Logo Bouwend Nederland

3G stopt: dit betekent het voor jou

Woensdag 2 februari 2022

Na bijna 20 jaar is het einde van 3G in zicht! Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent? Wij vertellen je er alles over.

Waarom stopt 3G?

Steeds minder mensen maken gebruik van het 3G-netwerk en internetten al via 4G of zelfs 5G. Het 3G-netwerk wordt uitgezet omdat steeds minder mensen gebruik maken van 3G en al internetten via 4G en 5G. Bovendien zullen de frequenties die nu voor 3G worden gebruikt, ingezet worden voor het 4G- en 5G-netwerk. Zo wordt het 4G- en 5G-netwerk nóg sneller, veiliger en stabieler. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan de toenemende databehoefte, nu en in de toekomst.

Dit zijn de gevolgen als je terugvalt naar 2G:

  • De internetverbinding is langzamer.
  • Geluidskwaliteit van bellen is minder.
  • Het is niet meer mogelijk om te internetten en bellen tegelijkertijd.

Is jouw organisatie klaar voor 4G?

De meeste smartphones die vandaag de dag in gebruik zijn ondersteunen 4G en hebben dus geen last van het stopzetten van 3G. Toch kan het zijn dat er binnen jouw organisatie nog mobiele telefoons, tablets of andere data apparaten in gebruik zijn die geen 4G ondersteunen. De verbinding op deze apparaten zal na het stopzetten van 3G terugvallen naar 2G. Het gaat hier dus niet alleen om mobiele telefoons en tablets, maar om alle data apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan alarmsystemen, slimme meters of oplossingen voor het openen en sluiten van bruggen. Het is dus van groot belang dat deze apparatuur wordt vervangen of indien mogelijk om wordt gezet naar het 4G-netwerk.

Niet zeker of jouw apparaten geschikt zijn voor 4G? Via Toestelcheck kun je op basis van het IMEI-nummer controleren of je mobiele telefoon geschikt is voor 4G. Voor de overige data apparaten raden wij aan contact op te nemen met het bedrijf waar je het desbetreffende apparaat hebt aangeschaft.

Alle belangrijke data op een rij

KPN
Het 3G netwerk stopt op 31 maart 2022
Het 2G netwerk blijft

Vodafone
Het 3G netwerk is gestopt sinds 4 februari 2020
Het 2G netwerk blijft

T-Mobile
Het 3G netwerk wordt uitgefaseerd, datum onbekend
Het 2G netwerk wordt geleidelijk stopgezet per 1 juni 2021

Bouwend Nederland Telefonie

Wil je meer weten over Bouwend Nederland Telefonie? Neem dan contact op met de afdeling ledenvoordeel of bel 079 3 252 166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.