1. Home
  2. Nieuws
  3. Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar

Donderdag 14 november 2024

Bouwend Nederland werkt samen met andere partijen aan ontwerpprincipes voor netbewust bouwen. Deze principes helpen bij het kiezen en ontwerpen van het energiesysteem in een nieuwbouwwijk. De aanpak is gericht op het ondersteunen van de woningbouwambitie van 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030, zonder dat dit bijdraagt aan extra belasting van het elektriciteitsnet.

De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt. Dit is een vorm van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet.

Ontwerpprincipes voor netbewuste nieuwbouw

Met de casus Merwede als voorbeeld heeft de provincie Utrecht samen met de provincie Gelderland, netwerkbedrijven Stedin, Alliander en Enexis, Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland, NEPROM, Techniek Nederland en TKI Urban Energy ontwerpprincipes opgesteld voor netbewust bouwen. 

De volgende uitgangspunten liggen aan de ontwerpprincipes ten grondslag:

  • Beperk de warmtevraag (passieve bouw).
  • Vul de resterende warmtevraag zo duurzaam mogelijk in en zorg dat:
    • - het verwarmings- en tapwatersysteem zo efficiënt mogelijk is ontworpen en functioneert,
    • bij eventueel elektrisch verwarmen het piekverbruik zo veel mogelijk buiten de spitstijden plaatsvindt,
    • het systeem zo wordt aangelegd dat dit ook stuurbaar is om buiten spitstijden te opereren.
  • Wek de benodigde elektriciteit zo veel mogelijk lokaal duurzaam op.
  • Gebruik deze opgewekte energie zo veel mogelijk direct lokaal of sla het op voor later lokaal gebruik.
  • Houd bij ontwerp en bouw rekening met technische ruimte en voorzieningen voor lokale opwek, opslag en benodigde (toekomstige) infrastructuur.

Download de volledige publicatie

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 19 november 2024
Leap to Zero: internationale samenwerking in de zero-emissie transitie

Op donderdag 7 november was de tweede Leap to Zero conferentie. Rijkswaterstaat heeft dit samen met ons georganiseerd met als doel om internationale samenwerking op zero-emissie te versterken en om de internationale keten samen te brengen op het onderwerp zero-emissie bouwen en vervoeren. Van over de hele wereld was de gehele keten hier aanwezig; opdrachtgevers, aannemers, fabrikanten en leveranciers uit Amerika, Japan, Europa, Singapore tot aan Australië.

Dinsdag 12 november 2024
Op 28 november staat Klimaatadaptief bouwen centraal op KAN Congres

Op donderdagmiddag 28 november organiseert het KAN platform haar jaarlijkse KAN Congres, samen met de partners van Congres Natuurlijk! Bouwend Nederland is één van de initiatiefnemers van KAN (Klimaatadaptief Bouwen met de Natuur) Bouwen, dat als doel heeft om klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen te stimuleren en kennis te delen.

Dinsdag 12 november 2024
Terugblik Infra Innovatie Marktdag 2024: Samen van Visie naar Actie

Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.