Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwbedrijf a huurdeman haalt hein in huis

Bouwbedrijf A. Huurdeman haalt hein in huis

Woensdag 20 maart 2024

Vrijwel elk (bijna-)ongeval heeft te maken met gedrag, zo viel Bouwbedrijf A. Huurdeman op. Vandaar dat het Amersfoortse bedrijf aan de slag gaat met het hein-programma, dat gaat namelijk juist over gedragsverandering. Op Bewust Veilig Dag is de aftrap.

Enorm hoog zijn de veiligheidsrisico’s bij het dagelijkse werk van Bouwbedrijf A. Huurdeman niet. Het bedrijf doet verbouw, onderhoud en nieuwbouw van onderwijsinstellingen, zorginstellingen, bedrijven en particuliere woningen. “Soms is er wel eens iets ‘link’, maar zeker niet elke dag”, zegt directeur Remco Swaab. Evengoed neemt het bouwbedrijf geen risico’s met veiligheid. Voor elk project wordt gekeken waar de risico’s zitten, de veiligheidsmaatregelen worden besproken en waar nodig wordt een V&G-plan gemaakt. Met twee VCA-sterren is het ruim 80 jaar oude familiebedrijf volledig VCA-gecertificeerd. “We werken veilig of werken niet”, zegt Swaab. “Dat is een belangrijke stelling in ons bedrijf.”

Organisatie en gedrag zijn verschillende dingen

Evengoed heeft het bedrijf toch nog wel eens te maken met een ongeluk of bijna-ongeluk. Die worden geregistreerd, compleet met toedracht en dergelijke. “Als je dan over een langere periode kijkt, zie je dat al die (bijna-)ongevallen met gedrag te maken. Dan heb ik het over ons eigen personeel, maar zeker ook de onderaannemers. Je kunt natuurlijk alles tot in de puntjes regelen en inderdaad niet werken als het niet veilig kan. Maar als je vervolgens zelf iets nalaat omdat het werk dan net even sneller gaat, dan kan het alsnog mis gaan. Aan dat soort gedrag willen we wat doen.”

Leuke leermethode

De gedragsverandering die A. Huurdeman voor ogen heeft, gaat over hoe je zelf veilige keuzes maakt, de manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je elkaar kunt aanspreken op onveilig handelen. Dat zijn precies de zaken die veiligheidsprogramma hein leert. “En nog op een leuke manier ook. Daarom hebben we besloten om dat programma te gaan draaien.” Het bouwbedrijf uit Amersfoort heeft Bewust Veilig Dag als moment gekozen om met hein® van start te gaan. 

Interactieve kick-off

Verdeeld in twee groepen en over twee dagdelen gaat het hele bedrijf op 27 maart naar school, naar Bouwmensen Amersfoort om precies te zijn. Daar volgt het personeel de masterclass ‘Hein® voor Stakeholders’. “Het wordt heel interactief. Onder begeleiding van mensen van het hein-programma gaan we met elkaar in gesprek over veiligheid. Er worden bedrijfsspecifieke voorbeelden gebruikt en er wordt gesproken over hoe je die situaties zou aanpakken.” 

Eigen leeromgeving

De masterclass moet een heleboel informatie opleveren die wordt gebruikt voor hein-lesmateriaal dat specifiek op Bouwbedrijf A. Huurdeman is toegesneden. Dat lesmateriaal komt beschikbaar in de zogeheten digitale Huurdeman-Academie. Dat is een digitale lesomgeving waarin het Huurdeman-personeel trainingen en cursussen kan volgen en zelfs een persoonlijk ontwikkelpad in kan uitstippelen. 

Lange adem

Met het hein-programma zijn ze bij Huurdeman in ieder geval de komende twee jaar bezig. Swaab vindt dat niet lang. “Je kunt de veiligheidscultuur binnen je bedrijf niet in een paar weken blijvend verbeteren. Gedragsverandering kost tijd. Kijk maar naar de BOB-campagne van de overheid, die loopt al meer dan 20 jaar.”

 

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.