Logo Bouwend Nederland

Overname door derden en de veerkracht van Twentse familiebedrijven

Maandag 24 april 2023

Elke Twentse bouw en infra ondernemer zal ooit een keer stoppen met werken. De vraag is wat je dan doet met je bedrijf. Is er een opvolger in de familie? Moet het bedrijf worden verkocht aan derden (en hoe werkt dat dan)? Twente (Overijssel) kent een hoog percentage familiebedrijven (63%) wat is nu precies die unieke kracht die zorgt voor continuïteit in opvolging?

Op donderdag 20 april kwamen Twentse leden bijeen voor een gecombineerde themabijeenkomst over opvolging door derden en familiebedrijven. Dit keer waren we te gast bij het familiebedrijf Erve Hulsbeek in Oldenzaal. Regiovoorzitter Lucas Haafkes opende de bijeenkomst met een aantal interessante feiten en cijfers over het aantal familiebedrijven in Nederland, het aandeel dat in de bouw en infra actief is en specifiek hoeveel daarvan in Twente actief is. Sam Heuvelmans, de zoon van de eigenaar en kersverse opvolger gaf tijdens de opening een korte toelichting over hoe de opvolging van dit hotel/restaurant is geregeld en welke voorbereidingen daarbij benodigd zijn.

'Bouwnijverheid derde in aantal familiebedrijven'

Dr. Judith van Helvert, lector familiebedrijven bij hogeschool Windesheim gaf inzage in het unieke gedrag van familiebedrijven en ondernemende families Hoe dragen ondernemende families bij aan het creëren van brede welvaart en welke motivaties en drijfveren spelen daarbij een rol? Hoe ontwikkelen zij hun ondernemerschap en dragen zij dit over van generatie op generatie? Welke patronen en dynamieken spelen een rol bij het zijn van een succesvolle bedrijfsfamilie? "De bedrijfstak bouwnijverheid staat zelfs op de derde plaats met het grootste aandeel familiebedrijven."

In een volgende presentatie lichtte Ben Olde Hartman van Olde Hartman Advies de meer fiscale en juridische aspecten van de (ver)koop van een bedrijf en ook van bedrijfsopvolging toe.

Vanuit Regio Twente wordt er samen met Jong Bouwend Nederland een vervolgbijeenkomst georganiseerd om in een kleiner gezelschap door te praten over dit onderwerp.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Vrijdag 22 maart 2024
Gezamenlijk het aansluitproces optimaliseren staat centraal tijdens bijeenkomst in Emmen

‘Samen beter aansluiten, dat wil toch iedereen?’, was de slogan op de uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart in het stadion van FC Emmen. Desondanks bleek tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Grond’G, MijnAansluiting en Bouwend Nederland, dat de praktijk weerbarstig is. Mede gevoed door de personeelstekorten en verschillende (maatschappelijke) transities, waardoor de vraag naar elektra, gas, media en water sterk verandert, vraagt het op tijd realiseren van de gewenste aansluiting om een steeds betere afstemming tussen opdrachtgever, netbeheerder, bovengrondse aannemer, ondergrondse aannemer en de gemeente als vergunningverlener. Het versterken van de aansluitketen en het toepassen van slimme innovaties, was tijdens deze volgeboekte bijeenkomst in Emmen, dan ook hét centrale thema.

Dinsdag 19 maart 2024
HBO-studenten welkom bij asielzoekerscentrum in aanbouw

Als opwarmer en aftrap van het 2-jarig traineeship voor gediplomeerde HBO studenten Bouwkunde of Bouwtechnische Bedrijfskunde is er op 25 maart a.s. een bijeenkomst voor studenten, georganiseerd door B-Oost uit Almelo. Die is op de bouwplek van het nieuwe Almelose AZC aan de Vriezenveenseweg. Daar bouwt aannemer Hegeman in opdracht van het Centraal Orgaan opvang azielzoekers aan een nieuw wooncomplex. De studenten krijgen naast informatie over het traineeship een rondleiding over het bouwterrein, een kennismaking met bouwprofessionals en een kijkje in het bouwproces.