1. Home
  2. Nieuws
  3. Nieuwe werkinstructie robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolen

Nieuwe werkinstructie robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolen

Donderdag 5 september 2024

Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolering onder voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd.

De nieuwe werkinstructie ‘Robotfrezen asbesthoudende voegenkit in riolen’ geeft een helder stappenplan met duidelijke regels om aan de voorwaarden te voldoen. Hiermee kunnen kousrenovaties en -reparaties ook in riolen met asbesthoudende voegenkit veilig voor mens en milieu worden uitgevoerd. De werkinstructie is afgeleid uit de praktijk en gebaseerd op eerdere blootstellingsonderzoeken bij robotfrezen van asbesthoudend voegenkit.

Voor je agenda

Stichting RIONED organiseert dinsdagmiddag 19 november 2024 een webinar met toelichting op nieuwe informatie over asbest en riolering.

 

 

Afbeelding: Besturing robotfrees vanuit de controlekamer Foto: M.A.W. van den Buijs, Future-Proof B.V.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 11 september 2024
De Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.

Vrijdag 6 september 2024
Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar!

Dit jaar bestaat Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar. Om dat te vieren was het donderdag 5 september groot feest in Hattem.

Vrijdag 30 augustus 2024
Verzwaring E-net: van woorden naar daden

Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?