Schipper Bosch en Karbouw pionieren in Wolfheze met slim energiesysteem
Zondag 19 januari 2025
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Bouwbedrijf Karbouw is onderdeel van Schipper Bosch, een familiebedrijf dat gebieden en gebouwen ontwikkelt tot bijzondere locaties. Bijvoorbeeld De Nieuwe Stad in Amersfoort (voormalige Prodentfabriek) en Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem (voormalig Akzo-terrein). "Schipper Bosch doet niet alleen ontwikkeling en exploitatie, maar bouwt ook innovatieve ecosystemen", zegt Pfeiffer. "Duurzaamheid speelt een sleutelrol. Zo werken op IPKW diverse cleantech-bedrijven, die waterstoftechnologie en -oplossingen ontwikkelen. Het is de kraamkamer voor energieopwekking en -opslag met waterstof."
Durven experimenteren
Op de bouwplaats zijn de prefab onderdelen gemonteerd, wat stiller en schoner werkt. Soffers: "Het project in Wolfheze was al een experiment door bijna volledig in CLT te bouwen, in combinatie met vooraf gemonteerde gevelisolatie en steenstrips. Dit was een mooie kans ook te experimenteren met waterstof." Het idee is een energiesysteem dat de elektriciteit van eigen zonnepanelen optimaal gebruikt. "In de praktijk is er vooral energie nodig als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld ’s avonds of in de winter", legt Pfeiffer uit. "Voor deze momenten willen we duurzame energie opslaan. Korte opslag kan dan met batterijen, maar als je energie langere tijd wilt opslaan, komt waterstof in beeld."
Eigen warmtenet
Volgens Pfeiffer is het een technische uitdaging om van zonne-energie efficiënt groene waterstof te maken en later weer elektriciteit. Bovendien is er tijdens het elektrolyseproces redelijk veel warmteverlies. "We hebben eerst gekeken of er al oplossingen op de markt waren en kwamen uit bij de Powerbox van het Belgische Solenco. Dit apparaat zet zonne-energie via elektrolyse om in waterstof, en deze daarna weer in elektrische energie. Deze oplossing hebben we gezamenlijk ingepast in ons energiesysteem. De restwarmte wordt toegevoegd aan het buffervat van het warmtenet en gebruikt voor verwarming en warm tapwater. Het warmtenet wordt verder gevoed door een warmtepomp met WKO (warmte-koude opslag) van gesloten bodemlussen."
Slimme software
De onderdelen van het energiesysteem moeten optimaal samenwerken. Dit varieert van de zonnepanelen, de waterstofopslag en batterijen tot de warmtepomp, warmwaterbuffer en laadpalen. Pfeiffer: "Het is een samenspel dat goede aansturing en afstemming vraagt. Met slimme software zorgen we dat het systeem het maximale rendement oplevert. Bijvoorbeeld door bij veel zon automatisch te bepalen of energie tijdelijk naar een batterij moet of voor langere tijd in waterstof omgezet moet worden."
Lokale energie
Voor de ontwikkeling van de software en het algoritme dat het systeem aanstuurt, werken de twee bedrijven nauw samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen. De apparaten zijn inmiddels geïntegreerd met software; de volgende fase is de ontwikkeling van het algoritme voor de aansturing. Pfeiffer: "We willen duurzaam opgewekte energie lokaal gebruiken. Als we dat slim doen voor elektriciteit en verwarming is er minimaal stroom van het net nodig. Daar is al op geanticipeerd omdat we één aansluiting hebben voor acht woningen. Met Artificial Intelligence en machine learning gebruiken we de energie zo effectief mogelijk, waardoor we de huidige overbelasting van het energienet van onderaf verminderen. Deze aanpak kan de druk op het net verminderen en biedt ook kansen voor woningbouw in gebieden met beperkte netaansluitingen."
Regelgeving ontwikkelen
Zoals bij elk innovatieproject kwamen er ook uitdagingen naar voren. Pfeiffer zegt hierover: "Waterstof maken en opslaan is nog kostbaar, zeker in vergelijking met batterijen. Bovendien zijn er juridische obstakels. Waterstof wordt nauwelijks nog in bebouwde omgevingen gebruikt, waardoor regelgeving beperkt is of ontbreekt. De regels komen in de praktijk tot stand. Voor de gemeente en de brandweer is het nieuw. Ze zijn in ieder geval heel geïnteresseerd en we hebben steeds samen gekeken naar de mogelijkheden in Wolfheze."
Leerproject
Pfeiffer benadrukt tot slot dat de Open Hofkerk echt een leerproject is. "We investeren in ontwikkelingen waarvan de uitkomst niet vooraf vaststaat. Tegelijkertijd leren we heel veel op weg naar een duurzaam, betaalbaar energiesysteem, wat nuttig is in andere projecten. We zijn ervan overtuigd dat deze aanpak een enorme potentie heeft. Het is dan ook mooi om te merken dat dit opgemerkt wordt. Veel ontwikkelaars en gemeenten zijn al komen kijken in Wolfheze."
Gerelateerd nieuws
"Mijn ouders hebben ons altijd vrijgelaten om te kiezen of we in het familiebedrijf wilden werken," vertelt Merle Scholte op Reimer. "Ondanks dat ik tijdens mijn jeugd eigenlijk nooit die ambitie had, besloten mijn partner Lex en ik na afronden van onze studies om toch in het bedrijf te stappen. We werden met open armen ontvangen." Sinds 2016 zijn zij als derde generatie werkzaam in het mooie familiebedrijf Scholte op Reimer uit Vasse.
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan afspraken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Daarvoor moeten we overstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, naar hernieuwbare bronnen. Warmtenetten, of stadsverwarming, zijn belangrijk in deze energietransitie. Omdat de realisatie van warmtenetten sterk gedaald is, steunen we samen met een Warmte Alliantie van vele organisaties en bedrijven een plan om de realisatie van warmtenetten weer vlot te trekken. Bouwend Nederland schreef mee aan dit Warmtebod. Vele organisaties en bedrijven geven aan wat zij zélf kunnen doen en wat ze nodig hebben om voortgang te maken bij de uitrol van warmtenetten. Het Warmtebod werd 14 januari aangeboden aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.