1. Home
  2. Nieuws
  3. Daan en maarten blom willen met hb bouw gewoon lekker bouwen

Daan en Maarten Blom willen met HB Bouw gewoon lekker bouwen

Woensdag 14 juni 2023

Iets meer dan twee jaar geleden namen Daan en Maarten Blom het bouwbedrijf over van hun vader Jos. Wilde plannen hebben de twee dertigers niet met HB Bouw, ze blijven met alle plezier op de koers die het bedrijf sinds 1986 volgt.

37 jaar oud is HB Bouw in Opmeer. Jos Blom startte het bedrijf in 1986 samen met een compagnon, maar die koos op enig moment voor een nieuwe start als zzp’er. HB Bouw was in die tijd al uitgegroeid van een klusjesbedrijf tot een klein bouwbedrijf met een man of 12 personeel (waaronder moeder Nel Blom, die de administratie deed) dat naast onderhoud en aanbouwen ook de bouw van hele woonhuizen voor zijn rekening neemt. “En dat doen we nog steeds”, zegt Daan Blom. “Het gaat van het vervangen van een slot tot het bouwen van een complete woning.” Daan is samen met zijn broer Maarten eigenaar van het bedrijf; in januari 2021 hebben ze de zaak van hun vader overgenomen. De twee broers zijn 38 (Daan) en 35 (Maarten) jaar oud, ongeveer net zo oud dus als het bouwbedrijf zelf. Ze zijn dan ook met HB Bouw opgegroeid en hebben het bouwen met de paplepel ingegoten gekregen. Gepusht  om in het bedrijf te komen zijn ze echter nooit, laat staan om het over te nemen. “We zijn er een beetje ingerold”, zegt Maarten. “In de schoolvakanties gingen we mee op klus, om wat geld te verdienen.” Daan is blij dat dat in het bedrijf van hun vader kon. “Hier in onze regio worden de meeste jongeren vakkenvuller bij de supermarkt of ze gaan bij een bollenbedrijf aan de gang. Dat hoefden wij niet!”

Gedegen voorbereiding

Omdat het werken in de bouw ze wel beviel, kozen de jongens voor een bouwopleiding. Via het vmbo gingen ze naar de mbo voor de opleiding bouwkunde. De keuze voor de theoretische leerweg was een bewuste; beiden hadden toen al het idee dat ze meer wilden dan alleen in de uitvoering werken. Vandaar dat ze in de avonduren ook nog hun aannemerspapieren haalden. Op advies van vader Jos gingen ze niet meteen bij HB Bouw aan de slag, maar deden ze werkervaring op bij andere bedrijven. “Het is goed om ergens anders in de keuken te kijken”, zegt Daan. “Dan zie je hoe het er elders aan toe gaat en daar kun je dan later gebruik van maken.” De oudste van de twee volgde bij een grote bouwer een intern opleidingstraject waarin hij als assistent-uitvoerder, uitvoerder, werkvoorbereider en calculator veel leerde over het organiseren, voorbereiden en begeleiden van bouwprojecten. Zijn twee jaar jongere broer Maarten werkte ook bij andere bedrijven én een aantal jaren als zzp’er. De combinatie leverde een heel waardevolle mix aan ervaring op voor hun uiteindelijke loopbaan in de bouw. In 2017 sloten ze zich namelijk aan bij het bedrijf van hun vader en in een periode van drie, vier jaar werkten ze toe naar het moment waarop ze het bedrijf konden overnemen. “Dat ging heel natuurlijk”, zegt Daan. “Maarten werkte buiten en ik ben er bij pa op kantoor bij gekomen. Zo konden we goed gebruik maken van zijn kennis en ervaring, dingen leren en vragen stellen. En hij kon langzaam afbouwen met de zekerheid dat hij het op enig moment met een gerust hart uit handen kon geven.”

Goede band als basis

Het moment van overdracht was dus begin 2021, sindsdien zijn de twee broers allebei voor 50% eigenaar van HB Bouw. De werkverdeling is hetzelfde gebleven als in de ‘inwerkperiode’. Maarten stuurt buiten de boel aan en timmert ook nog mee, Daan regelt samen met een doorgegroeide timmerman het hele gebeuren van werken opnemen, calculeren, voorbereiden etcetera. De twee broers kunnen prima samenwerken, zeggen ze zelf. “We hebben altijd al heel veel samen gedaan. We voetballen al jaren samen en delen veel andere hobby’s, hebben voor een groot deel dezelfde vriendenkring. Allemaal overigens ook met onze broer die niet in het bedrijf werkt, maar voor de autotechniek heeft gekozen. We hebben als broers gewoon een heel goede band en dan is het eigenlijk heel gemakkelijk om het zo samen op te pakken.” Samenwerken met vader Jos is ook altijd goed gegaan. “Nou ja, met de verbouwingen van onze huizen hebben we gemerkt dat het met timmeren wel eens kan botsen maar op kantoor konden we heel goed samen”, zegt Daan.

