1. Home
  2. Vereniging
  3. Regio noord
  4. Aardbevingsdossier

Aardbevingsdossier Groningen: dit is onze inzet

De bouwsector is volop bezig met het herstel en versterken van de door aardbevingen getroffen gebouwen in Groningen. We zetten ons binnen het aardbevingsdossier in voor de belangen van bouw- en infrabedrijven. Hieronder staat een overzicht van onze inzet.

Op 16 augustus 2012 vond er in Huizinge (GR) een zware aardbeving plaats. Dit betekende de start van de herstel- en versterkingsoperatie in Groningen. Leden die betrokken zijn bij deze operatie hebben sindsdien te maken met een complexe (politieke) dynamiek waarbinnen het werk moet worden uitgevoerd. De belangrijkste partijen binnen dit dossier, waarmee onze leden vaak in contact komen, zijn de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), Groningse en Noord-Drentse gemeenten, woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en bewoners.

In dit complexe landschap worden leden geconfronteerd met de wil en belangen van bewoners enerzijds, en continu veranderende uitvoeringskaders anderzijds. Vandaar dat Bouwend Nederland sinds de eerste beving in Huizinge in 2012 betrokken is bij de herstel- en versterkingsoperatie. Ingegeven door de actualiteit en opgedane ervaringen van de leden positioneren wij ons in dit dossier om constateringen en behoeften van leden over de uitvoeringspraktijk aan het licht te brengen.

Daarbij streven wij de volgende doelen na:

  • We werken aan het stroomlijnen van processen door contacten te onderhouden met de belangrijkste hoofdrolspelers in dit dossier.
  • We dragen bij aan een efficiënte, effectieve en klantgerichte prestatie van de bouwkolom met focus op continuïteit en gezond rendement voor de bouwbedrijven, in overleg en afstemming met onze lokale bestuurders, leden en kennisinstellingen.
  • We geven daarnaast operationele ondersteuning en juridisch advies aan leden.
  • We organiseren bijeenkomsten, verzorgen presentaties of laten deze verzorgen.

De volledige inzet vind je hier.

Contactpersoon voor het aardbevingsdossier is Yannick Bos, adviseur markt & overheid.

Hoofdrolspelers

Nationaal Coördinator Groningen (NCG)

De Nationaal Coördinator Groningen is verantwoordelijk voor de versterkingsopgave. Bouwend Nederland voert diverse overleggen met de Nationaal Coördinator Groningen. Een deel van deze overleggen vindt plaats samen met een delegatie van leden. We spreken onder andere over het stroomlijnen van processen, operationele vraagstukken en organiseren of zijn betrokken bij bijeenkomsten. In dat kader hebben we in 2020 het Bouwakkoord gesloten.

Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen is verantwoordelijk voor schadeherstel. Het IMG handelt de schade af die is ontstaan na een aardbeving, of exploitatie van een mijnbouwwerk ten behoeve van het winnen van gas uit het Groningse gasveld of de gasopslag in Norg. Het IMG besluit onafhankelijk over aanvragen tot schadevergoeding. In 2024 is gestart met twee nieuwe programma’s: Herstel in natura en Duurzaam herstel.

Duurzaam herstel

Duurzaam Herstel is erop gericht om de kans op herhaalschade aan uw woning bij een nieuwe beving te verkleinen. Dit doen beoogt IMG door de constructie van de woningen te herstellen of te verbeteren. De focus ligt daarbij op maatregelen te treffen aan bijvoorbeeld de dakconstructie of de fundering. Informatie over deze pilot is te vinden op de website van de IMG.

Herstel in natura: via eigen aannemer of via het IMG

Als een aanvrager kiest voor herstel met een aannemer via het IMG, dan neemt IMG het contact met een aannemer en de planning op zich. Bij deze variant ontzorgt het IMG de aanvragers (lees: bewoner(s)) volledig. Het IMG heeft al een aantal jaren ervaring met het laten herstellen van schade via 'Herstel in natura'. IMG heeft voor het uitvoeren van deze schades vaste afspraken met Bouwbedrijf Kooi, Jorritsma Bouw en Samen Bouwzaken. Meer informatie over Herstel in natura is te vinden op de website van het IMG.

Vanaf 1 juli 2024 kunnen bewoners ook zelf een aannemer kiezen bij schades tot €60.000. Bij de variant met een zelfgekozen aannemer neemt de aanvrager de regie over het herstel. Eerst beoordeelt zowel de aanvrager als het IMG de offerte, waarna de aannemer aan de slag kan. Deze moet voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Aanvragers zijn vervolgens opdrachtgever. Zij hebben vijf jaar de tijd om de aannemer de schade te laten herstellen. De aannemer dient de rekening direct in bij het IMG. Tijdens deze herstelperiode is het mogelijk om nieuwe schade te melden en, wanneer deze naar hun aard mijnbouwschade kunnen zijn, te laten herstellen tot het maximum bedrag van €60.000. Meer informatie over de nieuwe regeling is te vinden op de website van het IMG.

Vereniging Groninger Dorpen

De Vereniging Groninger Dorpen zet zich in voor de leefbaarheid op het platteland en komt op voor de belangen van dorpsbewoners.

Groninger Gasberaad

Het Groninger Gasberaad wil zorgen dat bij het opstellen en uitvoeren van alle maatregelen inwoners maximaal betrokken zijn en het aardbevingsgebied zijn unieke karakter en identiteit behoudt. Het Groninger Gasberaad is een collectief van maatschappelijke organisaties. Het Groninger Gasberaad is onderdeel van de Maatschappelijke stuurgroep. De Nationaal Coördinator Groningen vraagt advies aan deze stuurgroep over te nemen beleidsbesluiten.

Enkele subsidieregelingen

In het kader van de compensatiegelden voor Groningers en (het combineren van) algemene subsidies voor het verduurzamen van de woning zijn er subsidies beschikbaar voor bewoners om hun huis te verduurzamen. Twee belangrijke subsidies lichtten wij in onderstaande bericht toe.  

Subsidies Nij Begun

Het kabinet verwerkte haar ambities in de kabinetsreactie 'Nij Begun': een pakket met 50 maatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe. Maatregel 28 en maatregel 29 gelden daarbij als uitvoeringsmaatregelen, waarmee je bij het uitvoeren van je werkzaamheden geconfronteerd kan worden. Onderstaand vind je een overzicht van de maatregelen:

  • Maatregel 28: Woningen die nog versterkt moeten worden aardgasvrij(-gereed) maken.
  • Maatregel 29: Verduurzamingsstimulering voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe.

Meer informatie over de regelingen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook de NCG, verantwoordelijk voor de uitvoering van maatregel 28, maar niet  voor de uitvoering van maatregel 29, geeft informatie over maatregel 28 en maatregel 29 op haar website. De uitvoering van maatregel 29 momenteel nog in beginsel onder de verantwoordelijkheid van de betreffende gemeente.

Subsidies Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Ook het samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft diverse, postcodeafhankelijke subsidies beschikbaar voor adressen binnen het aardbevingsgebied. Informatie over deze subsidies zijn te vinden op hun website.