Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ook in utrecht willen partijen de ketensamenwerking rondom nuts aansluitingen verbeteren

Ook in Utrecht willen partijen de ketensamenwerking rondom NUTS-aansluitingen verbeteren

Woensdag 28 juni 2023

Na Amsterdam en Noord-Holland is nu ook in de provincie Utrecht een overleg opgestart over NUTS-aansluitingen. Dinsdag 26 juni staken combi-organisatie, combi-aannemers, netbeheerders en bouwers/ontwikkelaars de koppen bij elkaar om de ketensamenwerking bij het regelen van NUTS-aansluitingen te verbeteren. De organisatie van de bijeenkomst in voetbalstadion De Galgewaard was in handen van Koninklijke Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, combi-organisatie Infra-SV en Mijn Aansluiting.

Wanneer een bouwer/ontwikkelaar nuts-aansluitingen aanvraagt, zijn er veel partijen bij de realisatie betrokken. Hierdoor ontstaat er soms miscommunicatie wat tot vervelende problemen kan leiden. Reden voor Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, combi-organisatie Infra-SV en Mijn Aansluiting om ook in de provincie Utrecht al die partijen met elkaar in gesprek te brengen. Dat niet alle problemen in één of meerdere sessies opgelost kunnen worden, is duidelijk. Bij dit initiatief gaat het er dan ook meer om partijen met elkaar te laten praten over werkwijzen en processen zodat er wederzijds meer begrip is wanneer er dingen niet naar wens verlopen. Met 55 deelnemers was de opkomst heel behoorlijk, al zou het mooi zijn als er een volgende keer nog meer bouwers/ontwikkelaars aanschuiven.

Geen data meer

Combi-organisatie Infra SV (voorheen Combi Midden) trapte de bijeenkomst af met een korte uitleg over hun werkzaamheden. Bert Pater van de organisatie waarin Stedin en Vitens samenwerken, legde uit dat zij, vanaf het moment dat de aanvraag bij mijnaansluiting.nl binnenkomt, het hele traject coördineren tussen de bouwer/ontwikkelaar, netbeheerder en de combi-aannemer die de kabels en leidingen legt. Pater maakte ook duidelijk dat, waar voorheen ook data-aansluitingen onderdeel uitmaakten van het pakket, het tegenwoordig alleen om water- en elektriciteitsaansluitingen gaat. Tevens introduceerde hij de combi-aannemers die na de recente aanbesteding de benodigde infra-werkzaamheden gaan uitvoeren: APK Group, Van Voskuilen Infra, Quint & van Ginkel en Van den Heuvel.

Netcongestie

Marijn de Vries van Stedin ging vervolgens in op netcongestie. Hoewel de insteek van de bijeenkomst vooral optimalisering van de ketensamenwerking was, was het goed voor de deelnemers om te horen hoe de vlag erbij hangt wat de congestie betreft en dat er niet op korte termijn oplossingen te verwachten zijn. De problematiek leeft zeker bij de deelnemers; er waren niet voor niets wat vragen naar aanleiding van de mededeling dat voorlopig voor grootverbruik geen nieuwe aansluitingen verleend kunnen worden.

Deelsessies

Na de presentatie van Luc van Sas van Mijn Aansluiting over de klanttevredenheid – er is een stijgende lijn maar klanten geven aan dat het nog altijd veel inspanning vergt om een aansluiting gerealiseerd te krijgen– ging het gezelschap uiteen voor de deelsessies. Er waren er drie, waarvan iedereen er twee kon bijwonen. In de verschillende workshops konden de deelnemers aangeven wat hun ervaringen zijn bij het doen van een aanvraag voor een aansluiting op mijnaansluiting.nl, gingen ze in gesprek over waar ze in het traject daarná tegenaanlopen m.b.t. tot planning, schouw en communicatie en konden ze onder leiding van Marco Kock praten over innovaties die aansluitingen kunnen versnellen. Van dat laatste was een voorbeeld te zien: de prefab meterkast. Die maakt het mogelijk om nog voordat de muren van de nieuwbouwwoning staan, de definitieve meterkast al te plaatsen en aan te sluiten.

Wordt vervolgd

In het afsluitende plenaire gedeelte werd aangegeven dat alle info die met de drie deelsessies is opgehaald, door de organiserende partijen wordt geanalyseerd en dat de uitkomsten worden gedeeld. Tevens werd een aantal deelnemers naar hun mening over deze eerste bijeenkomst gevraagd. Infra-SV gaf aan dat de middag het inzicht heeft opgeleverd dat er nóg meer gecoördineerd moet worden. ”We moeten veel vaker met elkaar om de tafel”, was de conclusie van één van de combi-aannemers. Dat er een vervolg komt is zeker, maar er wordt nog gekeken of dat op een vergelijkbare manier gaat gebeuren of dar er kleine werkgrepen worden samengesteld.  Rond 17.45 uur werd de bijeenkomst afgerond met een netwerkborrel waarna de deelnemers vertrokken met een positief gevoel en wederzijds begrip voor elkaars positie en uitdagingen.

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.