1. Home
  2. Nieuws
  3. Vakspecifieke input vakgroep ong inzake wetgeving en handhaving zzpers

Vakspecifieke input Vakgroep ONG inzake wetgeving en handhaving ZZP'ers

Maandag 4 november 2024

Werkzaamheden aan kabels en leidingen voor energie (elektriciteit, gassen, warmte) en drinkwater – ook door zzp'ers - moeten altijd en kunnen niet anders dan, conform "aanwijzingen en instructies" en "onder toezicht", "controle en goedkeuring" (van onder andere Installatie-Verantwoordelijken en Werk-Verantwoordelijken van of namens de netwerkbeheerders) uitgevoerd worden. (Tussen de aanhalingstekens zijn de woorden die in het wetsvoorstel Verduidelijking Beschrijving Arbeidsrelaties (VBAR) worden gebezigd)

Dit vanwege wet- en regelgeving op het gebied van:

a) het veilig kunnen werken aan kabels en leidingen voor energie- en drinkwater (zoals het Arbobesluit) en 

b) de veiligheid van de energie- en drinkwatersystemen zelf, en vanwege de op deze wet- en regelgeving gebaseerde, binnen de desbetreffende sectoren/ketens opgestelde en gehanteerde normen, richtlijnen, codes, afspraken en eisen zoals de BEIVIAG, de Governance Code Veilige Energienetten en de Hygiënecode Drinkwater.

Zorg ervoor dat de zzp'er aan de juiste eisen voldoet

Diezelfde wet- en regelgeving en de uitwerking daarvan in ketenbrede normen, richtlijnen, protocollen, regels, instructies, afspraken en dergelijke, vereisen dat alleen specifiek daarvoor opgeleide en gecertificeerde vakkrachten specifieke werkzaamheden aan de energie- en drinkwatersystemen mogen uitvoeren. Als gevolg hiervan wordt altijd in een ploeg, bestaande uit meerdere, voor specifieke taken gekwalificeerde vakkrachten, aan energie- en drinkwatersystemen gewerkt. Een eventueel ingehuurde zzp'er kan dan ook alleen maar in ploegverband: binnen het "organisatorische kader" en "zij-aan-zij" met andere werkenden (werknemers en zzp'ers) "en met de voorgeschreven materialen en gereedschappen" aan energie- en drinkwatersystemen werken; en niet door "zelfstandig" een "eigenstandige" taak op "eigen tempo, naar eigen inzicht en met eigen materialen en gereedschappen een eigen resultaat" te realiseren.

Hoe de zzp'er op een goede manier in te zetten 

Gezien de grote opgaven waar we als maatschappij voor staan op het gebied van de energie- en watertransitie in combinatie met het tekort aan technici, zijn de aannemers gedwongen zzp’ers in te zetten. Daar is ook niks mis mee: in onze sector "kiezen de werkende zelf", om hen moverende redenen, bewust voor het zzp-schap en er "is geen sprake van misstanden". Het enige dat aannemers in de energie- en watersector kunnen doen, is zich vooraf en voortdurend vergewissen dat de zzp'er voldoet aan de eisen t.a.v. "het Persoonlijk Ondernemerschap", wat inhoudt dat deze ook echt een zelfstandig ondernemer moet zijn en zich ook als zelfstandig ondernemer gedraagt. Wat nog zou kunnen helpen is om zzp'er een arbeidscontract aan te bieden en goed te documenteren of zij dit aanbod wel/niet accepteren.

Jan van der Meer

Gerelateerd nieuws

Maandag 16 december 2024
Geef je reactie op de consultatie van het informatiemodel Kabels en Leidingen

Over de manier waarop informatie in de KLIC-registratie worden vastgelegd en gepresenteerd zijn afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de KLIC-standaarden: Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Visualisatiemodel (PMKL). Het huidige IMKL 2.0 heeft in 2024 een update gekregen naar versie IMKL 3.0, die nu ter consultatie wordt voorgelegd. Lees verder voor meer informatie over de consultatie en hoe te reageren.

Maandag 16 december 2024
Consultatie Beleidsregel zorgvuldig opdrachtgeverschap (Wibon)

Een concretere uitleg van zorgvuldig opdrachtgeverschap is belangrijk om graafschades en potentieel gevaarlijke incidenten te voorkomen. Het voorstel bevat een nadere invulling van de artikel, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet van zorgvuldig opdrachtgeverschap informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. Met de voorgestelde maatregelen wordt een zo goed mogelijke aansluiting gecreëerd met de sectornorm (CROW 500), maar bieden ze de toezichthouder ook de nodige basis om beter toezicht uit te kunnen voeren op goed opdrachtgeverschap.

Vrijdag 29 november 2024
Emissieloze bouwplaats bij groot kabelproject voor TenneT

Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.