1. Home
  2. Nieuws
  3. Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Maandag 14 oktober 2024

Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!

De flyer bespreekt hoe je er als monteur mee om kunt gaan wanneer een geïrriteerde bewoner op je afstapt. Kalm blijven en begrip tonen is belangrijk. Is er sprake van serieuze agressie of zelfs bedreiging? Geef dan aan dat je er op het moment niet uitkomt en bel je leidinggevende voor overleg. Doe samen aangifte als het gedrag van een omwonende of passant onacceptabel is.
 
Deze toolboxflyer is ontwikkeld door de werkgroep leren van Arbo-incidenten. Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) zijn er drie landelijke werkgroepen actief waarin netbeheerders en aannemers samen leren van incidenten. De overkoepelende focus van de groepen is dat het om incidenten gaat die plaatsvinden bij het werken aan energienetten. Iedere groep richt zich hierbinnen op een eigen specialisme, namelijk elektriciteit, gas en arbo. Meer informatie, toolboxflyers en films vind je op de site leren van incidenten.
 
Vanuit de GVE wordt er volgend jaar op donderdag 13 maart 2025, een workshop gehouden vanuit het thema: Veilige Energietransitie, met als titel Sociale veiligheid / Innovaties. Wanneer je daarbij aanwezig wilt zijn of een inhoudelijke suggestie hebt, neem contact op met Wil van Ophem.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 8 oktober 2024
75-jarige kijkt energiek vooruit!

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bedrijf organiseerde Van Tongeren Watertechniek op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober een groots (grond)waterfestival. Het bedrijfsterrein in Apeldoorn was daartoe omgebouwd tot een heus festivalterrein waarop veel interessants te horen, te zien, te beleven en, onder het genot van een hapje en een drankje, te bespreken en te netwerken was.

Donderdag 3 oktober 2024
Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.

Donderdag 26 september 2024
Projectbezoek Y-ONG WarmtelinQ Den Haag

Woensdag 6 november is Y-ONG uitgenodigd voor een projectbezoek aan WarmtelinQ in Den Haag, een project van Gasunie en Heijmans. WarmtelinQ is een warmtetransportleiding waarmee warmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen.