Logo Bouwend Nederland

Spotlight op vernieuwende ideeën en initiatieven van JBN'ers

Maandag 24 april 2023

Met elkaar vieren dat JBN een netwerk is waar het bruist van de goede, frisse en vernieuwende ideeën en initiatieven. Dat is de gedachte achter het eerste JBN Award-gala. Om die ideeën en initiatieven goed te laten zien, speelt de uitreiking van de JBN Award een prominente rol. Aldus Itzél Zuiker, als JBN-verenigingsmanager kartrekker van de organisatie van de JBN Award, en Ruud Veld, hoofd bedrijfsbureau bij AC Borst Bouw in Castricum en lid van het organisatiecomité. Met aanstekelijk enthousiasme vertellen ze over de achtergrond van de award en de gekozen thema’s. En waarom ze hopen op veel nominaties.

"Bij JBN zitten veel jonge mensen die mooie, vernieuwende dingen doen", zegt Itzél. "Met de award zetten we daar de spotlight op. Als branche en als JBN'ers kunnen we van elkaars ideeën en initiatieven leren, er inspiratie uit halen. Aan de buitenwereld kunnen we ermee laten zien hoe mooi en innovatief het werk in de bouw en infra is. Voor de genomineerden en de winnaar is de award een aanmoediging en teken van waardering." Ruud: "Ondernemers zijn vaak bescheiden, vinden het heel normaal wat ze doen. Als je ergens elke dag mee bezig bent, zie je dat niet meer als bijzonder. Terwijl het dat misschien wel is. Dat willen we met deze award naar buiten brengen."

Podium voor jonge bouwers

De award is dan ook nadrukkelijk bedoeld om jonge bouwers een podium te geven. Ruud: "Als finalist krijg je de kans om jezelf, je bedrijf en jouw unieke aanpak, proces of product te presenteren." Itzél: "Je wordt heel persoonlijk begeleid in hoe je dat doet. Je maakt dus een presentatie die echt bij jou past én het is meteen een mogelijkheid om jezelf professioneel verder te ontwikkelen."

Thema's waarmee veel JBN’ers pionieren

Bij de JBN Award staan drie thema's centraal die passen bij verantwoord ondernemerschap: duurzaamheid, leiderschap en lokale betrokkenheid. Thema’s waar de jonge generatie al volop mee bezig is. Itzél: "Duurzaamheid is voor de jonge generatie bijna vanzelfsprekend. Van bouwen met duurzame materialen tot het energieneutraal maken van de eigen werkruimte." Ruud: "Leiderschap gaat over goed werkgeverschap maar ook over leidinggeven aan collega’s. Veel jongeren doen dat anders. Minder directief, flexibeler. Bij jonge leidinggevenden is het bijvoorbeeld meestal niet meer de vraag óf je parttime kan werken, maar hóe." Itzél: "Goed leiderschap gaat ook over visie, bijvoorbeeld hoe je samenwerkt met leveranciers en onderaannemers. Of hoe je als bedrijf deel uitmaakt van de maatschappij, je lokale betrokkenheid. Veel JBN'ers pionieren met deze thema's, ontwikkelen nieuwe aanpakken."

Er gebeuren zoveel gave dingen: nomineer jezelf of een collega!

Ruud: "Er gebeuren zoveel gave dingen in de bouw en de infra die anderen kunnen inspireren. Het is belangrijk en leerzaam voor de hele sector om die via deze award te laten zien." Ruud en Itzél hopen dan ook dat veel mensen zichzelf of een collega nomineren. "Ik heb ervaren dat mensen heel enthousiast worden van een nominatie", zegt Itzél. "Ze mogen het zien als een compliment; als genomineerde hoor je bij degenen in de sector die toffe dingen doen." Ruud: "Ook vanuit werkgeversperspectief is het goed om een genomineerde in je bedrijf te hebben. De waardering die van een nominatie uitgaat, geeft de genomineerde bevestiging dat hij of zij goed bezig is en dat kan diegene in zijn leidinggevende rol stimuleren om anderen binnen het bedrijf te enthousiasmeren." Itzél: "Zo worden kwaliteiten en goede ideeën binnen je bedrijf nog beter benut. We hopen dus dat er veel inspirerende JBN'ers uit het nominatietraject naar voren komen."

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.