Logo Bouwend Nederland

JBN'er Harm: is parttime werken hét thema van de jonge generatie?

Woensdag 17 mei 2023

Harm Bijland (28) richtte ruim vijf jaar geleden een vastgoedbeheer- en ontwikkelingstak op, naast het bouwbedrijf van zijn ouders in het Friese Stiens. Als directeur van Bijland Vastgoed krijgt hij de meeste energie van ontwikkelprojecten. Daarnaast investeert hij ook graag in zijn eigen ontwikkeling, onder andere door zich in te zetten voor Jong Bouwend Nederland. Twee prangende vragen waar hij over nadenkt: waarom moeten we in de bouw flexibeler omgaan met onze werktijden? Wat is de belangrijkste valkuil van jonge mensen?

Harm vertelt in een gesprek met JBN-verenigingsmanager Itzél zijn verhaal en zijn visie op de toekomst van werk in deze mooie sector. Dit interview is de derde in de reeks met JBN'ers uit elke provincie.

Lidmaatschap van vader op zoon: erin gerold

"Mijn vader heeft me erheen gestuurd" aldus Harm. "Hij was ook lid van JBN en zat daar in het bestuur. Mijn oude stagebegeleider zat er ook bij waardoor ik wel al iemand kende. Dat maakte het makkelijk en ben ik er zo ingerold. Het begon voor mij echt te leven na het eerste reisje. Als je drie dagen met elkaar op pad bent leer je mensen op een andere manier kennen. Het sociale in plaats van het zakelijke praatje." Inmiddels is Harm al zeven jaar lid van JBN en levert het hem naast de interessante bijeenkomsten een waardevol netwerk op. "Als klein bedrijf is het handig om via JBN veel mensen van andere bouwbedrijven te leren kennen. Als je dan ooit wil samenwerken voor grotere projecten dan weet je beter wat je aan elkaar hebt."

Bestuurlijke ervaring: leren sturen en het politieke speelveld begrijpen

Friesland had als provincie, tot een paar jaar geleden, een eigen JBN-bestuur. Daar werd Harm voor gevraagd, of eigenlijk werd door het zittende bestuur besloten dat hij daarbij kwam. "Ze vonden mij geschikt, omdat ik actief en betrokken was en een mooie bijkomstigheid was dat ik als begin twintiger nog heel lang mee kon." Nu is er een JBN-bestuur voor heel regio Noord. Daar maakt Harm nu ook deel van uit. "Vorig jaar is democratisch besloten dat ik voorzitter moest worden en dat ik ook in het landelijke JBN-bestuur plaatsneem als afvaardiging van de regio. Het kost me wat tijd, maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het heel leuk om mensen uit andere delen van Nederland te leren kennen. Je krijgt weer een breder beeld, want er spelen overal weer andere dingen. Dat is wel mooi om mee te maken en het zet je ook aan het denken."

Wat denkt Harm te kunnen bijdragen?

"Ik hoop dat ik de boodschap goed kan doorgeven als voorzitter. Dat ik het bestuur en de leden goed kan vertegenwoordigen. Ook denk ik dat ik hier veel van leer. Als bestuurder doe je ervaring op met strategie, sturen, communiceren met verschillende partijen, je leert wat over het politieke speelveld en dat is interessant. Voor mijn bedrijf is het ook waardevol om te leren hoe je schakelt met de gemeente en wat er speelt in de lokale politiek."

Aandachtspunt: jongeren nemen snel te veel hooi op hun vork

JBN'ers hebben vaak veel ballen in de lucht te houden; ambitieus in het werk, een rijk sociaal leven en daarnaast vaak ook een jong gezin. Harm: "Typisch van de jonge generatie is dat ze veel hooi op hun vork nemen. Zo'n bestuursfunctie bijvoorbeeld. Je wil veel dingen doen, want het is leuk, maar de rest van je werk moet ook gedaan worden. Dan moet ik 's avonds weer wat meer doen. Als je dan weer wat moois organiseert met elkaar geeft het voldoening." Als je veel doet is het wel belangrijk om erop te letten dat alles wel behapbaar blijft. Daar speelt JBN ook op in met de bijeenkomsten. "Je leert er altijd iets wat je in je werk of je privéleven kan gebruiken. Bij een bijeenkomst over stress en werk bijvoorbeeld, daar hoorden we over op welke symptomen erop wijzen dat je te veel stress hebt. Die loop ik sindsdien wel eens langs voor mezelf en dan kan ik nog op tijd ingrijpen."

Parttime werken: hét thema van de jonge generatie

Hét thema van de komende jaren is om het werken in de bouw en infra aantrekkelijk te houden voor jonge mensen. Werkdruk speelt daar ook een grote rol in. "Krampachtig vasthouden aan die 40-urige werkweek waar je elke dag acht uur werkt is niet meer van deze tijd. Ik ben daar niet van en met mij veel andere jonge mensen. Soms werk ik wat meer, soms werk ik wat minder. Het gaat erom dat het werk gedaan wordt, niet dat je precies op de gezette tijden aanwezig bent. Flexibeler omgaan met werktijden zou makkelijker moeten worden in de bouw. Dat zou goed zijn."

Harm kan dat in zijn functie, die grotendeels op kantoor is, goed organiseren. "Timmermannen hebben soms ook dat ze het om drie uur wel goed vinden. Dan neemt hun energieniveau af en dan heb ik liever dat ze dan naar huis gaan en een andere dag meer energie hebben en wat langer doorgaan." Met deze instelling verschilt Harm sterk van die van zijn vader. "De oudere generatie vind dat nog wat lastiger. Mijn vader wil nog niet dat mensen zelf bepalen wanneer ze werken. Je moet gewoon tijdens de standaard werkuren werken. We zouden moeten onderzoeken wat hierin werkt, dat moeten we proefondervindelijk leren."

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 26 maart 2024
JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Woensdag 20 maart 2024
Jong Bouwend Nederland Duinstreek warm verwelkomd door Byldis

De excursie van vrijdag 8 maart voerde Jong Bouwend Nederland Duinstreek naar het Brabantse land. Op het programma stond een kijkje in de keuken bij Byldis in Veldhoven en een gezellige avond in Eindhoven.