RWU 2025: nieuwe afspraken voor prijsverrekeningen in de bouw
Woensdag 18 december 2024
Op 1 januari 2025 treedt de geactualiseerde Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw (RWU) in werking. Deze regeling wordt gebruikt om prijswijzigingen tijdens de uitvoering van bouwprojecten op een transparante manier tussen opdrachtgever en aannemer te verrekenen. De actualisatie is een initiatief van Techniek Nederland, Bouwend Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf. De RWU 2025 is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de huidige versie die al vanaf 1991 wordt gehanteerd.
De RWU-regeling speelt een duidelijke rol in het omgaan met prijsschommelingen binnen bouwprojecten. Door deze regeling wordt de contractwaarde aangepast door middel van een indexeringsmethodiek en kunnen partijen het risico van onvoorziene prijsverhogingen delen. De nieuwe regeling sluit aan bij de huidige economische omstandigheden en verhoudingen in de bouwkolom.
Bekijk de nieuwe RWU 2025 via deze link.
Belangrijkste wijzigingen in de RWU 2025
Op de volgende belangrijke punten is de regeling aangepast:
Overgang van de RWU 2019 naar de RWU 2025
Voor bestaande contracten waarin nog verwezen wordt naar de uitgefaseerde RWU-index, kunnen vanaf 1 januari 2025 de in de RWU genoemde alternatieven vanuit het CBS worden gebruikt. Als bijlage staat een rekenvoorbeeld uitgewerkt hoe de overgang van de oude naar de nieuwe index moet worden berekend. De 10%-regel blijft voor deze contracten onverminderd van toepassing.
Duidelijke regeling
Pieter Jan Halma, onze strategisch coördinator marktonderzoek: "Het is positief dat Rijksvastgoedbedrijf, Bouwend Nederland en Techniek Nederland gezamenlijk tot een duidelijke actualisatie van de RWU zijn gekomen. Deze regeling zorgt ervoor dat het risico van fluctuerende loon- en materiaalkosten ook in de komende jaren op een eerlijke manier kunnen worden verrekend".
Jaap Vreeburg, kenniscoördinator bouwkosten RVB: Bij het opstellen van een overeenkomst komt vaak de vraag naar voren; gaan we voor een vaste prijs, of gaan we indexeren? Als we voor de benadering gaan om de prijsverhogingen te delen, dan biedt deze RWU regeling de meest gedifferentieerde benadering. Het is positief dat we gezamenlijk tot deze 2025 versie zijn gekomen.
Ondersteuning
Wij ondersteunen onze leden bij de implementatie van de RWU 2025 en biedt aanvullende informatie en advies over het toepassen van de nieuwe regeling. Voor meer details over de RWU 2025 of vragen over de toepassing kunnen leden contact opnemen.
Alles lezen over de risicoregeling?
Met name bij langlopende projecten is het verstandig ervoor te zorgen dat een verrekening van prijswijzigingen wordt overeengekomen. Als er niets is geregeld, is verrekening namelijk in beginsel niet mogelijk. Bouwondernemers zullen dan zelf maatregelen moeten treffen om wijzigingen van materiaal- en loonkosten te kunnen opvangen in de prijs. Een risicoregeling is een standaardregeling voor de verrekening van prijswijzigingen.
Meer informatie over de RWU 2025 vind je hier.
Gerelateerd nieuws
We lanceren met trots en op veler verzoek een video waarin we in iets meer dan één minuut aan iedereen laten zien wat wij als sector iedere dag samen doen en waarom dat belangrijk is voor Nederland.
Per 31 december 2025 stopt bpfBOUW met het uitvoeren van de CBSI-overeenkomsten. Zij zegt deze overeenkomsten met alle werkgevers op. Vanaf deze datum is het voor werkgevers niet meer mogelijk om opgebouwde pensioenen die bij een verzekeraar zijn ondergebracht door bpfBOUW te laten indexeren.
Adriaan Bossenbroek (directeur-eigenaar van Krijgsman Bouw) is als nieuw lid in het Algemeen Bestuur toegetreden en zal de ledengroep Bouw Klein in de regio Randstad Zuid vertegenwoordigen.