1. Home
  2. Nieuws
  3. Kabinetsplannen grote ambities onvoldoende oog voor uitvoering

Kabinetsplannen: grote ambities, onvoldoende oog voor uitvoering

Dinsdag 17 september 2024

Bouwend Nederland is positief over de grote ambities van dit kabinet op het gebied van bouw en infra. In de troonrede werd terecht gewezen op 'de beleidswerkelijkheid van de tekentafel' die vaak niet aansluit op de dagelijkse praktijk. Dat herkennen we. Daarom valt het op dat deze kabinetsplannen juist op dat punt tekortschieten. We zien te weinig aandacht voor de concrete uitvoering. Woorden en procesafspraken zijn er genoeg, maar om de problemen op te lossen zijn praktische maatregelen nodig die morgen al effect hebben.

We hebben gemengde gevoelens bij de gepresenteerde plannen. We zijn enerzijds verheugd te lezen dat minister Keijzer belemmeringen voor woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Anderzijds is het maar de vraag of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden. "Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden. Daar ligt een cruciale rol voor provincies en gemeenten", aldus voorzitter Arno Visser. "Rijk, provincies en gemeenten moeten concrete afspraken maken over nieuwe bouwlocaties voor de korte en lange termijn. Als we deelnemen aan een Woontop, dan moet het wel daarover gaan. Er wordt al jaren gepraat, aan allerlei verschillende tafels en toch stokt het in de uitvoering."

Stikstof in blessuretijd

De politiek spreekt al jaren over het stikstofprobleem en het is zorgwekkend dat er nog steeds geen oplossing ligt. Alle geitenpaadjes zijn inmiddels bewandeld en het NPLG ligt in de prullenbak. Met als gevolg dat er na al die jaren nog steeds geen structurele, juridisch houdbare oplossing in zicht is. "Het stikstofprobleem raakt ons allemaal. Alleen vermindering van uitstoot biedt boeren toekomst en geeft ruimte om natuur te versterken, woningen te bouwen en de benodigde wegen aan te leggen", aldus Visser. "Minister Wiersma rekt tijd terwijl ze in blessuretijd op achterstand staat. Daar win je de wedstrijd niet mee."

Onvoldoende geld voor grootste onderhoudsbeurt infra

We vinden het positief dat het kabinet aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit' en daarmee de problematiek erkent. We zien in de plannen onvoldoende geld om dat ook uit te kunnen voeren. De aanleg van zeventien grote infrastructuurprojecten blijft in de pauzestand. Terwijl nieuwe infrastructuur broodnodig is voor de ontwikkeling van grootschalige woningbouw en de toenemende mobiliteit. "Het is een belangrijke stap dat dit kabinet nu de problematiek erkent en aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit'."

"De problemen worden steeds nijpender, de benodigde middelen voor vervanging en onderhoud blijven echter achter", aldus Visser. "Ook na Prinsjesdag is Bouwend Nederland benieuwd hoe dit kabinet, gemeenten en provincies de plannen voor deze enorme onderhoudsbeurt willen bekostigen. De aanleg van nieuwe infrastructuur blijft nodig om grote nieuwe woonwijken bereikbaar te maken. Dat gaat simpelweg niet zonder geld en stikstofruimte."

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 oktober 2024
Inzet Bouwend Nederland begrotingsdebat landbouw

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er liggen een paar grote uitdagingen voor de bouw en infra. Stikstof vormt een van de grootste uitdagingen voor de sector. Om de bouw van grote woonwijken en het aanleggen van nieuwe infrastructuur mogelijk te maken, is immers stikstofruimte nodig. Sinds minister Wiersma in september het Nationaal Programma Landelijk Gebied stopte, is het onduidelijk hoe Nederland de uitstoot van stikstof gaat verminderen en de natuur zal verbeteren. Stevige vermindering van stikstofuitstoot is geen luxe maar pure noodzaak om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructuur.

Vrijdag 11 oktober 2024
Kabinet voorkomt vertraging invoering zero-emissiezones

Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.

Maandag 7 oktober 2024
Bouwend Nederland aan Tweede Kamer: investeer in de Nederlandse infrastructuur

Het is positief dat het kabinet erkent dat onze infrastructuur voor de ‘grootste instandhoudingsopgave ooit’ staat. De problematiek wordt nu eindelijk erkent. Maar bij de grootste opgave ooit hoort een bijbehorend budget. Helaas wordt er niet extra geïnvesteerd in infrastructuur. Bouwend Nederland roept de Tweede Kamer op om boter bij de vis te doen in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.