Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Veiligheid

Veiligheid

Veiligheid heeft onze topprioriteit. Jaarlijks gebeuren er nog teveel ongelukken in de bouw- en infrasector. Dat willen we veranderen. We doen dat, onder meer, door de veiligheidsrisico's in de bouw- en infrasector zichtbaar en beheersbaar te maken, onder meer door preventieve veiligheidsmaatregelen en monitoring. Verder werken we aan meer inzicht in de ongevallencijfers. Hiermee worden risico's beter inzichtelijk en kunnen we gericht maatregelen ontwikkelen. Natuurlijk maken we ons ook sterk voor het verbeteren van het lerend vermogen van de sector.

Bewust Veilig-dag 2024

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Op deze dag besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken.

Deze editie doen we dat onder het motto 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'. Samenwerking is tenslotte essentieel om de werkplaats veilig te houden. Doe daarom ook mee en sta op 27 maart 2024 samen met de hele keten stil bij het belang van veiligheid op het werk.

 

Lees meer en meld je aan op bewustveilig.com

De bouw maakt het veilig

Met de website De bouw maakt het veilig richten we ons op het bevorderen van een veiligheidscultuur binnen de bouw- en infrasector door aandacht te besteden aan veiligheid aan de voorkant, het welzijn van medewerkers, specifieke uitdagingen zoals veilig werken op hoogte, en het verbeteren van de algehele arbeidsomstandigheden.

 

Ga naar debouwmaakthetveilig.nl

Vergroot je kennis

Starten met de Safety Culture Ladder in de bouw

Speciaal voor het mkb is een webtool ontwikkeld waarmee je trede 2 of 3 kunt bereiken door middel van self-assessment.

Bewust Veilig-dag

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Op deze dag besteden honderden bedrijven in de bouw, techniek en onderhoudssector extra aandacht aan veilig en gezond werken.

Ledengroep veiligheid

De Ledengroep Veiligheid is een adviesorgaan en klankbord van leden. Hun achtergrond is divers qua bedrijfsgrootte, bouw- en infra en regio. De Ledengroep Veiligheid voorziet het Algemeen Bestuur, het Dagelijks Bestuur en de directie en ons beleidsbureau gevraagd en ongevraagd van informatie op het gebied van veiligheid in de bouw- en infrasector.

 

Bekijk de ledengroep

Profiteer van financiële ledenvoordelen

Hein

Uiteindelijk streven al onze leden hetzelfde na: dat hun medewerkers aan het einde van de dag weer veilig naar huis gaan. Dat vraagt om wetenschap.

Aboma Certification

Onafhankelijke certificering op het gebied van gezond en veilig werken, kwaliteit en milieu zorgt voor een systematische verbetering van je organisatie, product en dienstverlening.

Bekijk ook eens

Duurzame inzetbaarheid

Een gezonde bouw- en infrasector vraagt om medewerkers die zich ontwikkelen en gezond en gemotiveerd blijven werken.

Europese Unie

Alle belangrijke informatie over de Europese Unie op een rij.

Stikstof

Ontdek de laatste vorderingen, beslissingen en uitspraken rondom stikstof en waar jij rekening mee kan houden.

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Dinsdag 2 april 2024
Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.