Logo Bouwend Nederland

Duivelse dilemma’s en smartlappen bij pre-opening BouwAcademie Amsterdam

Dinsdag 30 januari 2024

Bij de officiële opening van de BouwAcademie Amsterdam, vrijdag 26 januari, werd er niet alleen een lintje geknipt en champagne genipt. De aanwezigen werden ook nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken over en mee te werken aan succesvol onderwijs.

De BouwAcademie Amsterdam in Diemen is weliswaar continu in gebruik geweest, toch was er alle reden voor een officiële pre-opening. Allereerst omdat die nog niet had plaatsgevonden, maar ook omdat de benodigde bouwwerkzaamheden voor de daadwerkelijke fysieke samenwerking tussen ROC en Bouwmensen – meer leslokalen, grotere werkplaats, nieuwe ingang – waren afgerond. En omdat er ongetwijfeld nog meer vernieuwd, veranderd en verbouwd gaat worden, was het nog geen echte opening maar een pre-opening.

EFRO-subsidie

Zo’n 70 aanwezigen, waaronder veel bouwers, vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, partners en toeleveranciers, werden welkom geheten door Michel van Erkelens (Bouwmensen Amsterdam) en Jan Steur (ROC). Tijdens het officiële gedeelte waren er uiteraard veel dankwoorden, onder meer voor de Europese EFRO subsidie waarmee het project mogelijk is gemaakt. BouwAcademie kreeg een mooie gevelplaquette als blijvende herinnering overhandigd.

Dringende oproep, luchtige afsluiting

Heel prikkelend was vervolgens de oproep van Arjan Walinga van Bouwend Nederland. Aan de hand van een aantal duivelse dilemma’s maakt hij de aanwezigen duidelijk hoe belangrijk het is om samen na te denken over de toekomst van bouwen, en daarmee ook de toekomst van het bouwonderwijs. Als we blijven doen wat we altijd al deden, dan krijgen wat we altijd al kregen, was de boodschap; en duidelijk is dat daarmee de diverse transitie-opgaven die er liggen, niet adequaat kunnen worden aangepakt. En dat zou een gemiste kans zijn. Opzet van de BouwAcademie – een publiek private samenwerking tussen ROC Amsterdam, gemeente Amsterdam en Bouwend Nederland – is immers om onderwijs te realiseren dat gaat helpen bij de transitie-opgaves die er liggen. En daarvoor is het volgens Walinga noodzakelijk om gezamenlijk na te denken over nieuwe technieken, over betere ketensamenwerking, over de toekomst van bouwen dus. Door dat als opdrachtgevers, uitvoering en onderwijs samen uit te diepen en keuzes in te maken, kan het onderwijs goed worden afgestemd op de vraag, zodat je een goede match krijgt met de behoefte. Na de dringende oproep van Walinga zorgde de zingende timmerman Donny met zijn typisch Amsterdamse meezingers voor een luchtige afsluiting van de bijeenkomst.

Vivianne Hahn
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 16 april 2024
Uitnodiging bijeenkomsten bouw bij het Bouwlab Haarlem

Schrijf je in voor deze bijeenkomsten over modulair bouwen en circulariteit

Dinsdag 2 april 2024
Generatietheater houdt Amsterdam een vrolijke spiegel voor

Heel leuk, heel herkenbaar, maar vooral heel nuttig vond afdeling Amsterdam de voorstelling van het Grote Generatietheater. Zo’n 30 deelnemers waren woensdag 27 maart naar het BIM-huis gekomen voor de onderhoudende middag.

Dinsdag 26 maart 2024
Meld je aan voor deze cursussen bij het Bouwlab in Haarlem

Vanuit BouwLab R&Do houden wij verschillende evenementen die ingaan op onderwerpen uit de bouw.