Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Overname door derden en de veerkracht van twentse familiebedrijven

Overname door derden en de veerkracht van Twentse familiebedrijven

Maandag 24 april 2023

Elke Twentse bouw en infra ondernemer zal ooit een keer stoppen met werken. De vraag is wat je dan doet met je bedrijf. Is er een opvolger in de familie? Moet het bedrijf worden verkocht aan derden (en hoe werkt dat dan)? Twente (Overijssel) kent een hoog percentage familiebedrijven (63%) wat is nu precies die unieke kracht die zorgt voor continuïteit in opvolging?

Op donderdag 20 april kwamen Twentse leden bijeen voor een gecombineerde themabijeenkomst over opvolging door derden en familiebedrijven. Dit keer waren we te gast bij het familiebedrijf Erve Hulsbeek in Oldenzaal. Regiovoorzitter Lucas Haafkes opende de bijeenkomst met een aantal interessante feiten en cijfers over het aantal familiebedrijven in Nederland, het aandeel dat in de bouw en infra actief is en specifiek hoeveel daarvan in Twente actief is. Sam Heuvelmans, de zoon van de eigenaar en kersverse opvolger gaf tijdens de opening een korte toelichting over hoe de opvolging van dit hotel/restaurant is geregeld en welke voorbereidingen daarbij benodigd zijn.

'Bouwnijverheid derde in aantal familiebedrijven'

Dr. Judith van Helvert, lector familiebedrijven bij hogeschool Windesheim gaf inzage in het unieke gedrag van familiebedrijven en ondernemende families Hoe dragen ondernemende families bij aan het creëren van brede welvaart en welke motivaties en drijfveren spelen daarbij een rol? Hoe ontwikkelen zij hun ondernemerschap en dragen zij dit over van generatie op generatie? Welke patronen en dynamieken spelen een rol bij het zijn van een succesvolle bedrijfsfamilie? "De bedrijfstak bouwnijverheid staat zelfs op de derde plaats met het grootste aandeel familiebedrijven."

In een volgende presentatie lichtte Ben Olde Hartman van Olde Hartman Advies de meer fiscale en juridische aspecten van de (ver)koop van een bedrijf en ook van bedrijfsopvolging toe.

Vanuit Regio Twente wordt er samen met Jong Bouwend Nederland een vervolgbijeenkomst georganiseerd om in een kleiner gezelschap door te praten over dit onderwerp.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 2 juli 2024
Trotse aannemer en voorzitter: Lucas Haafkes in beeld bij TOM Magazine

Met aannemers- en familiebedrijf Haafkes, gevestigd in Goor en Deventer, staat hij voor grote uitdagingen op het gebied van bouw, duurzaamheid en netcongestie. Als voorzitter van de afdeling regio Twente probeert hij ook in naam van 170 regionale bouw- en infrabedrijven het verschil te maken. En bij het voetbalelftal van zijn zoon fungeert hij als enthousiast leider. "In al die rollen draait het in feite om plezier, samenwerken en samenbouwen", geeft Lucas Haafkes een kijkje in wat hem drijft en voorstuwt.

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Vrijdag 31 mei 2024
VolkerWessels Materieel & Logistiek wijst mede-leden de emissieloze weg

Leerzaam maar vooral heel inspirerend was de zero-emissiebijeenkomst van dinsdag 21 mei. Op de BouwHub voor MorgenWonen van VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML) in Rijssen kregen de leden van Regio Oost van alles te horen over hoe de gastheer de transitie naar een emissievrije bouw en bouwlogistiek aanpakt.