Toename woninginbraken bij bouwwerkzaamheden
Vrijdag 3 februari 2023
De Politie Eenheid Amsterdam krijgt met enige regelmaat signalen van woninginbraak waarbij sleutelkluisjes zijn opengebroken. Sleutelkluisjes worden o.a. ingezet bij verbouwingen aan panden. Het is gemakkelijk, maar helaas kleven er wel risico’s aan het gebruik van sleutelkluisjes.
Sleutelkluisjes zijn vrij eenvoudig open te breken, waarna een inbreker zich met de sleutel eenvoudig toegang verschaft tot de woning. Vervolgens nemen criminelen voor duizenden euro’s aan gereedschap weg.
De politie adviseert daarom om geen gebruik te maken van sleutelkluisjes en gereedschap niet onbeheerd achter te laten in een woning. In de praktijk is dit niet altijd werkbaar. Kan het echt niet anders, maak dan gebruik van een gecertificeerd sleutelkluisje; deze zijn moeilijker open te breken. Let op: gecertificeerde sleutelkluisjes zijn ook open te breken, maar werken wel inbraakvertragend. Leg daarnaast gereedschap zoveel mogelijk uit het zicht.
Twee sleutelkluisjes die door experts worden aangeraden zijn de Puck Keysafe en de Filex CR.
Heling
De politie, gemeenten en rijksoverheid werken actief aan het bestrijden van heling. Het verkopen van gestolen spullen (oftewel heling) levert geld op. Als dat verkopen niet meer lukt, zijn inbraak en diefstal voor de dief minder aantrekkelijk en zijn we allemaal veiliger.
Het is daarom belangrijk dat u vooraf u waardevolle goederen registreert via de website www.stopheling.nl. Dit maakt het aangifteproces gemakkelijker en biedt de politie de mogelijkheid teruggevonden goederen terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.
Gerelateerd nieuws
Voorzitter Arno Visser besprak afgelopen zondag het woningtekort bij WNL Op Zondag met Kamerlid Merlien Welzijn van NSC. Hij benadrukte dat niet het gebrek aan wetgeving ertoe heeft geleidt dat het woningtekort de 400.000 is gepasseerd, maar het gebrek aan afgegeven vergunningen. Op minister Keijzers voorgenomen Woontop moeten afdwingbare afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat er jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven. Kamerlid Welzijn kon zich vinden in deze oproep.
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.