Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Midden holland combineerde jaarvergadering met leerzame lezing

Midden-Holland combineerde jaarvergadering met leerzame lezing

Maandag 25 maart 2024

30 leden waren er donderdag 14 maart naar De Lichtfabriek in Haarlem gekomen voor de jaarvergadering van afdeling Midden-Holland. Naast het officiële gedeelte was er ook een presentatie over AI & ChatGPT.

Nog geen twee jaar geleden was Artificial Intelligence voor velen nog iets uit een science fiction film, tegenwoordig is AI niet meer weg te denken uit de samenleving. Wel is het vaak nog even zoeken waar en hoe je AI goed kunt inzetten, zeker voor bedrijven. Afdeling Midden-Holland wil de leden daar graag een handje bij helpen. Vandaar dat de ledenvergadering van 14 maart werd uitgebreid met een informatieve presentatie over AI en ChatGPT. Die werd verzorgd door Meike Nauta van Datacation, een jong bedrijf dat zijn klanten helpt met toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Vooral ingezet voor communicatie

Nauta vertelde vooral veel over de AI software die het meest wordt gebruikt: ChatGPT. Naast uitleg over hoe het werkt, ging het ook over de kosten – voor de meest actuele versie betaal je zo’n € 20,- per maand – en de toepassingen. Bij de uitvoering in de Bouw en Infra wordt de software nog niet breed ingezet, het gaat vooral nog om het maken van teksten en berekeningen. De leden beaamden dat. Het beperkte aantal dat ChatGPT al zakelijk toepast, doet dat vooral voor communicatie-uitingen zoals vacatureteksten, nieuwsbrieven, mailings etcetera. Vooral degenen die nog niet met AI-software in de weer zijn hadden daar wel vragen bij. Hoe persoonlijk zijn teksten nog als je ze door de computer laat maken, bijvoorbeeld. Nauta legde uit dat AI denkt en leert als een mens, dus naarmate je de software meer van jouw zelfgemaakte teksten ‘voert’, des te beter zal het jouw specifieke schrijfstijl overnemen.

Wees vriendelijk, ook tegen AI

Bedrijven die wel regelmatig teksten door de computer laten maken, gaven de collega’s mee dat de teksten zeker niet perfect zijn en altijd wel wat redigeerwerk nodig hebben. Blijf vooral ook zelf nadenken, was het advies van een van de leden. “Mens en AI kunnen samen wel slimmer zijn, maar de vraag is of de mens zelf er wel slimmer van wordt.” Heel interessant was ook de tip om je vragen aan ChatGPT op een vriendelijke manier te stellen, dan krijg je betere antwoorden.

Jaarvergadering

Na de presentatie was het tijd voor de ledenvergadering. Omdat voorzitter Robert van der Meer door een ski-ongeval tijdelijk uit de roulatie is, nam vicevoorzitter John Moors dit onderdeel voor zijn rekening. Hij stelde de bestuursleden en de medewerkers van het regiokantoor voor en ging in op de kenmerken van de lidbedrijven van de afdeling Midden-Holland. De speerpunten van de afdeling voor het nieuwe jaar werden benoemd: focus op instroom, kennisdeling en inspiratie door excursies. Moors gaf verder een overzicht van de geplande activiteiten voor 2024 en blikte terug op die van vorig jaar. En uiteraard werden de financiën behandeld. 

Rond 17:00 uur werd de bijeenkomst afgesloten met een uitgebreide borrel.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.