Oproep deelname aan werkconferenties over de vergewisplicht
Maandag 5 augustus 2024
In september organiseert de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) twee conferenties over de vergewisplicht. In het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de opdrachtgever in de ontwerpfase verplicht is om zich ervan te vergewissen dat de betrokken werkgevers en zelfstandigen in staat zijn de verplichtingen voor de arbeidsomstandigheden die gelden in de uitvoeringsfase na te komen. We waarderen het als je jouw ervaringen deelt met de Arbeidsinspectie. Dus sluit vooral aan op donderdag 5 of donderdag 19 september van 9.30 tot 16.30 in Utrecht.
Je bent van harte uitgenodigd voor een van de twee werkconferenties:
· Eerste bijeenkomst (donderdag 5 september) gaat over vergewissen in de praktijk (opdrachtnemers (middelgrote en kleine)). Daar wil de NLA met mensen uit de praktijk bespreken hoe zij vergewissen zien, wat dat betekent, hoe de relatie met de opdrachtgever is, hoe de coördinatoren hun werken kunnen en moeten doen, hoe ze dat aanpakken e.d.
· Tweede bijeenkomst (donderdag 19 september) gaat over vergewissen op beleidsniveau en is bedoeld voor opdrachtgevers en grote opdrachtnemers. Daar wil de NLA met mensen bespreken hoe zij vergewissen zien, hoe ze dat invullen voor hun organisatie, waar ze tegen aan lopen e.d.
Na deze werkconferenties gaat de NLA met alle inbreng aan de slag om waar nodig nieuwe producten, werkinstructies of (communicatie)middelen te ontwikkelen. De NLA heeft aangegeven de inbreng van sociale partners bij deze producten belangrijk te vinden.
Aanmelden
Ben jij of ken je iemand binnen je organisatie die wil deelnemen aan één van beide sessies, dan kan je rechtstreeks aanmelden bij project Carin Benders: CBenders@nlarbeidsinspectie.nl. Zij zal dan contact met je opnemen voor deelname aan één van beide sessies. Er is beperkt plek: dus meld je snel aan als je hierover wil meepraten.
Gerelateerd nieuws
Met de Schadelijke Stoffen Assistent kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. KAM-coördinator Iris Schuur van Knipscheer Infrastructuur was samen met haar collega nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tool.
Veilig en gezond werken is een belangrijk thema in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudswereld. Om te zorgen dat we jaarlijks nul bedrijfsongevallen registreren, is het essentieel dat we continu aandacht aan dit thema besteden. Daarom organiseren de brancheorganisaties in de bouw op 26 maart 2025 alweer de negende editie van de Bewust Veilig-dag.
Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. In een webinar vertelden we meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Je kan het webinar nu terugkijken.