1. Home
  2. Nieuws
  3. Groningen leert over circulair en remontabel bouwen

Groningen leert over circulair en remontabel bouwen

Vrijdag 22 november 2024

Nieuwe dingen doen, iets leren, dat gaat niet vanzelf! Tijdens een presentatie in en over de Energiehub050 hebben de leden van afdeling Groningen geleerd over duurzaam, circulair en remontabel bouwen.

Iets nieuws leren

Freddy de Boer, programmadirecteur Energiebuh050 heeft de Groningse leden op ludieke en toch eenvoudige wijze laten ervaren dat iets nieuws doen niet vanzelf gaat. Zo is het ook gegaan bij de bouw van de Energiehub. Er is nog niet veel ervaring met circulair en remontabel bouwen. Gezien doelstelling van het project én een korte businesscase, lag er een grote uitdaging bij de bouw van dit praktijkopleidingscentrum. Les is vooral dat samenwerken, elkaar wat gunnen en accepteren dat je soms van je plan moet afwijken noodzakelijk is om vernieuwend te zijn. 

Circulair en duurzaam bouwen

Simon de Ruig, projectmanager Energiehub050 Draaier en Simon Wijbenga, projectleider installatietechniek BAM hebben vervolgens verteld over het gebouw en bijbehorende installaties. Er is veel gebruikgemaakt van reeds gebruikte materialen, zoals oude meerpalen voor de constructie, glazen wanden om een klaslokaal te maken en schakelmateriaal dat over was of net de verkeerde kleur had. Daarnaast is door slim om te gaan met verbindingen en materialen, gezorgd voor een zo groot mogelijke restwaarde van de materialen. Dat betekent dat alle verbindingen weer losmaakbaar zijn en dat kabels, stopcontacten en ook grotere ventilatiekanalen niet ingebouwd zijn, om kwaliteit van materialen te behouden. Door bijvoorbeeld dat er geen gaten gemaakt hoeven worden in balken, waardoor de draagkracht behouden blijft voor een eventueel volgend gebruik.

 

Geslaagde jaarafsluiting

Vanuit bestuur Groningen kijken we terug op een geslaagde avond en afsluiting van dit jaar. We hebben veel geleerd en na afloop ook voldoende met elkaar kunnen bijpraten tijdens de borrel en een heerlijk stamppotbuffet. 

Kim van der Zande
Verenigingsmanager Drenthe en Groningen
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 2 december 2024
Praktische handvaten voor omgang zwaluwen en vleermuizen tijdens bouw

Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.

Woensdag 20 november 2024
Uniek kijkje achter de schermen bij Wildlands in Emmen

Een woning (ver)bouwen is al heel wat, maar een dierenverblijf maken is toch weer heel wat anders! Afgelopen dinsdag kregen de leden van de afdeling Drenthe een uniek kijkje achter de schermen bij Wildlands in Emmen.

Dinsdag 12 november 2024
Terugblik Infra Innovatie Marktdag 2024: Samen van Visie naar Actie

Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.