in Zeeland!

Matthias van Burg (29) werkt als commercieel technisch adviseur bij VKP Bouw in het Zeeuwse Kapelle. Hij is een enthousiast en ambitieus lid van Jong Bouwend Nederland. Sinds januari 2022 is hij bestuurslid van JBN Regio Zuid. Hij vertelt ons waarom hij lid is en wat volgens hem een belangrijke taak is voor jonge generaties in de bouw.

Toen Matthias zich vijf jaar geleden aanmeldde voor JBN dacht hij dat hij de vreemde eend in de bijt zou zijn. Echter, niets was minder waar. "Ik was calculator toen onze directeur Artjan van Kooten mij tipte om lid te worden van JBN. Hij vond het echt iets voor mij. Ondanks dat de leden van JBN veelal managers en eigenaren zijn, qua functie anders dan die van mij, merkte ik dat we wel dezelfde drive hebben, namelijk ambities om iets te bereiken met of binnen het bedrijf." De eerste bijeenkomst die Matthias bijwoonde was een training over LinkedIn, in de bossen bij Breda. "Wat mij het meest is bijgebleven is de toegankelijkheid van de club. Ik werd heel makkelijk opgenomen in de groep. Ze vonden het leuk dat er nieuwe aanwas was en we hadden veel gedeelde interesses."

Wat levert het op? Elkaar helpen beter te worden!

De belangrijkste toegevoegde waarde van het JBN-lidmaatschap vindt Matthias de kennis die je deelt met elkaar. "Mensen doen zichzelf vaak tekort over het kennisniveau dat ze hebben. Iedereen loopt tegen dingen aan in zijn functie. Hoe je daarmee omgaat kun je delen, daarmee kun je een ander verder helpen. Jij leert dan weer van de ervaring van anderen." Naast leren van elkaar over het werk, levert een groter netwerk ook mensenkennis op. "Ik zit in mijn werk veel met opdrachtgevers om tafel. Door JBN leer ik dat de persoon achter de zakelijke relatie heel belangrijk is. Het verbetert de manier waarop ik samenwerk met mensen: je doet toch altijd zaken met een persoon en niet met een bedrijf."

Bijdragen aan de club: belangen van leden behartigen

Sinds januari 2022 is Matthias bestuurslid van JBN in de regio Zuid. "Hoe ik bestuurslid werd? Ik volgde Artjan op wiens bestuursplek beschikbaar kwam. Ik wilde me graag inzetten voor de club en omdat ik in mijn werk veel bij collegabouwbedrijven kom weet ik wat er speelt. Dat is handig in het vertegenwoordigen van hun achterban." Matthias heeft ook verbeterambities voor JBN. "Een harde kern heeft al veel contact. Er wordt al veel uitgewisseld en bij elkaar in de keuken gekeken, maar dat kan nog wel meer. Meer leden kunnen profiteren van het leren van elkaar. Wat mij betreft is dat een belangrijke meerwaarde om JBN'er te worden."

Jonge generaties onderweg: kritisch én respectvol naar vroeger kijken

Wat kenmerkt de jonge generaties en welke taak hebben zij in de sector? "Ik heb wel eens het gevoel dat er vaak naar ons, als jonge generatie, wordt gekeken met de verwachting dat we een standpunt moeten innemen en dan eigenlijk een die anders is dan de standpunten van 'oudere' generaties." Matthias is het daar niet mee eens, want alles veranderen is geen doel op zichzelf. "Natuurlijk moeten we kritisch kijken, maar wel met respect voor dingen die vroeger zijn gebeurd. Daar moeten lering uit trekken en benutten voor nu en de toekomst." Wel zijn jongere generaties meer bezig met thema's die de toekomst raken. "Milieu is een enorm thema bij jonge mensen, dat merk je echt. Bedrijven waar veel jonge mensen werken, zoals VKP, zijn vaker bezig met duurzame manieren van bouwen."

Trots op ons bedrijf VKP

Het nog steeds groeiende VKP is gevestigd in Kapelle. Er werkt een jong team waar veel ambitie zit om verschil te maken binnen de bouwsector. VKP is gespecialiseerd in geïndustrialiseerd bouwen met hout. Om de CO2-afdruk zo laag mogelijk te houden wordt er gewerkt met duurzame materialen en geïndustrialiseerd gebouwd. Het bedrijf innoveert continue en heeft recent een unieke robot ontwikkeld om steenstrips te bevestigen. Matthias: "We streven ernaar om bij automatisering en standaardisering ook een mogelijkheid om unieke uitstraling te hebben. Oftewel, voordeel van de technieken, maar geen eenheidsworst."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 24 juli 2024
JBN-bestuurswisselingen in algemeen en dagelijks bestuur

De afgelopen weken hebben er vanuit ons verenigingsonderdeel Jong Bouwend Nederland een aantal verschuivingen plaatsgevonden in ons dagelijks en algemeen bestuur. In dit artikel zetten we ze kort op een rijtje.

Vrijdag 21 juni 2024
Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN regio Zuid

Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.

Woensdag 19 juni 2024
Jong Bouwend Nederland Noord op excursie naar Gent

Op 13 juni vertrokken de leden van Jong Bouwend Nederland (JBN) uit Regio Noord voor hun jaarlijkse meerdaagse excursie, ditmaal met als bestemming het Belgische Gent. Deze reis bood een unieke kans om enkele toonaangevende bedrijven te bezoeken en de historische stad Gent te verkennen.