Logo Bouwend Nederland

Bouw in Flevoland: voorkom stapelen van eisen

Vrijdag 24 februari 2023

Tot 2030 wil Flevoland 39.200 woningen realiseren. Regio Oost nam in aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten en Waterschappen op 22 februari (kandidaat)gedeputeerden mee naar project De Kroon Van Dronten. Naast het NS-station bouwt Olde Rikkert Bouw uit Almere daar een complex dat wonen, zorg en detailhandel combineert.

De veertig statenleden van Flevoland zullen de komende jaren een belangrijke rol spelen hoe er in de jongste provincie van Nederland wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Met uitdagingen als woningnood, stikstof en de energietransitie is het noodzakelijk dat politiek, ontwikkelaars/opdrachtgevers, onderwerpers en bouwers hierin elkaars positie leren kennen en gezamenlijk optreden. Alleen dan komt versnelling van (woning)bouw en infra in beeld.

Unieke mix van wonen en zorg

Aannemer Olde Rikkert werkt bij de De Kroon van Dronten voor opdrachtgever KWA-Plein Dronten BV aan wooneenheden en voorzieningen aan het Koning Willem Alexanderplein. De Kroon van Dronten bestaat uit vijftig huurappartementen (aangekocht door Credit Linked), 24 startersstudio's, acht eengezinswoningen, stationgerelateerde commerciële voorzieningen en 43 woon-zorgstudio's voor zorginstelling en St. Jansdal. Dit maakt het project een voorbeeldproject van een unieke mix van wonen en zorg. Hoofduitvoerder Chris Beckers verzorgde de rondleiding en wist de (kandidaat)statenleden deels met bouwlift en deels via de steiger tot op het dak te krijgen.

Aanwezigen

Deelnemers vanuit de provincie waren: Nelly den Os (GroenLinks), Arnoud Meijering (GroenLinks), Roos Zitman (Groenlinks) Harold Hofstra (ChristenUnie), Geert Post (SGP), Jelena Postuma (Forum voor Democratie), Marian Uitdewilligen (CDA), Ria Visser (ChristenUnie). Ook waren aanwezig Dennis Grimbergen (wethouder RO Lelystad), Anita van de Haar (St. Jansdal), Martijn Koppert (ontwikkelaar) en Ricardo van Uum (Olde Rikkert), alsmede Jeffrey Kok, Camilla Diepenhuis en Max de Lange (EIB). Namens Regio Oost waren Jarin van der Zande en Marjolein Lacroix aanwezig.

'Stapelen van eisen maakt bouw duurder'

Het was een informele bijeenkomst in een van de woningen in aanbouw om elkaar te leren kennen en informatie uit te wisselen. Gespreksonderwerpen waren versnelling van de bouw, netcongestie en de krapte van arbeidskrachten. Onderzoeker Jeffrey Kok belichtte een EIB-onderzoek over de regionale bouweconomie van Flevoland. In de Woondeal neemt de provincie tot 2030 39.200 woningen voor zijn rekening. Een snellere vergunningverlening, het niet stellen van bovenwettelijke eisen en een goede balans tussen ambitie en extra beleidsdoelstellingen duurzaamheid blijken volgens Kok landelijk de sleutel voor versnelling van de bouw. Hij vond hier bijval van ontwikkelaar Martijn Koppert. "Het stapelen van eisen maakt de bouw bovendien in de ene provincie duurder dan de andere."

'Afgifte vergunningen neemt af'

Bouwer Ricardo van Uum (Olde Rikkert) gaf de statenleden zijn bezorgdheid mee. "Ik ben trots op de bouw, maar de afgifte van vergunningen neemt af. Tegelijkertijd worden we als bouwers geconfronteerd met gevolgen van de hoge rente en stijgende bouwkosten. Als we niet uitkijken komt de bouw hier in Flevoland stil te vallen. Dat moeten we te allen tijde voorkomen."

Anita van der Haar (manager Bouw en Huisvesting van ziekenhuis St. Jansdal) brak een lans voor anti-cyclisch bouwen door zorginstellingen en corporaties. "Dat zit in hun dna. Zorginstellingen hebben bovendien een enorme inhaalslag op renovatie te doen."

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Donderdag 28 maart 2024
Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.