Logo Bouwend Nederland

Netwerkbijeenkomst Circulair Glas erg goed bezocht

Dinsdag 12 december 2023

Op donderdag 7 december hebben ruim 120 geïnteresseerden de netwerkbijeenkomst Circulair Glas bezocht.

In een baanbrekend project, geleid door de Hogeschool van Amsterdam en in samenwerking met Vakgroep GLAS en marktpartijen, is twee jaar lang intensief onderzoek gedaan naar de innovatieve hergebruiksmogelijkheden van isolatieglas. Tijdens deze netwerkbijeenkomst werden de veelbelovende resultaten van dit onderzoek gepresenteerd en deelden de praktijkpartners hun ervaring met hergebruik van vlakglas.

Van recycling naar hergebruik

Een belangrijk kenmerk van dit initiatief is de rol van de Vakgroep GLAS en Vlakglas Recycling Nederland, die al meer dan 20 jaar een voortrekkersrol spelen met hun succesvolle EPR-systeem. Dit is een uniek systeem in de wereld. Jaarlijks wordt er ruim 85.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled. Met het project van Circulair Glas, zetten we nu de volgende grote stap: van recycling naar hergebruik.


In dit project werken de Hogeschool van Amsterdam en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS samen met de leden GSF Glasgroep BVGlasindustrie Ben EversLa Paloma GlasindustieHermans Groep en Jargo Glas B.V., wat een significante mijlpaal markeert in onze voortdurende inspanningen om duurzame innovaties in de glasindustrie te bevorderen.

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Vrijdag 15 maart 2024
Circulaire Geveleconomie neemt initiatief tot een gelijk speelveld Product Category Rules voor Levenscyclusanalyses

Maandag 11 maart zijn de VMRG, VKG, NBVT, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en VHS met de Nationale Milieu Database en Nibe het overleg aan gegaan over Product Category Rules (PCR).

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.