Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Regiodag utrecht zeer gezellig en uiterst informatief

Regiodag Utrecht: zeer gezellig en uiterst informatief

Woensdag 20 maart 2024

Twee verschillende onderwerpen kwamen er donderdag 14 maart aan bod tijdens de regiodag Utrecht en Het Gooi, maar ze lagen wel dicht bijelkaar. Het ging in Soest namelijk over generatie Z op de werkvloer en een zeer hedendaagse technologie waar diezelfde jongere werknemers mee opgroeien: Artificial Intelligence.

Het programma van de regiodag sprak duidelijk aan, er waren maar liefst 110 geïnteresseerden naar restaurant De Soester Duinen in Soest gekomen. Heel leuk was dat er goed gehoor was gegeven aan de oproep om ook werknemers van de generatie Z mee te nemen naar de bijeenkomst. Na het welkomstwoord van Ronald Cobben, voorzitter van afdeling Het Gooi, was de beurt aan regiomanager Joost Swaan. Voor degenen die niet vaak naar afdelingsbijeenkomsten komen, deed hij uit de doeken wat Bouwend Nederland nou eigenlijk is en doet.

Floppy disks en online college

Iris Gündel, oprichter van Voorkans, vannam de deelnemers vervolgens mee in een boeiend verhaal over verschillende generaties, generatieverschillen en het overbruggen van die verschillen. Om een indruk te krijgen van welke generaties er zoal in de zaal vertegenwoordigd waren, had ze een aantal vragen. Wie heeft er nog met floppy disks gewerkt? bijvoorbeeld, en wie heeft gestudeerd tijdens de lockdown? Het leverde op dat alle mogelijke generaties uit de arbeidsmarkt vertegenwoordigd waren. 

Generatiekloven zijn er om te overbruggen

Met haar mededeling dat de generaties Y en Z inmiddels eenderde van de arbeidsmarkt uitmaken, maakte ze duidelijk hoe belangrijk het is om goed te kijken naar wat deze medewerkers beweegt en bezighoudt. Aan de hand van de kenmerken van de diverse generaties op de werkvloer liet ze zien wat er tussen hen zoal voor verschillen zijn in denken en doen. Naar zaken als loyaliteit en hiërarchie bijvoorbeeld kijken jongere generaties heel anders dan oudere generaties, en dat heeft veel te maken door de opvoeding die beide hebben gekregen. Ze benadrukte dat het belangrijk is om die verschillen te onderkennen en ook te begrijpen waar ze vandaan komen. Dat maakt het gemakkelijker om met elkaar in gesprek te gaan over wensen, ideeën, houdingen.

Aan de slag met ChatGPT?

Aansluitend gaf Jarno Duursma, technologie-expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie, een presentatie over AI. Hij gaf aan dat we in een tijd leven waarin er ontzettend veel verandert, en ook nog eens in een razend tempo, maar dat zeker Artificial Intelligence iets is om goed in de gaten te houden. In de presentatie was er veel aandacht voor ChatGPT. Volgens de tech-expert kan slimme inzet van de software een volle werkdag per week aan werk besparen. Het is daarvoor wel zaak om heel goed na te denken over wat je eraan wilt uitbesteden en wat je zelf wil blijven doen. Want, zo gaf hij aan, dingen die je voortaan door ChatGPT laat doen, bijvoorbeeld schrijven, daar wordt je zelf minder goed in doordat je ze niet meer doet. Hij gaf ook praktische tips om ervoor te zorgen dat de software goed bruikbare output oplevert. Maak bijvoorbeeld duidelijk in welke hoedanigheid een vraag wordt gesteld. Geef bijvoorbeeld aan de je een bouwbedrijf bent met zoveel medewerkers, werkzaam in die en die sector. Dat helpt goede uitkomsten te genereren.

Enthousiast en geïnspireerd 

Al waren er wel verschillende deelnemers die een beginnetje hebben gemaakt, voor veel van de aanwezigen was AI nog niet iets dat heel erg in het dagelijks werk is ingebed. De voorbeelden van Duursma werkten echter inspirerend. Bij het diner dat de gezellige regiodag afsloot, klonk in veel gesprekken toch wel nieuwsgierigheid door en het voornemen om iets met AI te gaan doen. Het scheelde vast dat Duursma de angst had weggenomen dat AI de mens overbodig zal maken. Software wordt weliswaar steeds beter, systemen zullen nooit intelligenter worden dan de mensen, stelde hij desgevraagd gerust. Zeker als we machines alleen laten doen waar ze goed in zijn en mensen vooral blijven doen waar zij goed in zijn.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.