1. Home
  2. Kennis
  3. Digitalisering
  4. Virtueel bouwen met bim

Virtueel bouwen met BIM

Virtueel bouwen is een werkmethodiek waarbij je ervoor zorgt dat alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund door een bouwwerk informatie model (BIM).

Wat is BIM?

BIM is de afkorting van Building Information Modeling. In algemene zin gaat het om digitale gebouw- en objectinformatie. Een 3D-model van een gebouw is één representatie van BIM. Daarnaast bevat het systeem (in een kolommenmodel) ook alle (gedetailleerde) geometrische gegevens en data over onderdelen van dat gebouw. Ook kun je gegevens invoeren die nodig zijn voor planning en coördinatie (leverbaarheid van materiaal en hulpmiddelen, bijvoorbeeld), net als vele wettelijk verplichte gegevens voor kwaliteitsborging, klimaat, milieu en duurzaamheid. Bovendien kun je gegevens opnemen die nodig zijn voor beheer en onderhoud van het gebouw op termijn. 

Als alle gegevens goed zijn ingevoerd, kun je met het model inschattingen maken van de prestaties van een gebouw op het gebied van bijvoorbeeld energieverbruik. Plaats je een muur ergens anders in het 3D-model, dan veranderen die inschattingen automatisch.

 Daarnaast kan BIM inkoopprocessen makkelijker maken. Als de informatie rond de gebruikte materialen en installaties in het model verwerkt is, kun je dat eenvoudig uitlezen en de materialen bestellen. Ook de logistieke processen veranderen vanzelf als je het ontwerp aanpast. En zijn de juiste gegevens over levensloop en onderhoudseisen van materialen en installaties zijn opgenomen, dan kan het model direct onderhoudsplannen leveren.

Implementatiegraad BIM in de bouw en infra

Zo’n tien tot twaalf jaar geleden begonnen grote bouwondernemers BIM te gebruiken. De uitdaging was om op basis van CAD de overgang te maken van 2D naar 3D, met daaraan gekoppelde informatie. Inmiddels gaat het meer om het beheer van bouwinformatie die verder gaat dan het object zelf, namelijk inclusief planning en calculatie.

BIM wordt nu vooral gebruikt aan de voorkant, de ontwerpkant van het proces. Bij grote bouwbedrijven zijn 3D-modellen inmiddels de standaard bij grotere bouwprojecten, zowel in offertetrajecten als bij de voorbereiding van de projectuitvoering.

Anno 2024 lijkt BIM zich verder te ontwikkelen richting de uitvoering. Zowel opdrachtgevers als leveranciers en onderaannemers die zelf al met BIM werken, eisen dat ook van hun zakelijke partners. BIM maakt duidelijk wie wat wanneer heeft gedaan en biedt mogelijkheden om data voor vereiste rapportages te genereren. Ook de blijvende krapte op de arbeidsmarkt is een stuwende factor voor het gebruik van digitale tools als BIM. 

Little BIM en Big BIM

Bij de implementatie van een nieuwe technologie als BIM is een veel gemaakte fout dat je onvoldoende de tijd neemt om te overdenken wat er nodig is om op de nieuwe manier te werken. Het model implementatie virtueel bouwen is ontwikkeld om je daarbij te helpen. Het is als het ware een checklist voor het 'richten en inrichten'.

In de basis komt de checklist van het model terug in twee beschikbare stappenplannen. Daarbij onderscheiden we twee implementatiemogelijkheden:

  • Little BIM  
  • BIG BIM  

Little BIM

Little BIM is werken met BIM-software binnen het eigen bedrijf. Bij Little BIM ligt de nadruk op het verbeteren van de interne bedrijfsprocessen. Iedereen kan met Little BIM beginnen door de software te kopen en te investeren in BIM-opleidingen.

Er zijn met Little BIM veel voordelen te behalen (efficiëntieverbetering bij individueel bedrijf). Daarbij is Little BIM een voorwaarde om de overstap naar BIG BIM te maken.

BIG BIM

Bij BIG BIM ligt de nadruk op het verbeteren van efficiëntie in de keten. Activiteiten die in samenwerking worden gedaan zijn het uitwisselen van BIM modellen en BIM data tussen verschillende partijen in de keten.

Stappenplan

Wil jij graag kennismaken met BIM en weet niet goed hoe te beginnen? Benut dan  dit stappenplan.

Interessante links

Hieronder staat informatie om je op weg te helpen bij de implementatie van virtueel bouwen en BIM.

  • digiGO: Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de gehele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, de aanpak waarmee we de Gebouwde Omgeving versneld digitaliseren. digiGO biedt geen blauwdruk aanpak. Het is een beweging van onderop. Overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen in de ontwerp-, bouw- en technieksector trekken samen op. Zij dragen nieuwe en bestaande digitaliseringsinitiatieven en -projecten aan, die we onder de paraplu van digiGO benutten als zogenoemde digiDeals.
  • BuildingSmart: BuildingSmart is de afdeling Benelux van de IAI, de internationale alliantie voor interoperabiliteit. Deze alliantie ontwikkelt onder andere IFC (Industry Foundation Classes). IFC is een neutraal bestandsformaat voor uitwisseling van objectgegevens.

Downloads en artikelen

Cyberveiligheid

Steeds meer ondernemers hebben te maken met computercriminaliteit. Dit geldt ook voor bouw- en infrabedrijven. Het hoge tempo waarop de sector digitaliseert maakt het werk makkelijker en vaak ook leuker. Deze digitalisering kent ook een keerzijde. Steeds vaker maken leden melding van computercriminaliteit. Geen reden om te stoppen met digitalisering, wel aanleiding om de digitale veiligheid in de organisatie op orde te brengen. Wij helpen daarbij.

Databescherming

We hebben een brochure ontwikkeld om de basisbeginselen van data en intellectueel eigendom in de bouw- en infrasectoren inzichtelijk te maken. In de huidige maatschappij wordt namelijk steeds meer digitaal vastgelegd, ook in de bouw- en infrasector. Al die data wordt steeds waardevoller en wil je als aannemer goed beschermen. Je wilt toch niet dat anderen er zo maar mee aan de haal gaan? Niet elke aannemer heeft hierover de expertise in huis.

DigiGo en DSGO

Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de hele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, de aanpak waarmee we de Gebouwde Omgeving versneld digitaliseren.

Digitaal zakendoen

De maatschappij wordt steeds digitaler. Je kunt ook als bedrijf steeds meer zaken digitaal regelen, bijvoorbeeld als je een vergunning aanvraagt bij het omgevingsloket, een offerte indient via TenderNed of als je een instemmingsaanvraag moet doen. Het bespaart tijd en geld. Veel bedrijven in onze sector zijn je voorgegaan. Hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het belangrijk?