Kabinetsplannen: grote ambities, onvoldoende oog voor uitvoering
Dinsdag 17 september 2024
Bouwend Nederland is positief over de grote ambities van dit kabinet op het gebied van bouw en infra. In de troonrede werd terecht gewezen op 'de beleidswerkelijkheid van de tekentafel' die vaak niet aansluit op de dagelijkse praktijk. Dat herkennen we. Daarom valt het op dat deze kabinetsplannen juist op dat punt tekortschieten. We zien te weinig aandacht voor de concrete uitvoering. Woorden en procesafspraken zijn er genoeg, maar om de problemen op te lossen zijn praktische maatregelen nodig die morgen al effect hebben.
We hebben gemengde gevoelens bij de gepresenteerde plannen. We zijn enerzijds verheugd te lezen dat minister Keijzer belemmeringen voor woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Anderzijds is het maar de vraag of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden. "Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden. Daar ligt een cruciale rol voor provincies en gemeenten", aldus voorzitter Arno Visser. "Rijk, provincies en gemeenten moeten concrete afspraken maken over nieuwe bouwlocaties voor de korte en lange termijn. Als we deelnemen aan een Woontop, dan moet het wel daarover gaan. Er wordt al jaren gepraat, aan allerlei verschillende tafels en toch stokt het in de uitvoering."
Stikstof in blessuretijd
De politiek spreekt al jaren over het stikstofprobleem en het is zorgwekkend dat er nog steeds geen oplossing ligt. Alle geitenpaadjes zijn inmiddels bewandeld en het NPLG ligt in de prullenbak. Met als gevolg dat er na al die jaren nog steeds geen structurele, juridisch houdbare oplossing in zicht is. "Het stikstofprobleem raakt ons allemaal. Alleen vermindering van uitstoot biedt boeren toekomst en geeft ruimte om natuur te versterken, woningen te bouwen en de benodigde wegen aan te leggen", aldus Visser. "Minister Wiersma rekt tijd terwijl ze in blessuretijd op achterstand staat. Daar win je de wedstrijd niet mee."
Onvoldoende geld voor grootste onderhoudsbeurt infra
We vinden het positief dat het kabinet aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit' en daarmee de problematiek erkent. We zien in de plannen onvoldoende geld om dat ook uit te kunnen voeren. De aanleg van zeventien grote infrastructuurprojecten blijft in de pauzestand. Terwijl nieuwe infrastructuur broodnodig is voor de ontwikkeling van grootschalige woningbouw en de toenemende mobiliteit. "Het is een belangrijke stap dat dit kabinet nu de problematiek erkent en aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit'."
"De problemen worden steeds nijpender, de benodigde middelen voor vervanging en onderhoud blijven echter achter", aldus Visser. "Ook na Prinsjesdag is Bouwend Nederland benieuwd hoe dit kabinet, gemeenten en provincies de plannen voor deze enorme onderhoudsbeurt willen bekostigen. De aanleg van nieuwe infrastructuur blijft nodig om grote nieuwe woonwijken bereikbaar te maken. Dat gaat simpelweg niet zonder geld en stikstofruimte."
Gerelateerd nieuws
Om de grote opgaven in onze sector het hoofd te kunnen bieden, is goede samenwerking tussen RWS en markt belangrijk. In coronatijd is hebben om die reden RWS, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers, MKB Infra, Cumela en NLingenieurs samen de Taskforce Infra opgericht. In eerste instantie om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen en in het vervolg daarvan ook om gezamenlijk andere uitdagingen binnen onze sector op te pakken: 2-fasenaanpak, portfoliocontracten en assetmanagement. Het nieuwste initiatief is het Platform V&R waar samen gewerkt wordt aan het snel en slim vormgeven van de aanpak in de V&R-opgave.
De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.
Dinsdag 10 december 2024 was het weer zover: de Asfaltdag. Jaarlijks op de tweede dinsdag van december komt asfalt Nederland samen in Theater Flint in Amersfoort. Dit jaar hebben ruim 500 mensen deelgenomen aan het interactieve programma en de bijbehorende beurs bezocht, want bij de Asfaltdag zijn betekent dat je weer op de hoogte bent als het over asfalt gaat. Met als bijkomend voordeel dat je kunt zeggen: "Ik was er ook bij”. Het centrale thema was verduurzaming van de sector.