1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderzoek naar behoud jonge vakkrachten in afdeling brabant mid west levert praktische handvatten

Onderzoek 'behoud jonge vakkrachten' in Afdeling Brabant Mid-West levert praktische handvatten

Vrijdag 13 december 2024

Tijdens de ledenbijeenkomst op woensdag 11 december presenteerde Esmée Boshuijer de bevindingen van haar onderzoek naar ‘behoud van jonge vakkrachten’, dat zij in opdracht van Afdeling BRabant Mid-West, Bouwmensen Zuidwest, BouwSchool Breda en Bouwmensen Eindhoven-Tilburg heeft uitgevoerd.

Esmée volgt de HRM-opleiding van Avans en startte in februari 2024 haar afstudeeronderzoek. Alarmerende uitstroomcijfers van het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) en geuite zorgen van leden tijdens een ledenbijeenkomst begin 2023 waren aanleiding om een onderzoek voor ons afdelingsgebied te starten.

Genoemde bijeenkomst 'Werf jouw talent van de toekomst' op 7 februari vond overigens heel toepasselijk plaats in de ruimte waar Esmée nu stond in de toen nog in aanbouw zijnde Talentencentrum in Breda (nu genaamd De Kragt). Bekijk hier de aftermovie van die bijeenkomst. Hier kun je de volledige presentatie van Esmée van aanleiding tot en met de plannen voor 2025 (en verder) bekijken.

Interviews met veel jonge vakkrachten

De oorspronkelijk vraag aan Esmée was om meer inzicht te krijgen in de uitstroom van jonge vakkrachten uit de sector. Omdat er weinig uitstroom herkend werd bij de leden is de vraagstelling aangepast naar hoe Bouwend Nederland haar leden kan informeren en ondersteunen om behoud van jonge vakkrachten (tot 30 jaar) te stimuleren. Na grondig onderzoek hoe onze sector in elkaar zit en hoe opleiden collectief georganiseerd is, heeft Esmée 44 interviews met zowel bouwplaats- als UTA-medewerkers onder de 30 jaar gehouden (infra is niet meegenomen in het onderzoek). Deze mannen en vrouwen waren allen dus al klaar met de opleiding en in dienst bij één van onze leden. Er is rekening gehouden met het type en de grootte van de bedrijven en geografische verdeling, zodat er een goede afspiegeling van de gehele afdeling werd verkregen.

Zoals elk wetenschappelijk onderzoek koos Esmée als theoretische basis het Heart-model en ‘verbouwde’ dit enigszins voor onze sector. Zo voegde zij in elk geval het thema 'opleiding en begeleiding' als taartpunt toe. Drie van de zes thema’s toonden een direct verband met behoud van vakkrachten (zie sheets nr. 5 en 6).

Parels en puin

Op die thema's is Esmée verder gegaan en vond zij zowel parels als puin. Ik zou ervan maken: Parels staan voor wat al goed gaat in de sector en wat gewaardeerd wordt door de jonge vakkrachten. Het puin staat voor de zaken die de jonge vakkrachten graag anders zien en waar dus ruimte is voor verbetering.

Zo ontdekte zij de parels:

  • Omgang met de directe collega’s
  • Tastbaarheid van het werk
  • Ruimte om te leren

Het puin:

  • Omgang met het management
  • Begeleiding tijdens de eerste periode in de sector
  • Fysieke belasting op latere leeftijd (bouwplaatsmedewerkers)
  • Flexibiliteit in werklocatie/werktijden (UTA)

In overleg met de opdrachtgevers (afdeling en opleidingsbedrijven) werd besloten om op twee thema's verder te focussen: Begeleiding en Management.

Tijdens de ledenbijeenkomst van 17 juni op het Markland College in Oud-Gastel vond een eerste terugkoppeling van het onderzoek plaats. Esmée toetste toen of de gevonden rode draden uit de interviews door de aanwezige leden werden herkend. Na de zomer kon ze verder met het vervolg van haar onderzoek en startte de implementatiefase.

Plannen en acties voor 2025

De door Esmée uitgevoerde interacties en acties in 2024 hebben er toe geleid dat het afdelingsbestuur plannen heeft gemaakt voor 2025 en verder.

Als één van de directe ondersteuningstools aan leden is de bureaukalender opgesteld voor 2025, met diverse tabbladen waarop nuttige en praktische adviezen en tips zijn benoemd met directe links naar al bestaande tools of websitepagina's. Voor 2025 liggen er plannen voor het opzetten van een Contactgroep voor praktijkbegeleiders, een evenement voor leden met jonge vakkrachten én hun praktijkbegeleiders, een miniserie over goed werkgeverschap, een poster hoe jonge vakkrachten (en stagiaires) te begeleiden en nog meer. 

De kalender kan jou als werkgever gedurende het gehele jaar erop blijven attenderen dat je met haalbare relatief kleine acties en aandacht voor de jonge vakkrachten, al veel voorwaartse stappen kunt zetten om hen te behouden voor jouw bedrijf en voor de sector.

Tijdens de bijeenkomst polste Esmée alvast wat de aanwezige leden van de plannen en de bureaukalender vonden. De antwoorden zijn verwerkt in de laatste pagina's van de presentatie en geven er blijk van dat het bij leden in de smaak viel.

Warm gevoel

Esmée kwam blanco binnen in de bouwsector, maar heeft zich heel welkom gevoeld bij alle leden en hun medewerkers en houdt een warm gevoel over aan de (bouw)sector. Zij dankt iedereen dan ook voor de geboden medewerking. Zij rond haar onderzoek af door nog enkele laatste gesprekken met leden en met de directeuren van de opleidingsbedrijven te voeren én presenteert haar bevindingen nog voor de landelijke collega's van Bouwend Nederland. We zijn erg blij met wat ze heeft opgeleverd voor onze afdeling.

Bovenaan dit artikel vind je de link om haar presentatie op 11 december terug kijken.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 december 2024
Transformatiebouw biedt uitdagingen én kansen

De transformatie van een bestaand gebouw vergt veel creativiteit en specialistische bouwkennis. Welke kennis precies weten ze bij de Bergh Bouwgroep in Bergen op Zoom.

Vrijdag 13 december 2024
Afdeling Brabant Mid-West bekrachtigt besluit tot integratie met Bouwend Nederland

Woensdag 11 december kwamen leden van Afdeling Brabant Mid-West voor de tweede keer in korte tijd bijeen. Omdat op 25 november geen tweederde van alle afdelingsleden (plus afgegeven volmachten) aanwezig was om te stemmen over het voornemen tot integratie, was een tweede bijeenkomst nodig. Tijdens deze bijeenkomst komen ook JINC en het afstudeeronderzoek naar ‘behoud jonge vakkrachten’ aan de orde.

Dinsdag 3 december 2024
De krachtige impact van Bliksemstages op jongeren

Twee bouwbedrijven, elf leerlingen. JINC, de landelijke non-profitorganisatie die streeft naar gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor álle jongeren, bracht hen bij elkaar. Via een Bliksemstage liepen leerlingen van de sector Techniek van de Curio praktijkschool een ochtend mee bij twee bouwbedrijven in Etten-Leur en Breda.