Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Onderwijs

Onderwijs

De bouw- en infrasector speelt een sleutelrol in belangrijke maatschappelijke projecten en heeft daarom altijd behoefte aan toegewijde mensen. Door de diversiteit aan werkzaamheden en de snelle ontwikkelingen in de sector, is het belangrijk om bij te dragen aan grote uitdagingen zoals de energietransitie en het bouwen van voldoende woningen. Gezien de toekomstige vergrijzing en een afnemend aantal jongeren, samen met de strijd om aandacht van potentieel nieuwe werknemers met andere sectoren, is het cruciaal om blijvend te focussen op onderwijs.

Jongeren verbinden met bouw en infra

Bouwen en infrastructuur draait om mensen. We richten ons continu op het vinden van de juiste mensen, omdat onze sector nauw verbonden is met de samenleving en voortdurend verandert. We spelen in op grote trends, waarbij diverse vaardigheden gevraagd worden van onze medewerkers. Om de maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie aan te gaan, hebben we voldoende menskracht nodig, ondanks de veranderende arbeidsmarkt en de vergrijzing en ontgroening die op ons afkomen. Daarom zetten we in op het onderwijs en de ontwikkeling van mensen in de bouw en infrastructuur, van jongs af aan. We werken samen met onderwijsinstellingen en de overheid, stimuleren innovatie en professionalisering, en zorgen voor opleidingen die aansluiten bij de vereiste kwaliteit en een leven lang leren bevorderen.

Basisonderwijs

 

We maken de bouw en infra al bekend op de basisschool, in samenwerking met landelijke initiatieven en regionale adviseurs die expert zijn in onderwijs en de arbeidsmarkt. Benieuwd hoe we dit doen? Lees snel verder.

 

Bekijk basisonderwijs

Jij gaat het maken

Of je nu graag nadenkt of aanpakt, met technologie werkt of met je handen, de bouwsector biedt kansen voor iedereen. We introduceren scholieren al vroeg aan de mogelijkheden binnen bouw en infra, zowel op school als thuis.

Middelbaar onderwijs

We promoten de bouw- en infrasector actief op middelbare scholen, zowel door landelijke campagnes zoals 'Jij gaat het maken' als door ondersteuning in de regio met adviseurs die kennis hebben van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

In Nederland maken jongeren al op jonge leeftijd belangrijke keuzes over hun toekomstige loopbaan, vaak al bij de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Van vmbo tot vwo, de gekozen richting kan een fundament leggen voor hun beroepskeuze. Daarom is het belangrijk dat onze lidbedrijven betrokken zijn bij deze generatie en dat jongeren zich bewust zijn van de veelzijdigheid in de bouwsector. De sector biedt ruimte aan zowel praktisch ingestelde doeners als aan denkers, van uitvoerders op de werkvloer tot specialisten in ontwerp en constructie.

 

Bekijk middelbaar onderwijs

MBO, HBO en WO

De opleidingstrajecten binnen MBO, HBO, en WO die leiden naar carrières in de bouw en infrastructuur zijn zeer uiteenlopend. Door middel van landelijke initiatieven zorgen we voor een goede aansluiting met de praktijk, terwijl regionale adviseurs met uitgebreide kennis van het onderwijs en de arbeidsmarkt je voorzien van de nodige expertise.

Deze aanpak houdt ook rekening met de verschuivende visies op zelfontwikkeling tussen generaties, zoals de verschillen tussen GenZ en babyboomers, om zo effectief mogelijk in te spelen op de behoeften en verwachtingen van toekomstige vakmensen.

 

Bekijk MBO, HBO en WO

Vergroot je kennis

Generatie Z op de werkvloer

Stem jouw HR-beleid af op de belangrijke behoeften van de jongste generatie medewerkers.

Onze regio-adviseurs staan voor je klaar

Regio-adviseurs Onderwijs en Arbeidsmarkt kunnen je snel helpen met vragen en informatie. Handig, want onderwijs, opleidingen, events en beschikbare mensen verschillen per regio.

Bekijk ook

Om- en bijscholing

Hoe werf en vind je mensen met werkervaring of een andere opleiding om bij jou te starten?

Zij-instroom

Ben je op zoek naar personeel en overweeg je een zij-instromer of 'switcher'? Dit lijkt misschien ingewikkeld en tijdrovend, maar we kunnen je daarbij helpen.

Gerelateerd nieuws

Zondag 7 april 2024
Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.

Vrijdag 5 april 2024
Datum bouwplaatsbezoek HBO Bouworiëntatiedagen 2024 bekend

Dit jaar organiseren we samen met de Academie voor Duurzaam Gebouwde Omgeving van de Avans Hogeschool weer de HBO Bouw Oriëntatiedagen (BOD). Een onderdeel hiervan, het bouwplaatsbezoek, staat gepland op 31 oktober 2024. Doe jij mee met je project?

Woensdag 20 maart 2024
Leerlingen mavo/havo ontdekken de wereld van techniek in Oosterbeek

Opleidingsbedrijf Revabo te Oosterbeek opende op 12 en 13 maart jongstleden hun deuren voor mavo- en havo-leerlingen om ze te enthousiasmeren voor de techniek. Wel 80 leerlingen van het Cadea College uit Duiven en het OBC uit Elst konden deze 2 dagen kennis maken met de veelzijdigheid van het werken in de Techniek en deelnemen aan technische activiteiten.