Logo Bouwend Nederland

Persoonlijke verhalen geven eerste Bouwvrouwendag een gouden randje

Woensdag 13 maart 2024

Speciaal voor de bouwvrouwen van Oost Nederland organiseerde Bouwend Nederland Regio Oost op de Internationale dag van de Vrouw een inspirerend event. Zo’n 55 dames waren 8 maart naar de Kampus in Rijssen gekomen voor de Bouwvrouwendag.

Meestal komen er bij bijeenkomsten en events minder mensen opdagen dan er zich hebben aangemeld. Vrijdag 8 maart was dat precies andersom, er waren méér deelneemsters aan de Bouwvrouwendag dan er zich hadden aangemeld. Dat enthousiasme zorgde meteen al voor een positieve sfeer. Met hun persoonlijke verhalen zorgden de twee spreeksters van de dag ervoor dat die sfeer uitstekend bleef.

Luisteren en vertellen

Na de aftrap door Bouwend Nederland was de vloer aan Claudi Schuurman-Groothuis. De directeur van Groothuis Bouwgroep in Genemuiden vertelde over hoe ze als dochter in de familie Groothuis de stap naar algemeen directeur van het familiebedrijf heeft gezet. Samen met haar broer en twee neven is zij eigenaar/aandeelhouder van Groothuis Bouwgroep. In haar persoonlijke verhaal ging ze ook in op hoe het was om in die positie kinderen te krijgen en daarna terug te komen in het bedrijf. De bouwvrouw vertelde echter niet alleen haar eigen verhaal, ze nodigde de deelneemsters uit om bij elkaar te gaan staan en vooral ook hún ervaringen als vrouw in de bouw te delen. Ze vroeg bijvoorbeeld hoelang ze al werkzaam zijn in de bouw en waarom ze hiervoor hebben gekozen. Die insteek zorgde voor openheid en verbinding. En het maakte ook duidelijk dat het merendeel van de dames in een functie als werkvoorbereider, calculator of directeur werkt. Bouwplaats personeel was dun gezaaid, er was één timmervrouw en een jonge studente die de opleiding voor monteur in de infra volgt.

Geen bergen, geen sneeuw, wel goud

Tweede spreekster was Nicole Sauerbreij. De Nederlandse snowboardster deed mee aan de Olympische Winterspelen van 2002, 2006, 2010 en 2014. In 2010, in Vancouver, wist ze zelfs de gouden medaille te winnen. Een uitzonderlijke prestatie voor iemand uit een land waar geen berg te bekennen is en sneeuw iets is van oude ansichtkaarten. Ze vertelde over de pittige reis die naar goud in Vancouver leidde. Een heel stimulerend verhaal over wilskracht, doorzettingsvermogen en het herkennen en inzetten van je kwaliteiten. En ook een verhaal over vitaliteit, over het belang van de juiste energie hebben, over energie krijgen en vooral ook over energie behouden. Uiteraard had de Olympisch kampioene haar gouden medaille meegenomen en kon die ereprijs worden bewonderd.

Positieve reacties

Deze eerste Bouwvrouwendag van Regio Oost werd afgesloten met een netwerklunch en een rondleiding over de Kampus waar onder meer Bouwmensen is gevestigd. Ook was er een professionele fotograaf aanwezig die de vrouwen de gelegenheid bood om alleen of samen met collega’s op de foto te gaan. De deelneemsters lieten weten dat ze erg genoten hadden van het event. De persoonlijke verhalen vonden ze erg inspirerend en soms ook heel herkenbaar. Ook de jonge studente had een leuke ochtend gehad. “Ik hoop dat er nog veel meer vrouwen in de bouw & infra gaan werken. Als er weer zo’n Bouwvrouwendag komt zou ik elke bouwvrouw aanraden om er naar toe te gaan.”

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Donderdag 28 maart 2024
Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.