Logo Bouwend Nederland

Van Es Glas en Verf beloond met predicaat Hofleverancier

Woensdag 21 februari 2024

Vrijdag 16 februari verleende Commissaris van de Koning Jaap Smit het predicaat Hofleverancier aan familiebedrijf Van Es Glas en Verf. Het bedrijf verdient deze bijzondere erkenning omdat het een vooraanstaande plek inneemt in de regio en 100 jaar bestaat. Voor directeur-eigenaar Jan Leendert van Es is het de kers op de taart van zijn ruim veertigjarige loopbaan in het bedrijf. Zijn oudste zoon Jorien van Es staat klaar om de familietraditie voort te zetten.

Wat ooit begon als een drogisterij/glas- en verfhandel is inmiddels uitgegroeid tot een moderne groothandel in glas en verf. Jan Leendert van Es heeft dezelfde naam als zijn opa, die het bedrijf op 1 mei 1923 oprichtte. Zoals dat vaak gaat bij familiebedrijven, groeide Jan ermee op. "Wij woonden achter de zaak. Dus zodra je uit school kwam, hielp je mee. Ik heb heel wat ruitjes voor glaskappen gesneden. Die gingen naar de vele werven die Sliedrecht vroeger rijk was. Voor die ruitjes versneden we oud glas, een vroege vorm van recycling", lacht hij. Er werken nu zeven mensen in vaste dienst bij het bedrijf, onder wie zijn oudste zoon Jorien. "Natuurlijk vind ik het fijn dat het bedrijf in de familie blijft. Maar dat kan alleen als de interesse en het plezier er is bij je kinderen. Jorien brengt na zijn studie Bedrijfskunde en werkervaring elders weer nieuwe inzichten mee. Dat is waardevol."

Het bedrijfsproces volledig automatiseren

Dé grote trend in het glas is natuurlijk verduurzaming. Enkelglas wordt vrijwel niet meer gebruikt. Het is allemaal gelaagd veiligheidsglas en hoogrendementsglas wat de klok slaat, constateert Van Es. "De ISDE heeft veel woningeigenaren gestimuleerd om te investeren in isolatiemaatregelen, waardoor de vraag naar hoogrendementsglas flink is toegenomen." Wat door de jaren heen onverminderd belangrijk blijft, is het opleiden van vakmensen. Van Es: "We willen dat onze onderaannemers net zo breed inzetbaar zijn als onze eigen medewerkers. Daarom volgen ze dezelfde cursussen op het vlak van glas plaatsen en veilig werken." Kijkend naar de interne bedrijfsprocessen, staat verdere digitalisering hoog op de agenda. "Mijn zoon ziet de kansen, ik de beren op de weg. Dan botsen onze meningen weleens. Het zal de generatiekloof wel zijn. Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden. Als we naar huis gaan, zeggen we alweer tegen elkaar ‘wat was het toch een leuke dag’."

Binnen een vakgroep bouw je aan waardevolle relaties

De leden van familie Van Es bezoeken altijd trouw de bijeenkomsten van de vakgroep Glas. "Eerst ging ik met mijn vader naar bijeenkomsten, en nu ga ik met mijn zoon of één van ons gaat. Je wordt bijgepraat over nieuwe ontwikkelingen en je wisselt ervaringen uit met vakgenoten. Toen de vakgroep Glas nog een zelfstandige brancheorganisatie was, ben ik lang regiovoorzitter geweest. De animo voor zo’n bestuursfunctie is vaak laag, maar ik vond het heel leuk en leerzaam om te doen. Ik heb vooral geleerd om te vergaderen, en dat bedoel ik positief. Als eerste op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen. Samen sparren over hoe je de sector kan versterken. En je bouwt aan waardevolle relaties. Toen we onze nieuwe bedrijfspand gingen bouwen, ben ik bij een paar andere bedrijven gaan kijken. Welke leerpunten hadden zij genoteerd? Na de rondleiding ga je een hapje eten en praat je verder."

Predicaat hofleverancier is kers op de taart

Van Es is er trots op dat het familiebedrijf zelfstandig is gebleven. Veel groothandels zijn immers onderdeel geworden van fabrikanten. "Wij kunnen onze eigen koers uitstippelen en eigen prijzen bepalen voor de mooie merken die we voeren." En als kers op de taart is er de toekenning van het predicaat Hofleverancier. "Het was een heel proces. Ons bedrijf is grondig onder de loep genomen. Alles moet tiptop in orde zijn: het gedrag van jou en je medewerkers, de financiële administratie, certificering van het gereedschap…. Dat we het predicaat daadwerkelijk hebben gekregen, voelt heel bijzonder." Hij is van plan om nog een paar jaar aan het roer te staan en het bedrijf dan over te dragen aan zijn zoon. "Wat ik het meest zal missen? Het contact met onze klanten. Ik zoek graag samen met onze klanten oplossingen voor  ingewikkelde situaties. Dat geeft me veel voldoening."

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten

Vorig jaar juni trof de boswachter van het Wilhelminabos bij Dronten een ravage aan; 65 van de 67 gedenkplaten waren vernield. Op deze glaspanelen stonden de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden. Eind mei 2024 worden de glazen monumenten kosteloos hersteld door Nissink Business Glass, Steinfort Glas en IJsselglas. We spraken Robert Nissink over deze mooie actie.

Vrijdag 15 maart 2024
Circulaire Geveleconomie neemt initiatief tot een gelijk speelveld Product Category Rules voor Levenscyclusanalyses

Maandag 11 maart zijn de VMRG, VKG, NBVT, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en VHS met de Nationale Milieu Database en Nibe het overleg aan gegaan over Product Category Rules (PCR).

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.