1. Home
  2. Nieuws
  3. Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Samenwerkingsverklaring bouwmaterialenakkoord

Donderdag 20 juni 2024

Om circulair te kunnen bouwen, heb je voldoende en kwalitatief goed circulair materiaal nodig. Dat is er nu nog niet. Daarom gaat een brede groep ketenpartijen samenwerken, onder regie van het ministerie van BZK. Ook Bouwend Nederland is hierbij betrokken. Deze samenwerkingsverklaring moet zomer 2025 leiden tot een bouwmaterialenakkoord. In de glasbranche is Vlakglas Recycling Nederland een goed voorbeeld van wat er mogelijk is.

Het verduurzamen van de bouw en de bouwmaterialenindustrie is belangrijk om te komen tot een volledig circulaire bouweconomie. Bouwbedrijven hebben materiaalvolumes nodig, die bovendien voldoen aan de geldende milieunormen en kwaliteitseisen. Op dit moment keert slechts een klein aandeel van het bouw- en sloopafval in zijn oorspronkelijke vorm terug in de bouw. Daardoor blijft de instroom van primaire grondstoffen hoog.

De samenwerkingsverklaring die 22 mei werd getekend, moet hier verandering in brengen. In deze verklaring spreken partijen af om de randvoorwaarden voor een verdergaande verduurzaming inzichtelijk te maken. Op basis hiervan wordt er een bouwmaterialenakkoord opgesteld, dat verduurzaming in de ketens van onder andere beton, staal, isolatie, gips en hout stimuleert. Dat akkoord moet er voor de zomer van 2025 zijn.

Thema’s die in het bouwmaterialenakkoord een rol zullen spelen: inzicht in vrijkomende materialen, betrokkenheid van (publieke) opdrachtgevers, handhaving, energie-infrastructuur, verlaging van de transactiekosten, stimuleren van hergebruik en monitoring.    

Vlakglas Recycling Nederland

Een goed voorbeeld, is te vinden in de glasbranche. Deze branche heeft – op initiatief van vakgroep Glas van Bouwend Nederland - al ruim 20 jaar een vrijwillig opgezet UPV-systeem. De Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid is een combinatie van regels die ervoor zorgen dat bedrijven die producten maken óók verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en hergebruiken van het afval van die producten. Vlakglas Recycling is nu bezig om de stap naar hergebruik van glas te zetten, en deelt zijn kennis graag.

Meer inspirerende voorbeelden

Meer goede voorbeelden van bouwbedrijven die investeren in circulair werken, zijn te vinden in de campagne De bouw maakt het SLIM:

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 16 oktober 2024
Topsector Logistiek publiceert gratis tool Emissievoorspeller

De Emissievoorspeller is een gratis online tool om de emissies, stikstofdepositie en stikstofruimte te berekenen bij een bouwproject. De tool sluit aan bij de ontwerpfase van een bouwproces, waarbij je de verwachte emissies snel en gemakkelijk kan toevoegen aan de bestaande planning of kostenraming. Vervolgens krijg je, door een koppeling met AERIUS, direct inzicht in de stikstofdepositie en -ruimte van het project.

Woensdag 16 oktober 2024
Projectcommunicatie altijd voor iedereen beschikbaar? “Stop met ploeteren, kies voor Woub”

Via LinkedIn zag Frederik Heldoorn van Heldoorn BV zag een advertentie van Woub. ’Dit zou weleens precies kunnen zijn wat ik zoek’, dacht hij. Hij maakte een gratis proefaccount aan en in minder dan een week was hij om. “Ik merkte direct: hier is gekeken naar wat echt goed werkt voor de mensen op de werkvloer. Het is simpel en doeltreffend, alle communicatie over een project staat altijd op één plek en iedereen kan er altijd bij.”

Maandag 14 oktober 2024
Vlakglas Recycling Nederland: de volgende stap in glasrecycling is circulair glas

Nederland is het enige land in de wereld met een zeer succesvol systeem van inzameling en recycling van vlakglasafval. Dit wordt uitgevoerd door Vlakglas Recycling Nederland (VRN). Sinds de oprichting is al meer dan 1.610.500.000 kilogram vlakglasafval ingezameld. Nu is het tijd om de volgende stap naar circulair glas te zetten.