1. Home
  2. Nieuws
  3. Constructieve ciams bijeenkomst goede gesprekken over oplossingen

Constructieve CIAMS bijeenkomst, goede gesprekken over oplossingen

Woensdag 2 oktober 2024

Aansluitingsproblematiek rond aanleg bij kabels en leidingen stond centraal bij de CIAMS-bijeenkomst van maandag 30 september. En zoals het hoort in de Johan Cruijff ArenA werd er niet gemopperd maar vooral gepraat over oplossingen.

Met zo’n 40 deelnemers (vertegenwoordigers van onder meer bouwbedrijven, woningcorporaties, CIAMS, Mijnaansluiting.nl, Waternet en Alliander) was de bijeenkomst van 30 september goed bezocht. Zoals bij elke bijeenkomst met een combi-organisatie was de insteek om knelpunten in het proces van aanvragen en realiseren van netwerkaansluitingen te bespreken, en samen naar oplossingen te zoeken. Joost Swaan, regiomanager bij mede-organisator Bouwend Nederland Randstad Noord, opende de bijeenkomst en ging kort in op de vele uitdagingen die de sector momenteel tegenkomt. 

Ongunstig moment voor capaciteitsgebrek

Mikel Hilversum, regiomanager bij Alliander haakte daar vervolgens op in door het onderwerp netcongestie aan te snijden. Wat teruglevering van stroom betreft kent Amsterdam weinig problemen, maar grote aansluitingen bieden wordt wel steeds moeilijker. Om de energietransitie mogelijk te maken moet één op de drie straten in Amsterdam open voor nieuwe kabels en leidingen, één van de grootste operaties ooit. En dat valt samen met een grote schaarste van technisch personeel.

Minder flexibel dan gewenst

Ook CIAMS merkt dat de schaarste ervoor zorgt ze strak moeten plannen, gaf Raymond Hollander, combimanager van CIAMS, als derde spreker aan. Aangezien het aantal aanvragen niet bepaald afneemt – jaarlijks komen er (landelijk) zo’n 220.000 aanvragen binnen – wordt het bieden van flexibiliteit steeds moeilijker. Komt een bouwer met de mededeling dat hij een week later klaar is, dan kan het zomaar zijn dat de aansluiting een paar maanden opschuift. 

Track and trace in de maak

Tijdens het tweede gedeelte van de bijeenkomst ging het gezelschap in groepjes uiteen voor drie deelsessies. In de sessie over aansluitingen werd uitgelegd hoe het indienen van een aanvraag op mijnaansluiting.nl werkt. Er waren veel vragen, onder meer of je ook een aanvraag kunt indienen als er nog geen huisnummerbesluit is. Luc van Sas van mijnaansluiting.nl gaf aan dat het systeem voor die gevallen de mogelijkheid biedt om een vooraanmelding te doen. Goed nieuws was ook dat er hard wordt gewerkt aan een goed track-and-trace systeem waarmee de status van een aanvraag kan worden gevolgd. 

Hand in eigen boezem

Bij de deelsessie over de schouw was er aandacht voor de problemen met vooraf gemaakte dispensatie-afspraken. De bouwers vroegen daar aandacht voor omdat die afspraken niet altijd bekend zijn bij de schouwer, wat tot hinderlijke vertraging kan leiden. Bouwers staken ook de hand in eigen boezem; er ontstaat ook regelmatig vertraging doordat er bij de schouw nog onnodige opleverpunten zijn. Ze opperden het idee om bijvoorbeeld een week voor de daadwerkelijke schouw zelf een pre-schouw te doen. 
Het tijdstip van het aanvragen van de aansluiting stond centraal in de derde deelsessie. Hier bleek dat de aanvraag in VO fase gedaan kan worden en dat veel van de hobbels in het overlegproces uit de weg geruimd kunnen worden door de communicatie over de agenda’s te verbeteren.

Dikke voldoende

Het programma bood voldoende tijd om te rouleren zodat iedereen aan elke deelsessie kon deelnemen. En omdat de groepen beperkt waren tot 12, 13 personen, was er voldoende ruimte voor veel constructieve gesprekken. De deelnemers toonden zich na afloop dan ook zeer positief  over de bijeenkomst, ze waardeerden hem met een fraaie 7,5. “Een fijne constructieve sfeer” en “Goed om met elkaar deze gesprekken te blijven voeren”, waren veelgehoorde reacties.

Sven Ammann
Adviseur Markt en Overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 29 oktober 2024
Meewerkend partneroverleg: dagelijkse zaken, zzp'ers en een oude boerderij

Op woensdag 23 oktober stond het derde (en daarmee laatste) meewerkend partneroverleg van dit jaar op de agenda. Voor wie niet bekend is met dit overleg: het is in het leven geroepen voor de partners c.q. echtgenoten die ook in het bedrijf van hun man (die meestal een directiefunctie vervult) actief zijn.

Donderdag 17 oktober 2024
Regio Randstad-Noord stelt jaarplan vast tijdens regiovergadering op het water

Waarom zou je vergaderen in een saai gebouw als dat ook aan boord van een rondvaartboot door de Amsterdamse haven kan? Een gigantische autocarrier, een jachthavenbouwer en de skyline van onze hoofdstad vormden op 10 oktober het decor voor de regiovergadering van Bouwend Nederland Regio Randstad-Noord. Ongeveer 40 bestuurders van alle afdelingen en JBN actief in de regio waren aanwezig om tijdens de regiovergadering onder andere het jaarplan voor 2025 vast te stellen.

Dinsdag 8 oktober 2024
Infraplatform Randstad Noord krijgt kijkje achter de schermen van bronbemaling

Infrabouwers maken regelmatig gebruik van bronbemaling. Hoe die techniek precies werkt, konden ze donderdag 3 oktober zien en horen in Alkmaar bij Theo van Velzen. De expert in bronbemaling en grondboortechniek ontving het Infraplatform Randstad Noord voor een informatieve excursie.