Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Utrechtse afdelingen bedanken jan overtoom op regiodag

Utrechtse afdelingen bedanken Jan Overtoom op Regiodag

Maandag 20 november 2023

Bar Beton in Rijnsweerd was 16 november het decor voor de jaarlijkse regiodag Utrecht. Naast de ledenvergaderingen van de verschillende afdelingen stonden het imago-onderzoek en een leerzaam bezoek aan het gerenoveerde en verduurzaamde a.s.r. gebouw op het programma.

Rond de 65 leden van de afdelingen Het Gooi en omstreken, Noord-West-Utrecht en Midden-Nederland waren donderdag 16 november naar Rijnsweerd gekomen voor de regiodag Utrecht. Jan Willem van Engen, voorzitter van de organiserende afdeling Noord-West-Utrecht, heette de leden welkom in Bar Beton. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om Joost Swaan als nieuwe regiomanager, en dus opvolger van Jan Overtoom, van de Regio Randstad Noord te introduceren.

Goed imago

Daarna was het woord aan Angelina van Weerdenburg. Aan de hand van het meest recente imago-onderzoek gaf de senior communicatie adviseur van Bouwend Nederland een presentatie over het imago van de bouw en infra. Opvallend was dat Nederlanders een veel vriendelijker beeld van de sector hebben dan de sector zelf dat inschat; zo’n 44% heeft een positief tot zeer positief beeld van de bouw en infra terwijl slechts 6% er negatief over denkt. Niet slecht dus, maar dat betekent ook dat er met 50% ‘neutralen’ nog veel hartjes te winnen zijn. Van Weerdenburg riep op om daar als bouw en infra gezamenlijk aan te werken, bijvoorbeeld door mooie projecten aan te dragen zodat die weer kunnen worden gebruikt in campagnes. Dat aandragen kan via het regiokantoor.

Televisie en social media

De communicatiespecialist ging ook nog in op de diverse imago- en wervingscampagnes. Zo is de sector na de zomervakantie zes keer uitgebreid te zien geweest op televisie, bij RTL 4. Elk van de zes afleveringen van het tv-programma ‘De Bouw maakt het’ trok zo’n 250.000 kijkers. Nog geen Vandaag Inside maar wel een heel mooi aantal. 
Vragen over de campagnes kreeg Van Weerdenburg ook, bijvoorbeeld waarom er niets te zien is van wervingscampagnes gericht op jongeren. Die spelen zich vooral af op de social media-kanalen waar jongeren actief zijn, legde de communicatie-adviseur uit, en dat is niet waar het gros van de bouwers gebruik van maakt.

Slim opladen

Aansluitend werd de focus gelegd op de renovatie en verduurzaming van het a.s.r. gebouw. Jos Ruijter (coördinator bouw & techniek bij a.s.r.), Kevin de Bont (manager OpenToControl) en Joep van der Velden (directeur gebouw-automatisering van Kropman Installatietechniek) gaven tekst en uitleg over dit indrukwekkende project. Ze legden uit hoe het kantoorpand, dat in 1974 is gebouwd, van energielabel G  naar A is gebracht. Zo is ondermeer de overstap gemaakt van gas naar zonne-energie. Daarvoor zijn er ruim  2.000 zonnepanelen op het dak van het parkeerdek gelegd. Op het parkeerdek zelf zijn 300 laadpalen geïnstalleerd, als onderdeel van de verduurzaming is a.s.r. namelijk overgestapt op elektrische lease-auto’s. Heel interessant was de uitleg over hoe het bedrijf met het zogeheten OpenToControl systeem het probleem van gebrek aan netwerkcapaciteit heeft benaderd. Zo geven de lease-autorijders met een app aan wat de laadbehoefte voor de auto is, waarop de beschikbare/opgewekte elektriciteit slim wordt verdeeld.

Op de presentaties volgde een rondleiding in en om het gebouw, dat op een steenworp afstand van Bar Beton ligt. Het was mooi om te zien hoe het pand van een grijs en anoniem verzekeringskantoor is veranderd in een fris en modern ogende werkomgeving. Niet alleen de gevel kreeg een facelift, ook van binnen er is veel veranderd. Onder meer met het oog op de jongere generatie werknemers en het nieuwe werken, is er een scala aan werk-, overleg- en ontmoetingsplekken gemaakt en dat heeft een fijne en kleurrijke werkomgeving opgeleverd.

Dank aan Jan

Na het inspirerende bezoek ging het gezelschap weer terug naar Bar Beton voor de verschillende ledenvergaderingen van de afdelingen. Daarin kwamen zaken als de cao, de Wkb en de activiteiten voor komend jaar aan de orde.

Bij de afsluitende borrel zette voorzitter Van Engen nog Jan Overtoom in het zonnetje en bedankte hem voor zijn jarenlange inzet als regiomanager. Hij gaat werken als senior beleidsadviseur bestuurszaken op het hoofdkantoor van Bouwend Nederland.

Met een uitstekend buffet werd de gezellige en positieve bijeenkomst afgesloten.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.