Logo Bouwend Nederland

Update Glasrekentool

Vrijdag 25 augustus 2023

De eerste update voor de Glasrekentool is onlangs afgerond en deze wijzigingen zijn te zien in de Glasrekentool. Ze hebben betrekking op zowel de Basis- als Experttool.

Onderstaande updates zijn uitgevoerd:

  1. Rekensnelheid verhogen - Het verkorten van rekentijd door verbeteringen in de efficiëntie van de tool uit te voeren
  2. Laterale breuk berekening bij een ongelamineerd buitenblad - Laterale breuk berekening met ongelamineerd buitenblad kan wel, maar is in de tool nu niet mogelijk. Indien de buitenruit van een dakbeglazing breekt valt deze op de onderruit en dient als extra gewicht mee gerekend te worden. Dit gaat alleen om de bovenkant bij horizontaal glas (expert tool)
  3. Berekening Kmod factor volgens bijlage G van NEN 2608
  4. Berekening restdraagvermogen bij eenzijdig laterale breuk met gunstigere toelaatbare spanning volgens bijlage J van NEN 2608 
  5. Berekenings-ID meegeven op PDF om te kunnen traceren
  6. Afbreek knop in de tool zodat de berekening vroegtijdig kan worden stopgezet
  7. Excel tabel (met beschrijving van de waarden van de berekeningen voor de verschillende belastinggevallen) toegankelijk maken onder downloadknop (Expert tool)
  8. Windbelastingen-generator - Een tool om de juiste windbelastingen te kunnen bepalen op basis van adres en functie van het glas (Expert tool: aparte winbelastingen-tool, Basis tool: integratie in huidige tool)
  9. Voorover hellend glas met doorvalveiligheid - berekenen van een verticale glasplaat (hoek tussen de 80 en 100 graden met horizontaal) met balustradebelasting (Expert- en Basis tool).
  10. Handmatige doorbuigingseis - Handmatig in kunnen stellen van de doorbuigingseis (Expert- en Basis tool)

Punten 2, 3 & 8 worden eerst nog in een testfase verder onderzocht op juistheid, voordat deze kan worden toegepast in de live-too

Homepage - Glasrekentool

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Vrijdag 15 maart 2024
Circulaire Geveleconomie neemt initiatief tot een gelijk speelveld Product Category Rules voor Levenscyclusanalyses

Maandag 11 maart zijn de VMRG, VKG, NBVT, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en VHS met de Nationale Milieu Database en Nibe het overleg aan gegaan over Product Category Rules (PCR).

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.