Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Persoonlijke verhalen geven eerste bouwvrouwendag een gouden randje

Persoonlijke verhalen geven eerste Bouwvrouwendag een gouden randje

Woensdag 13 maart 2024

Speciaal voor de bouwvrouwen van Oost Nederland organiseerde Bouwend Nederland Regio Oost op de Internationale dag van de Vrouw een inspirerend event. Zo’n 55 dames waren 8 maart naar de Kampus in Rijssen gekomen voor de Bouwvrouwendag.

Meestal komen er bij bijeenkomsten en events minder mensen opdagen dan er zich hebben aangemeld. Vrijdag 8 maart was dat precies andersom, er waren méér deelneemsters aan de Bouwvrouwendag dan er zich hadden aangemeld. Dat enthousiasme zorgde meteen al voor een positieve sfeer. Met hun persoonlijke verhalen zorgden de twee spreeksters van de dag ervoor dat die sfeer uitstekend bleef.

Luisteren en vertellen

Na de aftrap door Bouwend Nederland was de vloer aan Claudi Schuurman-Groothuis. De directeur van Groothuis Bouwgroep in Genemuiden vertelde over hoe ze als dochter in de familie Groothuis de stap naar algemeen directeur van het familiebedrijf heeft gezet. Samen met haar broer en twee neven is zij eigenaar/aandeelhouder van Groothuis Bouwgroep. In haar persoonlijke verhaal ging ze ook in op hoe het was om in die positie kinderen te krijgen en daarna terug te komen in het bedrijf. De bouwvrouw vertelde echter niet alleen haar eigen verhaal, ze nodigde de deelneemsters uit om bij elkaar te gaan staan en vooral ook hún ervaringen als vrouw in de bouw te delen. Ze vroeg bijvoorbeeld hoelang ze al werkzaam zijn in de bouw en waarom ze hiervoor hebben gekozen. Die insteek zorgde voor openheid en verbinding. En het maakte ook duidelijk dat het merendeel van de dames in een functie als werkvoorbereider, calculator of directeur werkt. Bouwplaats personeel was dun gezaaid, er was één timmervrouw en een jonge studente die de opleiding voor monteur in de infra volgt.

Geen bergen, geen sneeuw, wel goud

Tweede spreekster was Nicole Sauerbreij. De Nederlandse snowboardster deed mee aan de Olympische Winterspelen van 2002, 2006, 2010 en 2014. In 2010, in Vancouver, wist ze zelfs de gouden medaille te winnen. Een uitzonderlijke prestatie voor iemand uit een land waar geen berg te bekennen is en sneeuw iets is van oude ansichtkaarten. Ze vertelde over de pittige reis die naar goud in Vancouver leidde. Een heel stimulerend verhaal over wilskracht, doorzettingsvermogen en het herkennen en inzetten van je kwaliteiten. En ook een verhaal over vitaliteit, over het belang van de juiste energie hebben, over energie krijgen en vooral ook over energie behouden. Uiteraard had de Olympisch kampioene haar gouden medaille meegenomen en kon die ereprijs worden bewonderd.

Positieve reacties

Deze eerste Bouwvrouwendag van Regio Oost werd afgesloten met een netwerklunch en een rondleiding over de Kampus waar onder meer Bouwmensen is gevestigd. Ook was er een professionele fotograaf aanwezig die de vrouwen de gelegenheid bood om alleen of samen met collega’s op de foto te gaan. De deelneemsters lieten weten dat ze erg genoten hadden van het event. De persoonlijke verhalen vonden ze erg inspirerend en soms ook heel herkenbaar. Ook de jonge studente had een leuke ochtend gehad. “Ik hoop dat er nog veel meer vrouwen in de bouw & infra gaan werken. Als er weer zo’n Bouwvrouwendag komt zou ik elke bouwvrouw aanraden om er naar toe te gaan.”

Esther ten Have
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.