Uitspraak ViA15 lichtpuntje in slepend stikstofdossier
Woensdag 5 april 2023
Al jarenlang loopt de discussie over de grootte van de cirkel waarbinnen gekeken moet worden naar de effecten van stikstofneerslag bij nieuwe bouwprojecten. De Raad van State concludeerde vandaag dat de huidige grens van 25 kilometer waarmee nu wordt gerekend kan blijven bestaan.
Dit is onze reactie daarop. "Wij zien in de uitspraak van de Raad van State, dat de rekengrens van 25 kilometer aanvaardbaar is, een lichtpuntje in het slepende stikstofdossier, benadrukt onze voorzitter Arno Visser. "Dit betekent dat hiermee na jaren wachten aangetoond is wat wél kan. Lopende en nieuwe bouwprojecten hoeven door de uitspraak geen nieuwe vertraging op te lopen. Ook hoeft het AERIUS-model niet aangepast te worden. Het kabinet moet zich nu volledig richten op de uitvoering van het stikstofbeleid. Door nu door te pakken ontstaat versneld stikstofruimte voor zowel natuurherstel, bouw als economie."
Volledige uitspraak Raad van State
Bekijk hier de volledige uitspraak van de Raad van State, getiteld 'Berekenen stikstof tot grens van 25 kilometer is aanvaardbaar'.
Reacties in de media
- Arno Visser bij RTLZ Nieuws op 5 april om 15:00 uur
- Arno Visser bij Omroep Gelderland op 5 april in artikel 'Uitspraak over A15 is 'lichtpuntje' voor ondernemers'
- Wilbert Schellens, Regiomanager Oost bij RTV Oost op 5 april om 17:15 uur (vanaf 16:34 min)
- Arno Visser bij EenVandaag op 5 april om 18:25 uur (vanaf 07:15 min)
Gerelateerd nieuws
De Raad van State heeft op 18 december 2024 geoordeeld dat er voortaan andere regels gelden voor intern salderen. Dat betekent dat bij bouw- en infrastructurele projecten intern salderen minder vaak gebruikt kan worden. Deze uitspraak is een even onverwachte als harde klap. Bedrijven die nieuwe woningbouw of infraprojecten mogelijk moeten maken, zitten nu in grote onzekerheid over welke projecten door kunnen gaan.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er liggen een paar grote uitdagingen voor de bouw en infra. Stikstof vormt een van de grootste uitdagingen voor de sector. Om de bouw van grote woonwijken en het aanleggen van nieuwe infrastructuur mogelijk te maken, is immers stikstofruimte nodig. Sinds minister Wiersma in september het Nationaal Programma Landelijk Gebied stopte, is het onduidelijk hoe Nederland de uitstoot van stikstof gaat verminderen en de natuur zal verbeteren. Stevige vermindering van stikstofuitstoot is geen luxe maar pure noodzaak om ruimte te maken voor woningbouw en infrastructuur.
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) van Openbaar Vervoer en Milieu heeft zijn bezwaren tegen de invoering van de zero-emissiezones ingetrokken. Om de leefbaarheid in steden te verbeteren en overlast te beperken, stellen veel grote gemeenten binnenkort een zero-emissiezone in.