Webinar Omgevingsveiligheid 26 september
Dinsdag 20 augustus 2024
Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Wat dat voor jou als KAM-manager, omgevingsmanager, projectleider, uitvoerder of werkvoorbereider betekent, vertellen we je in een webinar. Je hoort meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Sluit vooral aan op donderdag 26 september van 13:30-14:30 uur.
De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, horen en ruiken is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. In dit loket staan alle regels en plannen van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.
Volgens de Omgevingswet moet je voortaan bij het aanvragen van een omgevingsvergunning, de omgevingsveiligheid aantonen. Maar hoe werkt dat precies? Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden? Welke documenten lever je aan?. Hoe garandeer je naleving van de plannen tijdens de uitvoering, en is er een verband met het V&G-plan?
Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens het webinar Nieuwe Omgevingswet en omgevingsveiligheid van Bouwend Nederland in samenwerking met Bewuste Bouwers. Ook reiken we je praktische handvatten aan.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via deze link: Webinar omgevingsveiligheid Bewuste Bouwers - Aanmelden (aanmelder.nl)
Je ontvangt twee dagen voor het webinar een link waarmee je op 26 september gratis kunt deelnemen.
Ben je 26 september niet in de gelegenheid om deel te nemen? We publiceren na afloop een nieuwsbericht met link om het webinar terug te kijken.
Over Bewuste Bouwers
Stichting Bewuste Bouwers zet zich al vijftien jaar in voor meer bewustzijn van de omgeving waarin gebouwd wordt. Uiteraard is omgevingsveiligheid een van de pijlers van hun gedragscode.
Themapagina Omgevingswet
Alvast meer weten over de Omgevingswet, bekijk dan onze themapagina.
Gerelateerd nieuws
CROW introduceert de nieuwe CROW-CUR Aanbeveling 130:2024 met oplossingen om betonconstructies beter te beschermen tegen corrosie van staal. Deze aanbeveling vervangt CUR-Aanbeveling 45 uit 1996 en sluit aan op de nieuwste Europese normen, praktijkervaringen en bewezen technieken. Doel is om de veiligheid van betonconstructies zoals bruggen, parkeergarages en viaducten beter te borgen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende twee jaar extra inspecteren bij straatwerk. Het gaat daarbij om fysieke belasting en kwartstof. Andries van de Bunt van bestratingsbedrijf Van de Bunt heeft veel ervaring met het verminderen van de fysieke belasting van zijn medewerkers. Hij benadrukt het belang van een goed straatwerkplan in de ontwerpfase.
Het werken in tunnels brengt specifieke risico’s voor de arbeidsveiligheid met zich mee. Daarom heeft het COB een leidraad ontwikkeld voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in tunnels. De leidraad biedt een overzicht van de mogelijke arbeidsrisico’s en bijpassende beheersmaatregelen voor onder meer aanrijdingsgevaar, ondermaatse luchtkwaliteit, communicatie, noodsituaties, brand, vergroot effectgebied van raakvlakrisico’s en werken in het donker.