1. Home
  2. Nieuws
  3. Tweede kamer gaat over tot actie toepassen retourbemaling stap dichterbij

Tweede Kamer gaat over tot actie: toepassen retourbemaling stap dichterbij

Donderdag 28 november 2024

Dinsdag 26 november heeft de Tweede Kamer een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Peter de Groot (VVD) aangenomen, waarin de minister van Infrastructuur & Waterstaat wordt opgeroepen om het bemalen van bouwputten mogelijk te houden als de doelen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) niet worden behaald.

Een mogelijke optie die knelpunten met de KRW kan voorkomen is het toepassen van retourbemaling. De minister heeft nu de opdracht om samen met de sector belemmeringen voor toepassing hiervan weg te nemen.

Waterkwaliteit op het spel

Zoals het ernaar uitziet gaat Nederland op de meeste plekken niet tijdig voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. Uit onderzoek van Witteveen+Bos is gebleken dat dit gevolgen kan hebben voor bouw- en infrastructuurprojecten. Eén van de redenen is dat in de uitvoering de bouwput regelmatig moet worden drooggepompt, zodat de werkzaamheden met droge voeten kunnen worden verricht. Het opgepompte water wordt vervolgens meestal geloosd op oppervlaktewater. Het wordt problematisch als in het opgepompte grondwater historische vervuiling aanwezig is, bijvoorbeeld op locaties waar vroeger industrie was gevestigd. Als dit water geloosd wordt op oppervlaktewater kan dit leiden tot niet toegestane achteruitgang van de waterkwaliteit.

Retourbemaling als oplossing

Gelukkig is er een techniek die in een aantal gevallen kan worden toegepast, de ‘retourbemaling’. Bij retourbemaling wordt het opgepompte water niet geloosd op oppervlaktewater, maar teruggepompt in hetzelfde grondwaterlichaam. De kwantiteit en kwaliteit van het grondwater blijft hierdoor stabiel en dat is in lijn met de KRW. Helaas kent de Nederlandse wetgeving geen wettelijke basis voor toepassing van retourbemaling en dat leidt in de praktijk tot ongewenste situaties, waarbij uiteindelijk voor oplossingen wordt gekozen die slechter zijn voor het milieu. Ook in Europees verband wordt er over dit thema gesproken. De uitkomsten daarvan zijn vooralsnog onzeker.

Lobbyresultaat waterdossier

Om de voortgang van woningbouw en de waterkwaliteit niet verder in gevaar te brengen is Bouwend Nederland een lobbytraject gestart. Hierin hebben we de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen voor de bouw binnen het waterdossier. Het betekent dan ook goed nieuws dat het ministerie samen met de sector mogelijke belemmeringen voor het toepassen van retourbemaling vast gaat stellen en weg zal nemen.

Motie van Pieter Grinwis en Peter de Groot 

Bekijk hier de motie van de leden Grinwis en De Groot die zich ervoor inspannen dat het droogmalen van bouwputten mogelijk blijft. 

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 16 december 2024
Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Maandag 16 december 2024
Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.