Vaste koers

Er zijn ook nooit heftige discussies geweest over koerswijzingen of grote vernieuwingen in het bedrijf. Maarten en Daan omschrijven HB Bouw als een redelijk traditioneel bouwbedrijf. “Natuurlijk gaan we mee met de tijd, zijn we wel bezig met het digitaliseren van de calculatie en de administratie en doen we steeds meer met machines en dergelijke, maar het soort werk dat we doen, doen we al jaren. We vinden dat leuk werk en dan is er geen reden om ineens een heel andere tak van sport aan te boren.” Het scheelt natuurlijk dat er in de regio waarin HB Bouw is gevestigd en actief is, veel oudere woningen staan die opgewaardeerd moeten worden; er is dus werk genoeg. De mensen in en om Opmeer kennen het bijna 40 jaar oude bouwbedrijf inmiddels ook goed. De klantenkring is trouw, ervaren de broers, en de mensen vinden het mooi om met een familiebedrijf in zee te gaan. “We werken veel op gunfactor. Je wordt gevraagd omdat ze je kennen, goede ervaringen met onze vader en zijn bedrijf hebben. We merken dat mensen het leuk vinden om met ‘de zoon van’ te maken te hebben.”

Samen aanpakken is het devies 

Veel werknemers van HB Bouw komen ook uit het dorp zelf. Dat draagt bij aan een heel familiale sfeer en een hechte onderlinge band. “Je komt elkaar buiten het werk ook vaak tegen”, zegt Maarten. “Ik werk  bijvoorbeeld met een jongen met wie ik samen de opleiding heb gedaan.” Het helpt ook dat hij en Daan niet zo van de hiërarchie zijn. “We staan midden tussen de jongens, betrekken ze bij de plannen over hoe we een klus aanpakken en dergelijke. Natuurlijk gaan we wel op onze strepen staan als dat nodig is, maar de insteek is toch dat we het samen doen.” Als buitenstaander zou je kunnen denken dat het vooral door de nog relatief jonge leeftijd van de eigenaren is dat ze het zo benaderen, maar dat is volgens Daan niet het geval. “Onze vader deed het ook al zo. Volgens ons kom je er  niet ver mee als je alleen maar vanaf je ivoren toren roept hoe het werk moet gebeuren.” 

Derde generatie is nog piepjong

Vader Blom is overigens nog steeds actief in het bedrijf. Hij is officieel met pensioen maar hij komt toch nog elke week wel een dag of drie langs om een paar uurtjes wat te doen. “Dan gaat ie aan een bureau zitten en vraagt of we nog een klusje voor hem hebben, iets om uit te rekenen of zo”, zegt Daan. “Dat vind ie mooi om te doen en wij vinden het ook leuk. Hij is hartstikke welkom.” Voor de twee dertigers is het moment waarop zij met pensioen gaan nog heel ver weg. Nadenken over die toekomst doen ze dan ook nog niet. Zeker niet als het aankomt op een mogelijke volgende generatie Blom in het bedrijf. Logisch ook, die volgende generatie bestaat vooralsnog slechts uit de zoon van Maarten. “En die is pas eind vorig jaar geboren dus het is nog een beetje vroeg om daar nu al mee bezig te zijn. Al denk ik dat ik het wel mooi zou vinden zou als het ervan komt. Maar als mijn zoon iets anders wil gaan doen, dan is dat uiteraard prima.”

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 27 augustus 2024
Voor zwaarwerkregeling tellen per 2025 ook gewerkte jaren als uitzendkracht mee

De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.

Maandag 26 augustus 2024
Behoud de regeling voor eerder stoppen met zwaar werk (RVU)

Vanaf 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers gebruik maken van de zwaarwerkregeling om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Sinds 2022 geldt deze regeling onder voorwaarden ook voor uta-medewerkers. We zijn blij dat veel oudere medewerkers al gebruik maken van de regeling.

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."