Logo Bouwend Nederland

Bussola zet leiderschap en voorbeeldgedrag centraal op Bewust Veilig Dag

Woensdag 13 maart 2024

Goed voorbeeld doet goed volgen, luidt het gezegde. Bij de Bussola Groep zijn ze er heilig van overtuigd dat dit geen loze kreet is. Het veiligheidsbeleid is er op gestoeld. Op Bewust Veilig Dag is er dan ook werk aan de winkel voor de leidinggevenden.

De aannemersbedrijven die onder de Bussola Groep vallen, zijn allemaal actief in het Infrawerk. Markus en Sturm richten zich vooral op groot grondverzet, het bouwrijp maken van grond en de aanleg van leidingen en  rioleringen. De Jong Ceba zit ook in het rioleringswerk en daarnaast bestrating. Hoogvliet Flobe is gespecialiseerd in waterwerk zoals beschoeiingen en damwanden en Murmex ondersteunt afvalverwerkingsbedrijven bij het verwerken en bergen van afvalstoffen en verontreinigde grondstromen. Four Energy is een specialist in de realisatie en exploitatie van innovatieve warmtesystemen. BodemPlan is het interne ingenieursbureau van Bussola Groep en Stenen & Tegels doet in sierbestratingen.

Veiligheidsbewustzijn is onderdeel van vakmanschap

Veel van het werk wordt binnenstedelijk gedaan en de medewerkers hebben vaak te maken met verontreinigde grond. “We moeten dus rekening houden met risico’s voor ons eigen personeel én die voor omwonenden”, legt KAM-coördinator Hessel Poortvliet uit. Zijn taak is om de medewerkers van alle bedrijven in de Bussola Groep te helpen bewust veilig te worden en werken. En dat begint voor de veiligheidskundige altijd in de top van de organisatie, bij de directie dus. “Als daar het goede voorbeeldgedrag wordt getoond, dan volgt de rest van de organisatie dat vanzelf.” Veilig werken is volgens hem namelijk onderdeel van het vakmanschap van mensen, net zozeer als bijvoorbeeld een graafmachine kunnen bedienen of weten hoe je leidingen aansluit. En net zo is het goede voorbeeld geven onderdeel van goed leiding geven. “Op Bewust Veilig Dag gaan we dat leiderschap benadrukken.” 

Kijkje in de spiegel

Alle directeuren, operationeel leidinggevenden en hoofduitvoerders krijgen de opdracht om 27 maart één of meerder projecten te bezoeken waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Per project moeten ze minimaal 3 complimenten maken over de veiligheid; minimaal drie punten benoemen die goed zijn. “Dat klinkt makkelijker dan het is”, licht Poortvliet toe. “Als het om veiligheid gaat, zijn we erg gewend om inspecties te houden en te kijken naar wat er fout is en daar dan mensen op aanspreken. Maar als niet drie dingen kunt zien die goed gaan, dan betekent dat dat jij het als verantwoordelijke niet goed hebt georganiseerd.” De leidinggeven gaan dus in feite in de spiegel kijken. Daarna halen ze de medewerkers bij elkaar en gaan ze de complimenten daadwerkelijk uitdelen, uitspreken wat er goed is dus. Volgens Poortvliet werkt dat veel beter dan opsommen wat er niet goed gaat. “Je kunt mensen beter sturen door positieve dingen te benadrukken dan negatieve dingen. Als je die complimenten maakt, komen aandachtspunten vanzelf ter sprake. En mensen zijn veel eerder bereid om er dan over na te danken dan wanneer ze alleen maar op fouten worden gewezen.”

Positieve posters

Aan de leidinggevenden wordt verder gevraagd om een foto te maken van de medewerkers waar de trots uit spreekt. De foto’s en de complimenten worden verzameld, er wordt een compilatie van gemaakt die vervolgnes wordt verspreid in de organisatie. Positieve posters dus met de boodschap dit was Bewust Veilig Dag 2024 en dit is wat we allemaal goed doen. Later in het jaar, in de zomer, als het lekkerder weer is dan in maart, organiseert Bussola nog een eigen ‘Bewust Veilig Dag’. Die is niet alleen voor het personeel, maar ook voor hun naasten. “Dan kunnen de medewerkers vertellen en laten zien wat ze elke dag doen om weer veilig bij hun familie thuis te komen.”

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Woensdag 10 april 2024
ESPEQ viert met trots haar 40-jarig bestaan

Op donderdag 4 april vierde ESPEQ met trots haar 40-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1984 zijn er bij ESPEQ duizenden leerlingen opgeleid en begeleid naar een loopbaan in de bouw.