Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Ketensamenwerking

Ketensamenwerking

Als ondernemer in de bouw- of infrasector sta je voor grote uitdagingen. De druk op de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers neemt toe door prijsstijgingen, continuïteitsproblemen en veranderende technologieën. In ons Meerjarenprogramma ketensamenwerking zetten we ons in voor een betere relatie en innovatieve samenwerking, omdat dit bijdraagt aan het versnellen van maatschappelijke opgaven. Ontdek hoe we ons inzetten voor jouw bedrijf!

Waarom is er het meerjarenprogramma ketensamenwerking?

De komende jaren wachten grote uitdagingen in de bouw- en infrasector, met een enorme vraag naar woningen, toenemend weggebruik, circulaire bouw en klimaatadaptatie. Ons programma biedt praktische ondersteuning om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

 

Samenwerking in de keten is hierbij belangrijk. Het programma zorgt voor de transitie van tegenover elkaar staande partijen naar samenwerkende partners voor gemeenschappelijke doelen. Hiermee willen we de kwaliteit en duurzaamheid van het werk bevorderen, betere werkwijzen mogelijk maken, de veiligheid verbeteren en faalkosten verminderen.

 

Lees meer over het meerjarenprogramma, de doelen en lopende projecten

 

Bekijk meerjarenprogramma ketensamenwerking

Alle ketensamenwerkingprogramma's op een rij

Ontdek de belangrijkste programma’s die gericht zijn op ketensamenwerking. We geven je een overzicht:

 

  • De verbinders: met behulp van De Verbinders steken de sleutelspelers van opdrachtgevers, opdrachtnemers, ingenieursbureaus en/of andere relevante stakeholders in teamverband de peilstok in hun project
  • HD impact: de meeste bouw-, techniek- en infraprojecten verlopen hectisch. Het programma HD Impact helpt je om een einde te maken aan al die worstelingen die je ervaart en om als bedrijf en keten zélf verandering te realiseren
  • Bouwcampus: de Bouwcampus jaagt transities aan binnen drie complexe, urgente maatschappelijke opgaven: vervanging en renovatie infrastructuur, verduurzaming gebouwen en omgeving en herinrichting van de stedelijke ondergrond.
  • KUBR: doel van platform KUBR is de samenwerking en kennisuitwisseling tussen professionals met een interesse in de gebouwde omgeving bevorderen.
  • Topsector logistiek, programma bouwlogistiek: logistiek is de coördinatie van alle partijen die gezamenlijk een project uitvoeren. De coördinatie om alle mensen, materialen en goederen door middel van transport op het juiste moment op de juiste plek te krijgen.
  • DigiGO: overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen in de ontwerp-, bouw- en technieksector trekken binnen dit programma - digitalisering van de Gebouwde Omgeving - samen op.

 

Bekijk overzicht ketensamenwerking programma’s

Resultaatgerichte samenwerking in de bouw

RGS is een manier waarop opdrachtgevers en opdrachtnemers samenwerken voor betere resultaten. Het doel is goede kwaliteit te leveren met minder kosten en risico's. In RGS heeft iedereen een duidelijke rol volgens het RGS-procesmodel. Voorbeelden uit de praktijk laten zien hoe het werkt, bijvoorbeeld bij het advies voor een oud gebouw en bij het vervangen van kozijnen. Bij RGS kies je een rol die bij je past, zoals RGS-specialist, en met wat ervaring kun je het snel in de praktijk toepassen.

 

Bekijk resultaatgericht samenwerken in de praktijk

Dit is waarom je zelf met RGS aan de slag wilt, luister nu de podcast!

Kom in een half uur tijd precies te weten waarom ook jij aan de slag kan gaat met RGS.

Bekijk ook eens

Wkb

Zorg dat je goed bent voorbereid op de Wet kwaliteitsboring voor het bouwen!

Overige wetten en regels

Alle belangrijke wetten en regels voor de bouw & infra gemakkelijk en praktisch omschreven.

Veiligheid

Alle wetten en regels rondom veiligheid op een rij.

Stakingen

Zijn er stakingen die betrekking hebben op jouw bedrijf? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 16 april 2024
Hoe bouw je aan een goede samenwerking in de keten?

In de bouw en infra is veel werk te doen, met weinig mensen en dan vergeet je soms goed samen te werken. Daardoor ontstaan er ergernissen, verpest het de werksfeer en zakt de productiviteit. Door goed te communiceren en duidelijk afspraken te maken kan je de samenwerking in de keten optimaliseren. Hoe pas je dat toe in de praktijk?

Maandag 18 maart 2024
Koopmans Bouwservice: “Bij RGS werk je gelijkwaardig samen”

Koopmans Bouwservice heeft de ambitie om het aandeel RGS-samenwerkingen verder uit te breiden. Grootste winst is voorspelbaarheid van het werk voor een lange termijn, stelt adjunct-directeur Niels Welmer. Daarvoor moet er wel een klik zijn tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Voor medewerkers van bouwbedrijven is de gelijkwaardige relatie met de opdrachtgever soms óók wennen.

Maandag 18 maart 2024
RGS: Stappenplan Variantenstudie in 1 dag

De variantenstudie helpt corporaties, co-makers en ketenpartners om samen in korte tijd verschillende (plan)varianten in kaart te brengen en tot een optimale keuze te komen: van onderhoud, renovatie en verduurzaming tot herontwikkeling of verkoop. Op basis daarvan kan de corporatie een onderbouwd initiatiefbesluit nemen.