1. Home
  2. Nieuws
  3. Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

Dinsdag 20 augustus 2024

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Volgens Mira Bloemen-Bekx, lector Regionaal Innovatievermogen van de Hanze, weten de meeste mkb'ers dat innovatie nodig is voor de continuïteit en het succes van hun onderneming: "Innoveren is echter een vaardigheid die je moet beheersen. Het gaat niet alleen om het idee voor een product of dienst, maar vooral om de kracht van jezelf en je organisatie om dat idee succesvol verder te brengen."

Kopgroep

De Hanze, die naast onderwijs ook aan praktijkgericht onderzoek doet, is daarom begonnen met het project 'Grip op innovatie'. Regio Noord doet eraan mee, net als de Metaalunie. Regio Noord leverde twee mkb-ondernemingen aan die nu meewerken aan een profiel dat beschrijft wat een innovatief bedrijf nu precies onderscheidt van andere bedrijven. Bloemen-Bekx noemt deze bedrijven 'de kopgroep van het peloton. "We willen hun succesformule vastleggen."

Oplossingen

Na de zomervakantie volgt de tweede fase waarin lidbedrijven die voldoen aan het opgestelde profiel worden uitgenodigd voor deelname aan het project. Bloemen-Bekx: "We denken aan een groep van zo’n vijftien bedrijven. Dus als er bouwbedrijven zijn die hun innovatiekracht willen verbeteren, dan kunnen ze zich melden bij Regio Noord. Met deze groep onderzoeken we hindernissen en leveren we ook oplossingen."

DNA

In de derde fase worden de oplossingen uitgewerkt in steun vanuit de brancheverenigingen en wellicht ook vanuit de hogeschool. Bloemen-Bekx verwacht dat 'Grip op innovatie' iets zal toevoegen aan bestaande en nieuwe leer- en verbeteringstrajecten die de brancheverenigingen aanbieden. "Het doel is dat de innovatieve vaardigheden als het ware in het bedrijfs-DNA komen te zitten zodat er een werksfeer van permanente verbetering ontstaat."

Deelnemer HuneBouw: 'Draagvlak innovaties vergroten'

Aannemingsbedrijf HuneBouw in Hoogeveen zit in de kopgroep van het innovatieproject van Regio Noord en de Hanzehogeschool Groningen. Volgens directielid Jeroen Graveland komt dat allereerst door persoonlijke interesse. "Mijn broer en ik vinden innovatie essentieel voor de continuïteit van ons familiebedrijf. We richten ons momenteel vooral op ICT. We hebben net een ERP-programma geïmplementeerd waarmee de planning en procesvoering van het bedrijf veel eenvoudiger en efficiënter is geworden. Het Hanze-project is voor ons bedrijf een ideale manier om inspiratie op te doen over hoe we innovaties dieper in de haarvaten van het bedrijf kunnen krijgen. Daarmee vergroten we het draagvlak van innovaties in de organisatie."

Kim van der Zande
Verenigingsmanager Drenthe en Groningen
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
‘Cybersecurity moet chefsache zijn, ook voor het mkb’

Steeds meer ondernemers in de bouw hebben te maken met cybercriminaliteit. Grotere bedrijven en enkele opdrachtgevers wisselen kennis en praktijkvoorbeelden uit in een Bouw ISAC. Ook stimuleren ze mkb-bedrijven om de basis veiligheidsmaatregelen te nemen. Frans Voogd, voorzitter Bouw ISAC en Information Security Officer bij Heijmans, vertelt er graag meer over.

Dinsdag 8 oktober 2024
Wat betekent de NIS2 voor toeleveranciers in de bouw?

De NIS2 en de Cyberbeveiligingswet hebben niet alleen gevolgen voor grote bouwbedrijven die aan de wetgeving moeten voldoen, maar ook voor hun toeleveranciers zoals onderaannemers, IT-bedrijven, elektrotechnici, architecten en grondverzetbedrijven.

Maandag 7 oktober 2024
Contactgroep Digitalisering maakt leden bewust van AI en cybersecurity

Op 1 oktober mocht de Contactgroep Digitalisering Afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West te gast zijn bij Bergh Brandveiligheid in Oud-Gastel. Op de agenda voor deze keer staan een toelichting op het bedrijfsonderdeel van de gastheer, de nieuwbouw van hun bedrijfspand (in BIM), actualiteiten op digitaliseringsvlak en een evaluatie van de sessies van de contactgroep tot op heden.