1. Home
  2. Nieuws
  3. Laat werkstress niet omslaan in verzuim

Laat werkstress niet omslaan in verzuim

Woensdag 11 oktober 2023

Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Maar wat als de spanning te groot wordt en gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress? Dat kan leiden tot verzuim van je medewerkers. ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft tips om dat te voorkomen.

Onze prestaties en gezondheid kunnen lijden onder stress. Ga maar na: bijna een kwart van alle verzuimdagen wordt veroorzaakt door stress gerelateerde klachten. Ook steeds meer bouwpersoneel kampt met werkstress. Oorzaken zijn onder meer de enorme toename van de vraag in de bouw als gevolg van de wooncrisis en het tekort aan (extra) bouwpersoneel. 

Gemiddeld 235 dagen verzuim

Als werkgever in de Bouw & Infra heb je er alle belang bij om verzuim door werkstress te voorkomen. Want medewerkers met overspannenheid zijn gemiddeld 235 dagen uit de roulatie. De impact is enorm: een dag verzuim kost je gemiddeld € 315,- en collega’s die het werk moeten overnemen kunnen extra werkdruk voelen. Juist in deze krappere arbeidsmarkt heb je jouw medewerkers hard nodig. 

Zorg ervoor dat de batterij wordt opgeladen 

Het goede nieuws is dat je als werkgever werkstress kunt verminderen. Bijvoorbeeld door op tijd signalen te herkennen en op te pakken. Kijk daarbij naar je werknemers als een batterij. Zij kunnen leeglopen door werkstress en opladen wanneer ze voldoende werkplezier en balans ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je ervoor zorgt dat jouw werknemers steun van leidinggevenden krijgen en ze onderling goed kunnen samenwerken. 

Hoe kun je uitval door werkstress voorkomen?

ArboDuo (onderdeel van ArboNed) helpt je graag bij het opladen van de batterij van je werknemers en het voorkomen van uitval door werkstress. En dat op een manier die het best bij jouw bedrijf past:

  • Zelf doen: hoe herken je werkstress? Hoe kun je werkstress effectief aanpakken? Hoe voer je het gesprek met medewerkers over een te hoge werkdruk? In de praktische gids en het webinar van ArboDuo ArboNed vind je tips en handvatten.
  • Samen doen: heb je ondersteuning en coaching nodig bij het zorgen voor een gezonde werkdruk in je bedrijf? Zet dan via Mijn Organisatie-expert de arbeids- en organisatiedeskundige van ArboDuo/ArboNed in.
  • Laten doen: ervaren je werknemers een te hoge werkdruk en/of hebben ze te maken met privé problemen? Dan lopen ze het risico dat dat het lijntje breekt en ze (langdurig) uitvallen door psychische klachten. De bedrijfsmaatschappelijk werker coacht je werknemers en helpt ze op weg.

Volandis en Bouwend Nederland

Ook Volandis biedt begeleiding en tips om je medewerkers te helpen om te gaan met werkstress. Daarnaast biedt Bouwend Nederland medewerkers met onder meer psychische problemen een luisterend oor en staat ze bij met raad en daad.

Meer weten?

Wil je meer weten over het effectief aanpakken van werkstress? Neem dan een kijkje onze webpagina over werkstress.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 27 november 2024
Webinar: huur jij tijdelijk buitenlands personeel in? Dit moet je weten!

Op donderdag 21 november hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over wetgeving die geldt bij het inhuren van personeel van buitenlandse bedrijven en buitenlandse zelfstandigen zonder personeel. Heb je het webinar gemist? In dit artikel is een link opgenomen om het webinar terug te kijken.

Donderdag 26 september 2024
Jouw werknemers gezond en veilig aan het werk! ArboDuo staat voor je klaar

Als ondernemer in de bouw en infra ben jij ervoor verantwoordelijk dat je werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Wil je hierbij voldoen aan de eisen die de Arbowet stelt rond het uitvoeren van jouw wettelijke arbotaken? Dan sluit je het wettelijk verplichte basiscontract af met een arbodienst, zoals ArboDuo. Wist je dat je jaarlijks tot 1 oktober jouw keuze voor een (nieuwe) arbodienst kenbaar kunt maken?

Vrijdag 13 september 2024
EIB doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid

Hoe kunnen we onze vakmensen gezond laten doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat daar onderzoek naar doen. Het EIB wil onder meer inzicht krijgen in het verloop van uitval, wat hiervan de oorzaken zijn en het voorkomen van uitval.